• دو شنبه 6 مرداد 1404
  • الإثْنَيْن 2 صفر 1447
  • 2025 Jul 28
پنج شنبه 2 مرداد 1404
کد مطلب : 259821
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/KZOYr
+
-

سکوت شرم‌آور اعراب

به‌گفته فلسطینیان، بی‌تفاوتی جهان عرب زخمی عمیق‌تر از خود جنگ بر پیکر غزه است

سکوت شرم‌آور اعراب

بهاره محبی-روزنامه‌نگار

درحالی‌که تصاویر پیکرهای نحیف کودکان فلسطینی، قربانی ماه‌ها گرسنگی، به تیتر یک بسیاری از رسانه‌های جهان تبدیل شده و موجی از انتقادها را علیه رژیم صهیونیستی به راه انداخته، یک منبع عربی گزارش داده که بیانیه الازهر مصر در محکومیت فجایع غزه، تحت فشار دولت قاهره، روی خروجی رسانه‌ها حذف شده است.
تارنمای العربی‌الجدید نوشته، مصر که در طول محاصره مرگبار نوار غزه از گشودن گذرگاه‌ حیاتی رفح برای ارسال کمک‌های بشردوستانه خودداری کرده، اکنون صدای همدردی داخلی با مردم غزه را نیز سرکوب می‌کند؛ بنا براین گزارش، احمد الطیب شیخ‌الازهر، بیانیه‌ای درباره فاجعه انسانی در غزه و جنایات رژیم صهیونیستی منتشر کرده که با دستور مقامات مصری به‌سرعت از روی خروجی ‌رسانه‌ها حذف شده است؛ اقداماتی که باعث شده نقش قاهره در نسل‌کشی نوار غزه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد که عبارتند از:‌

 بستن مرز رفح و جلوگیری از ورود کمک‌ها
مرز رفح که تنها گذرگاه زمینی غزه به جهان خارج است، تحت کنترل مصر قرار دارد. در پی تهاجم زمینی رژیم صهیونیستی به رفح، مصر عبور کمک‌های بشردوستانه را متوقف و این اقدام عملا روند امدادرسانی را فلج کرده و به وخامت قحطی دامن زده است.

 محدودیت در انتقال بیماران و مجروحان
مصر گاه ‌به‌ گاه اجازه انتقال تعدادی از مجروحان یا کودکان بیمار به بیمارستان‌های خود را می‌دهد، اما این اقدامات محدود، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و پاسخگوی نیاز گسترده مردم غزه نیست.

   سرکوب فعالان بین‌المللی و کاروان‌های صلح
مصر‌ ماه گذشته (ژوئن) با برخورد شدید امنیتی از ورود فعالان صلح‌طلبی که قصد داشتند با تظاهرات زمینی محاصره غزه را بشکنند، جلوگیری کرد. برخی از این فعالان مدنی بازداشت و برخی از کشور اخراج شدند. به اعتقاد منتقدان، این رفتار نشان‌دهنده همراهی ضمنی مصر با سیاست محاصره رژیم صهیونیستی است.

  نقش مبهم در مذاکرات آتش‌بس
هرچند مصر از میانجی‌های مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس به شمار می‌رود، اما این نقش بیشتر به مدیریت بحران و حفظ وضعیت موجود محدود شده تا تلاش واقعی برای پایان دادن به جنگ یا گشودن مسیر کمک‌های انسانی.

  طرح بازسازی بدون حضور مردم غزه
مصر در همکاری با برخی کشورهای عربی و غربی طرحی برای بازسازی غزه پیشنهاد داده بود که در آن، نهادهای موقت غیربومی مسئول اداره منطقه خواهند بود. این طرح بدون مشارکت واقعی مردم غزه و نهادهای منتخب آنها تهیه و بیشتر با هدف مهار حماس و حفظ کنترل خارجی بر منطقه تنظیم شده بود.

بی‌تفاوتی جهان عرب فراتر از مصر 
بی‌عملی و سکوت در برابر جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه به مصر منحصر نمی‎شود؛ اغلب دولت‌های عربی ضمن حفظ روابط تجاری با صهیونیست‌ها در طول جنگ غزه، چراغ خاموش عادی‌سازی‌ روابط با تل‌آویو را هم دنبال می‌کنند؛ شرایطی که حماس آن را زخمی عمیق‌تر از جنگ بر پیکر غزه خوانده است .
  ابوعبیده، سخنگوی حماس هفته گذشته با زبانی تند و بی‌تعارف خطاب به امت عربی و اسلامی گفته بود:‌ رهبران و نخبگان امت اسلامی مسئول خون‌های به ناحق ریخته شده کودکان، زنان و سالخوردگان در غزه‌اند.
  بیش از ۵۶۰ روز است که جهان عرب و اسلام در برابر کشتار، قحطی و محرومیت از آب و دارو در غزه نظاره‌گرند و زخم این بی‌تفاوتی بر پیکر غزه عمیق‌تر از جنگ است.
  اشغالگران به‌دلیل اطمینان از مصونیت و سکوت منطقه، آزادانه دست به نسل‌کشی می‌زنند.
  امت اسلامی باید حصار سکوت را بشکند و حداقل نیازهای حیاتی مردم غزه را تأمین کند.


ممنوعیت یا محدودیت حمایت از فلسطین در جهان عرب 

عربستان سعودی؛ ممنوع
گرچه آمار دقیقی منتشر نشده، اما گروه‌های حقوق بشری اعلام کرده‌اند که ده‌ها شهروند سعودی و خارجی به‌دلیل حمایت از غزه یا محکوم کردن جنگ در عربستان ازجمله شهر مکه بازداشت شده‌اند.

امارات متحده عربی؛ ممنوع
دولت امارات پس از عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی (توافق ابراهیم 2020) هرگونه تظاهرات ضداسرائیلی یا حمایت از فلسطین را غیرقانونی اعلام کرده است و با آن برخورد می‌کند.

بحرین؛ بسیار محدود یا ممنوع
در بحرین تظاهرات حمایت از فلسطین به‌شدت سرکوب می‌‎شود. گفته شده از ۷اکتبر سال ۲۰۲۳ تاکنون دست‌کم ۵۷نفر به‌دلیل حمایت از فلسطین بازداشت شده‌اند؛ ازجمله ۲۵کودک زیر ۱۸سال.

مصر؛ محدود یا نیمه‌ممنوع
هرگونه تجمع در حمایت از فلسطین در مصر در چارچوب‌های بسیار کنترل شده و امنیتی برگزار می‌شود. بنا بر گزارش‌ها تاکنون دست‌کم 186تن به اتهام حمایت از فلسطین در این کشور بازداشت شده‌اند.

مراکش؛ محدود
پس از عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها، تظاهرات در حمایت از فلسطین به‌شدت محدود شده است. تنها در یک مورد، 13حامی فلسطین و مخالف عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها پس از شرکت در تظاهرات اعتراضی به 6‌ماه حبس و جریمه نقدی محکوم شدند.

اردن؛ برخورد و کنترل شدید 
دست‌کم ۱۵۰۰اردنی به‌دلیل ابراز همبستگی با فلسطین بازداشت شده‌اند که حدود ۷۰۰ نفر از آنان با اتهاماتی مانند «اخلال در نظم عمومی یا اقدام علیه امنیت ملی» به دادگاه معرفی شده‌اند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید