
وقتی خورشید ترسناک میشود
شایعههای این روزها درباره اشعه فرابنفش واقعیت دارند؟

پروانه بندپی-روزنامهنگار
شاخص افزایش اشعه فرابنفش(UV) در تهران به سطح هشدار رسیده و مسئولان و رسانهها از مردم خواستهاند که در ساعت اوج تابش در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرند. سازمان جهانی بهداشت، شاخص UV را صفر تا 11طبقهبندی کرده و عدد11را معادل خطر بسیار بالا درنظر گرفته است. قرار گرفتن طولانی در معرض این اشعه میتواند به بروز انواع سرطان پوست، پیری زودرس و بیماریهای مختلف چشمی منجر شود.
UV با گرما فرق دارد
دکترفرهاد نجات، جراح و متخصص چشم و عضو انجمن جراحان چشم ایران و اتحادیه اروپا در گفتوگو با همشهری میگوید: اشعه ماورای بنفش یا UV، اشعهای با طول موج خاص است که از هر منبع نورانیاي ساطع میشود و به زمین میرسد. عامل تعیینکننده میزان UV نه دمای هوا، بلکه زاویه تابش خورشید است. در اواسط تابستان، بهدلیل عمودتر شدن تابش خورشید، شاخص UV هم افزایش پیدا میکند.
چه مدت مواجهه با UV خطرناک است؟
دکترنجات میگوید: قرار گرفتن در معرض این اشعه به مدت ۱۰ تا ۱۵دقیقه در شاخص میتواند روند آسیب را آغاز کند. در مجموع، تداوم و استمرار تماس با UV، یک فاکتور اثباتشده برای افزایش آسیبهاست.
افراد آسیبپذیر چه کسانی هستند؟
سالمندان، کودکان زیر 6سال، افرادی که سابقه بیماریهای پوستی یا سرطان دارند همچنين کسانی که تحت شیمیدرمانی یا پرتودرمانی هستند و افراد دچار ضعف سیستم ایمنی، راحتتر از این اشعه آسیب میبینند.
کدام اندامها آسیب میبینند؟
این جراح چشم درباره شاخصهای مختلف UV میگوید: اندامهایی که در معرض مستقیم UV هستند، بیشترین آسیب را میبینند. پوست به عنوان بزرگترین اندام بدن، گستردهترین ناحیه در معرض خطر است و تابشUV ممکن است باعث بروز سرطان شود. بافت چشمها اجازه نفوذ UV به عمق بافتی را میدهند. این اشعه تنها سطح چشم را نمیسوزاند، بلکه با برخورد به عدسی، روند بروز آبمروارید را تسریع میکند، به ساختارهای داخلی آسیب میزند و در نهایت شبکیه را دچار صدمه میکند و منجر به پیری زودرس یا اضمحلال آن میشود.
توصیههایی برای پیشگیری
میتوان با رعایت توصیههایی، آسیبهای اشعه UV را کم کرد یا به صفر رساند. دکترنجات میگوید: برخی نکات کلی برای همه قابل اجرا هستند که مهمترین آنها عبارتند از:
اگر ضرورتی برای خروج از خانه وجود ندارد، در بازه زمانی بین ۹صبح تا ۴بعدازظهر در منزل بمانید.
لباسهای نخی رنگ روشن با حداکثر پوشانندگی و دستکش بپوشید.
استفاده از کلاه لبهدار و عینک آفتابی بسیار مؤثر است.
استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF حداقل ۵۰ ضروری است.
مصرف فراوان مایعات، قبل از خروج از منزل و بعد از بازگشت مؤثر است.
خیس کردن و مرطوب نگه داشتن سر و صورت میتواند به کاهش آسیب کمک کند.
استفاده از عینک آفتابی و کلاه و دستکش در خودرو باید جدی گرفته شود.