• دو شنبه 30 تیر 1404
  • الإثْنَيْن 25 محرم 1447
  • 2025 Jul 21
دو شنبه 30 تیر 1404
کد مطلب : 259543
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/0VggK
+
-

روستای زنانه ثبت جهانی می‌شود

شفیع‌آباد کرمان از 10سال پیش تا‌کنون مسیر توسعه گردشگری را برای ثبت جهانی طی کرده است

گزارش
روستای زنانه ثبت جهانی می‌شود

محمود مولایی

سال 1395، درست در روزگاری که کویر لوت به‌عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، گردشگری روستای شفیع‌آباد هم به‌دلیل نزدیکی به کویر رونق گرفت. حالا این روستا برای شرکت در رقابت انتخاب روستاهای جهانی گردشگری ۲۰۲۵ نامزد شده؛ رقابتی که آذر ۱۴۰۴ از سوی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) برگزار می‌شود. روستای شفیع‌آباد، آخرین توقفگاه برای ورود به کویر‌لوت محسوب می‌شود، اما آنچه شفیع‌آباد را گزینه‌ای برای ثبت جهانی کرده، نه فقط این ویژگی یا کلوت‌های شهداد و وجود قلعه و کاروانسرای تاریخی است،  بلکه فعالیت‌های زنان‌ این روستا برای توسعه و رونق آن است.

آخرین توقفگاه
مسئول ثبت پرونده روستای گردشگری شفیع‌آباد به همشهری می‌گوید: «10سال پیش گروهی تسهیلگر به روستا آمدند و گروه گوجینو (نام یک نوع بافت حصیری) را تشکیل دادند. پیش از این زنان روستا به‌صورت انفرادی حصیربافی می‌کردند، اما گروه گوجینو با ایجاد همکاری و هماهنگی میان زنان، موجب توانمندسازی آنها و همچنین رشد و توسعه صنایع‌دستی روستا شدند.» همین ویژگی‌ هم در انتخاب روستا برای جهانی شدن تأثیرگذار بود. فرشید فروزان عنوان می‌کند: «حیات روستای شیفع‌آباد در حاشیه کویر مبتنی بر قنات است. این قنات‌ها برای زنده ماندن نیاز به لایروبی دارند. زنان گوجینو درصدی از فروش محصولات خود را به لایروبی قنات‌ها اختصاص دادند و همین کار موجب شهرت  بیشتر روستا شد.»

مدیریت زنان در بومگردی‌ها
کار زنان در روستای شفیع‌آباد فقط به تولید صنایع‌دستی و لایروبی قنات محدود نشد. آنها در اقامتگاه‌های بومگردی این روستا نیز دستی بر آتش دارند. مسئول ثبت پرونده روستای گردشگری شفیع‌آباد می‌گوید: «7اقامتگاه بومگردی در شفیع‌آباد وجود دارد که مدیر هر 7اقامتگاه زن هستند.» نکته جالب اینکه هر یک از این اقامتگاه‌ها آفرودسواری هم دارند که مردان روستا مدیریت آن را بر عهده گرفته‌اند. یادگیری زبان انگلیسی به‌عنوان یک زبان بین‌المللی به‌دلیل حضور گردشگران خارجی هم موردی است که فرشید فروزان به آن اشاره می‌کند.

توسعه پایدار روستا 
گردشگری شفیع‌آباد جنبه‌های دیگری هم دارد؛ مشارکت اهالی برای برگزاری رویدادی در حوزه گردشگری کشاورزی که حالا با عنوان جشنواره سیر شناخته می‌شود و فرصتی را برای آشنایی با فرهنگ محلی فراهم می‌کند. نخستین جشنواره سیر در روستای شفیع‌آباد فروردین امسال برگزار شد. فرشید فروزان، مسئول ثبت پرونده روستای گردشگری شفیع‌آباد با بیان اینکه این روستا پیش از جهانی شدن لوت فقط اشتغالی مبتنی بر کشاورزی داشت، می‌گوید: «کشاورزی هم در حال حاضر توسعه پیدا کرده و یکی از محصولات مهم روستا، سیر است.»‌ 

جاذبه تاریخی روستا 
کاروانسرا و قلعه شفیع‌‌آباد مربوط به دوره قاجار است و در سال۱۳۸۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ و از جاذبه‌های گردشگری شفیع‌آباد محسوب می‌شود. مرمت این کاروانسرا و قلعه از 17سال پیش آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.

فرشید فروزان مسئول ثبت  پرونده روستای گردشگری شفیع‌آباد:  7اقامتگاه بومگردی در شفیع‌آباد وجود دارد که مدیران هر 7اقامتگاه زن هستند‌


 

این خبر را به اشتراک بگذارید