
دود خرابکاری یا آتش بیاحتیاطی؟
مدیرعامل سازمان آتشنشانی در گفتوگو با همشهری به شایعات مطرحشده در روزهای اخیر پاسخ داده است

پریسا نوری - روزنامهنگار
در روزهای اخیر بروز چند انفجار و آتشسوزی ناشی از نشت گاز در نقاط مختلف تهران گمانهزنیهایی را مبنیبر وقوع خرابکاری و حملات تروریستی در شبکههای مجازی و برخی رسانهها بهوجود آورده است؛ درحالیکه بنا بر آمار سازمان آتشنشانی، این حوادث در ماهها و سالهای گذشته هم سابقه داشته و امری طبیعی است. قدرتالله محمدی، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در گفتوگو با همشهری با تأکید بر اینکه انفجارهای اخیر ارتباطی به جنگ و خرابکاری ندارد، درباره علل حوادث رخداده و وقوع اتفاقهاي مشابه در سالهای گذشته توضیح داده است که در ادامه میخوانید.
اطلاعات منطبق بر واقعیتهاست
تمامی گزارشها در سامانههای ما ازجمله سامانه۱۲۵ ثبت و ضبط میشود. حتی ارتباطات مردم درباره حوادث رخداده نیز در این سامانهها وجود دارد. در واقع وقتی اطلاعاتی از سازمان آتشنشانی منتشر میشود، منطبق بر واقعیتها و مستند است.
حساسیت مردم را درک میکنیم
در مورد حوادث مرتبط با گاز در خانهها و انفجارهایی که اتفاق افتاده، باید بگویم که حساسیت مردم را درک میکنیم. پس از حمله رژیم صهیونیستی، هر اتفاقی در گوشه و کنار شهر میافتد،ذهن مردم یا رسانهها خواسته یا ناخواسته به سمت حوادث جنگ می رود، اما قطعا اینگونه نیست. در شرایط عادی و نرمال، میانگین حوادث و خدمات روزانه در تهران حدود ۳۵۰مورد است که حدود ۵۰مورد آن ناشی از آتشسوزی است. در روزهای عادی، مردم معمولا متوجه این حوادث نمیشوند یا واکنشی نشان نمیدهند.
به طور میانگین هر ماه 2 تا 3حادثه داریم
براساس مستندات موجود و آمارها در سال1402، ما 24حادثه انفجار گاز داشتیم که بهمعنای میانگین 2حادثه در هر ماه است. متأسفانه در سال1403 این تعداد افزایش یافته و حدود 34حادثه انفجار گاز ثبت شده است. تا این لحظه در 4ماهه سال1404، ما 7حادثه انفجار ناشی از گاز در تهران داشتهایم که نیروهای آتشنشانی برای عملیات به محل اعزام شدهاند.
فرسودگی تجهیزات گاز
علت این حوادث معمولا ناشی از نشت گاز از تجهیزات مصرفکننده و همچنین فرسودگی شیلنگهای گاز است که باید پس از مدتی تعویض شوند. یکی دیگر از مشکلات، نبود ترموکوپل در برخی لوازم مصرفکننده مانند سماورهای گازی است که هیچ نوع محافظتی ندارند. به همین دلیل ممکن است گاز خاموش شود اما بسته نشود و باعث تجمع گاز در فضا شود. برای مثال، اخیرا یک خانواده که از سفر برگشته بودند، متوجه شدند که شعله سماور خاموش شده اما گاز بسته نشده بود. صبح روز بعد، با فشار دادن کلید برق، خانه دچار انفجار شد.
بیاحتیاطی
یک انفجار دیگر نیز بهدلیل بیاحتیاطی و رعایت نکردن اصول ایمنی اخيرا رخ داده است. یا حتی در سال1402 ما یک فوتی ناشی از انفجار گاز داشتیم، اما در سال1404 هیچ فوتیاي نداشتیم و فقط مصدومیتهایی گزارش شده بود. اینها حوادث روزمرهای هستند که بهعلت بیاحتیاطی و استفاده از وسایل غیراستاندارد گازسوز رخ میدهند.
4علت حوادث انفجار ناشی از گاز
1 نشت گاز از تجهیزات مصرفکننده
2 فرسودگی شیلنگهای گاز(که باید بموقع تعویض شوند.)
3 نبود ترموکوپل در برخی وسایل مانند سماور گازی
که باعث خاموششدن شعله و نشت گاز میشود.
4 بیاحتیاطی شهروندان(مثلا استفاده از فندک برای تست نشت گاز).
انفجارها ارتباطی با جنگ ندارند
تا این لحظه، هیچ انفجار گازیاي ناشی از خرابکاری یا موضوعات مرتبط با جنگ در تهران و شهرستانها گزارش نشده است. تمام موضوعهایی که در شبکههای اجتماعی مطرح میشوند، الزاما ارتباطی با جنگ ندارند و اشتباه است.
توصیههای سازمان آتشنشانی برای پیشگیری از حوادث
از وسایل گازسوز استاندارد استفاده کنید.
شیلنگهای گاز را هر چند سال یکبار تعویض کنید.
در صورت احساس بوی گاز، از روشنکردن برق یا استفاده از فندک خودداری کنید.
با سامانه۱۲۵ تماس بگیرید تا کارشناسان راهنمایی لازم را به شما ارائه دهند.
۵۰
مورد تعداد حوادث ناشی از آتشسوزی در تهران است.
350
مورد میانگین حوادث و خدمات روزانه آتشنشانی در تهران است.