• یکشنبه 22 تیر 1404
  • الأحَد 17 محرم 1447
  • 2025 Jul 13
پنج شنبه 19 تیر 1404
کد مطلب : 258751
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pQYv1
+
-

نانوفناوری علیه قبض برق

محصولات ساختمانی نانویی ایرانی به کاهش مصرف برق در روزهای گرم سال کمک می‌کند

گزارش
نانوفناوری علیه قبض برق

زهرا خلجی- روزنامه‌نگار

شیب صعودی افزایش بی‌رویه انرژی‌های تجدیدناپذیر و پیامدهای محیط‌زیستی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن، لزوم استفاده از فناوری‌های نوین به‌ویژه به شکل نانوذرات را دوچندان می‌کند. فناوری نانو با ارائه راهکارهای نوآورانه در تولید مصالح ساختمانی، نقش مهمی در کاهش مصرف برق و افزایش بهره‌وری دارد. پیشرفت این فناوری به مدد تلاش محققان و شرکت‌های دانش‌بنیان در کشورمان باعث شده تا حد زیادی برای تامین محصولات در ایران به‌خودکفایی برسیم و از واردات بی‌نیاز شویم. اما این محصولات چه هستند و چه تاثیراتی در کاهش  میزان انرژی مصرفی دارند؟

1- عایق‌های حرارتی
ایران ساخت

ساختمان‌های کشور چندان مطابق با استانداردهای روز دنیا برای کاهش مصرف انرژی ساخته نشده‌اند و بنابراین موجب هدررفت بیش از اندازه انرژی در فصول گرم و سرد می‌شوند.
 اما فناوری‌های نانویی در ایران برای کاهش مصرف برق در گرما با استفاده از پوشش‌های عایق حرارتی حاوی مواد نانوساختار تولید شده‌اند.
 این پوشش‌ها با بازتابش انرژی حرارتی و تغییر در ضریب حرارتی، از هدررفت انرژی جلوگیری می‌کنند و در نتیجه مصرف برق را کاهش می‌دهند.

2- شیشه‌های نانویی 
در یک پروژه آزمایشی در مدرسه‌ای در شیراز، شیشه‌ها با نانومواد PCM و دیوارها با پوشش Aeropan مجهز شدند. این اقدام کاهش انرژی مصرفی را میانگین ۱۱.۸درصد در سال و حدود ۱۲درصد در سردترین و ۱۱.۶۶درصد در گرم‌ترین روزهای سال نشان داد.
 شیشه‌های کم‌گسیل نانویی نیز از دیگر انواع این محصولات هستند که با پوشش نانومقیاس تولید داخل کشور منجر به کاهش قابل توجه مصرف برق شده‌اند. 
این شیشه‌ها دارای لایه‌های نانویی هستند که از هدررفت انرژی جلوگیری کرده و خاصیت خودتمیزشوندگی هم دارند.
 در حال حاضر شیشه‌های نانویی به تولید انبوه رسیده و در سازه‌های شهری استفاده می‌شوند.

3- رنگ‌های بازتاب‌‌دهنده حرارت
از دیگر مصالح مفید برای کاهش مصرف انرژی بر پایه فناوری نانو به منظور استفاده در ساختمان‌ها، رنگ‌هایی با خاصیت انعکاس نور خورشید هستند که از افزایش دمای داخلی ساختمان در فصول گرم به خوبی جلوگیری می‌کنند. 
این ویژگی باعث کاهش نیاز به سیستم‌های خنک‌کننده و کاهش مصرف انرژی برق می‌شود.

4- نانوحباب در  تصفیه‌خانه‌ها
 فناوری نانوحباب برای تصفیه آب و فاضلاب باعث کاهش حدود ۵۰ درصد در مصرف برق تصفیه‌خانه‌ها شده است. در ایران تقریباً ۲۵۶ تصفیه‌خانه وجود دارد که درمجموع حدود ۱۲۰ مگاوات برق مصرف می‌کنند. استفاده از نانوحباب می‌تواند ۵۰ مگاوات صرفه‌جویی ایجاد کند. این فناوری حداقل ۴۶۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد و می‌تواند تا ۷۵۰ میلیارد تومان صرفه‌جویی اقتصادی به‌همراه داشته باشد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید