• پنج شنبه 12 تیر 1404
  • الْخَمِيس 7 محرم 1447
  • 2025 Jul 03
پنج شنبه 12 تیر 1404
کد مطلب : 258409
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/rRkvK
+
-

زنجیرزنان دولت‌آباد

قدیمی‌ترین دسته زنجیرزنی تهران در هیئت متوسلین قمر بنی‌هاشم ع

روزگار
زنجیرزنان دولت‌آباد

رابعه تیموری-روزنامه‌نگار

دانه‌ریز‌ترین زنجیرها را به حاج‌مجید و آقا‌عبدالله می‌سپارند که میان‌دار دسته هستند. این زنجیرها قدیمی و تاریخ دارند و در نخستین کارگاه‌های زنجیرسازی شهر ری ساخته شده‌اند. اینجا هیئت متوسلین به قمر بنی‌هاشم(ع) است که دسته زنجیرزنی آن شهرتی سزاوار دارد.

رسم هر‌ساله
علامت بزرگ و ثابت هیئت وسط خیابان شهید علی‌نواز علم شده است. تیغه‌های خوش‌برش و قرصش به‌خوبی هنر دست آهنگران محله دولت‌آباد را نشان می‌دهد. چراغانی‌های خیابان شهید علی‌نواز از سر کوچه شهید مهدی محمد شروع شده و تا بعد از موکب ادامه دارد. بساط چای و شربت موکب به‌راه است و رهگذران سواره یا پیاده تشنه از آنجا نمی‌گذرند. شمار موسفیدان هیئت کم نیست و هم جا و مکان‌شان مشخص است و هم زنجیرهای یک‌شکل‌شان که شمار حلقه‌هایشان به 700تا نمی‌رسد. دسته که نظم می‌گیرد،جوان‌ترها و بچه‌ها به‌دنبال موسفیدان هیئت ردیف می‌شوند.


سه‌ضرب‌زنی آخر
آقا‌عبدالله هم که با او همنوا می‌شود، ریتم آرام نوحه‌خوانی او را دنبال می‌کند تا بالا‌رفتن و فرود‌آمدن دست زنجیرزنان نظم و قاعده خود را به‌دست آورد. تا آقا‌مجید به نوحه عاشورایی دومین تک‌ضرب‌زنی برسد، در میان بوی اسپند و صدای صلوات عزاداران نخستین گوسفند قربانی اهل محل هم ذبح می‌شود. 2دوره تک‌ضرب‌زنی زنجیرزنان 40دقیقه‌ای طول می‌کشد و درست وقتی عرق از سر و روی زنجیرزنان راه گرفته، میان‌داران سه‌ضرب‌زنی را شروع می‌کنند و دیگر باید زنجیرها به‌سرعت و جاندار روی دوش زنجیرزنان بنشیند. صدای علی‌آقای علوی هم دیگر خوب پرسوز و رگه‌دار شده و نوای نوحه‌اش پیش از رسیدن دسته، هیئت‌های محل را از مهمان‌دار بودنشان باخبر می‌کند تا با سینی چای لب‌سوز به استقبال‌شان بروند. تا سه‌ضرب‌زنی زنجیرزنان به آخر برسد، دید و بازدید آنها به پایان رسیده و به کوچه شهید مهدی محمد رسیده‌اند تا ختم زنجیرزنی‌شان در حیاط هیئت باشد. در میان تصاویر بانیان و درگذشتگان هیئت که بر در و دیوار حیاط نقش بسته، تصویر مرحوم عبدالحسین اسکندری جلب توجه می‌کند.

میراث عزیز
 مرحوم اسکندری در همان سال 1348 که هیئت را راه انداخت، به آهنگران شهر ری سپرد که از برنج و آهن‌هایی مرغوب برای هیئت متوسلان قمر بنی‌هاشم زنجیرهایی سبک و خوش‌دست بسازند. حالا که شمار عزاداران هیئت بیشتر شده، جوان‌ترها با همان زنجیرهای نه‌چندان خوش‌دست امروزی هم پرشور و پرسوز‌و‌گداز عزاداری می‌کنند تا شهرت و آوازه نیکی که از گذشته برای دسته زنجیرزنان هیئت متوسلان قمر بنی‌هاشم به میراث مانده، حفظ شود. بعد از فوت کربلایی عبدالحسین، نوه‌اش حسین‌آقا هیئت‌داری می‌کند و راه و رسم پدربزرگ را ادامه می‌دهد.







 

این خبر را به اشتراک بگذارید