
تعزیهای به قدمت 4قرن

راحله عبدالحسینی؛ روزنامهنگار
اهالی خوانسار در اصفهان با سابقه چند صد ساله در برگزاری مراسم تعزیه، ارادت خود به شهیدان کربلا را نشان میدهند و تعزیه در روستای قودجان این شهرستان با قدمت بیش از 4قرن بهعنوان میراث ناملموس در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روایتهای کمتر دیده شده از تعزیه
نویسنده و محقق هنرهای آیینی سنتی تعزیه و اهل خوانسار به همشهری میگوید: «تعزیه با آموزههای اصیل و اعتقادی ما ارتباط تنگاتنگ دارد. هیچ نمایشی به اندازه تعزیه نتوانسته وقایع کربلا را برای مخاطب بازگو کند. به همین سبب تعزیه پس از قرنها تاکنون ماندگار ماندهاست.» در روستای قودجان قدیمیترین نسخ تعزیه روایت میشود. علی یحیایی در توضیح بیشتر میگوید: «تحقیقات نشان میدهد میرزا محمد روحانی معروف به میر انجم و متخلص به انجم قدیمیترین اشعار برای مراسم تعزیه را سروده. او اهل خوانسار بوده و مدتی به اراک میرود و در روستایی زندگی میکند. در روستای قودجان، اشعار انجم در تعزیه که چندان هم آسان نیست بهدست تعزیهخوانهای حرفهای روایت میشود و این تنوع در روایتهای تعزیه این مراسم را خاص کردهاست.» قدمگاه انجم، یک اصطلاح در هنر تعزیه است که به متن تعزیه برای توصیف یک مکان یا واقعه اشاره دارد.
دورهمی پیشکسوتان هنر تعزیه
تعزیه در روستای قودجان از روز اربعین (بیستمماه صفر) آغاز میشود و تا 28صفر، روز رحلت حضرت رسول(ص) ادامه دارد. در این مدت علاوه بر تعزیهخوانهای پیشکسوت قودجان و خوانسار، بهترین تعزیهخوانهای کشور از دیگر استانها هم حضور دارند. محمدحسن ریاضت، کارشناس میراث فرهنگی خوانسار نیز به همشهری میگوید: «در سریال شب دهم ساخته حسن فتحی، تعزیهخوانان روستای قودجان حضور داشتند و ایفای نقش کردند.»
در 8شب تعزیه در روستای قودجان، دستکم 20تعزیهخوان برای 18تعزیه که هر یک روایتی از حماسه کربلاست، حضور دارند.