
جنگ و دولت در خاطرات سیدمحمد صدر

تازهترین ویژه برنامه«کتاببین» غرفه انتشارات همشهری در سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، به نشست نقد و بررسی کتاب «جنگ و دولت در خاطرات سیدمحمد صدر» نوشته محمد قبادی با حضور نویسنده و منتقد نشست و جعفرگلشنروغنی، پژوهشگر تاریخ معاصر اختصاص داشت. کتاب «جنگ و دولت در خاطرات سیدمحمد صدر» مروری است بر خاطرات راوی بین سالهای ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ و اندکی آنطرفتر. در این دوره زمانی سیدمحمد صدر، عهدهدار معاونت سیاسی و اجتماعی وزارت کشور است.
روزنوشتها در آن روزها در دسترس نبود
در بخشی از این نشست، محمد قبادی گفت: «دستمایه آغازین این کتاب 5ساعت مصاحبه دکتر سیدمحمد صدر با پژوهشگران دفتر ادبیات انقلاباسلامی در ۱۳۷۵ و 15ساعت مصاحبه در ۱۳۸۷ با مصاحبهگران مرکز اسناد انقلاب اسلامی بود که وی در اختیارم گذاشت. آن روزنوشتها در آن روزها به هر دلیل در دسترس نبود، اما وقتی کار تحقیق و تدوین بهسامان رسید به اتفاق دکتر صدر به بازخوانی آن روزنوشتها پرداختیم. حاصل این بازخوانی در 6جلسه در منزل ایشان، بین سالهای۱۴۰۱و۱۴۰۲ در لابهلای متن به چشم میآید که حاصل آن، کتاب پیشرو است.»
سید محمد صدر، آدمی تحلیلیمحور است
در ادامه نشست، جعفر گلشن روغنی به ویژگی کتاب اشاره کرد و گفت: اساساً آقای سیدمحمد صدر علاوه بر اخلاق مداری، آدمی تحلیلیمحور است؛ یعنی خاطراتش در این کتاب تحلیلی است. عدمذکر شخصیتها هم شاید به همین دلیل باشد. به لحاظ اخلاقی شاید این رویکرد قابلقبول باشد اما از منظر تاریخی نیاز به توصیف جایگاهها و نقش آدمها در تحولات تاریخی هست که راویان خاطرات بهتر است آنها را بیان کنند؛ درباره نقششان در تحولات، علائقشان، روحیاتشان و اخلاقیاتشان.