
آپارتماننشینی به سبک نوین
طرح باغچه مشارکتی و کتابخانه در مجتمعهای مسکونی مرکز تهران در حال اجراست

مژگان مهرابی-روزنامهنگار
ظاهرش شبیه هزاران خانه این شهر است، اما برخلاف بعضی از آپارتمانها که همسایهها از هم خبر ندارند و با یکدیگر بیگانهاند، در مجتمع مسکونی دریای نور، سبک زندگی بهگونه دیگری است. ساکنان 49واحد همدیگر را میشناسند و برای بهبود شرایط زندگی در ساختمان خود مشارکت دارند؛ حتی اگر ایده و طرح نو هم پیشنهاد شود، اجرایی میکنند. همین موضوع باعث شد تا اداره آموزش شهروندی منطقه11برای فراهم کردن امکانات رفاهی بیشتر پای کار بیاید و با آنها همکاری کند. اجرای طرح باغچه مشارکتی و کتابخانه در این مجتمع مسکونی ازجمله طرحهایی است که میتوان به آن اشاره کرد.
طرحهای خلاقانه
مجتمع مسکونی دریای نور، انتهای یکی از کوچههای باریک خیابان شیخهادی قرار دارد؛ ساختمانی که ظاهرش نشان نمیدهد 3بلوک و 49واحد داشته باشد. در این محل حدود 200نفر زندگی میکنند. در کنج غربی پارکینگ مجتمع، اتاق مدیریت قرار دارد و کاظم دماوندی بهعنوان مدیر ساختمان به رتقوفتق امور اینجا رسیدگی میکند. او آرامش مجتمع را حاصل مشارکت همسایهها میداند و میگوید: «اداره آموزش شهروندی مرتب کارگاه آموزشی فرهنگ آپارتماننشینی در مجتمع برگزار میکند؛ همین عاملی شده تا همسایهها ایدههای خلاقانه ارائه دهند.»
حیاط مشترک
حیاط مجتمع در محوطه پشتی ساختمان قرار دارد و بیشتر شبیه بوستانی کوچک است؛ محوطهای با چند باغچه کوچک و بزرگ که بین هرکدام پیادهراهی ایجاد شده تا همسایهها بتوانند در این فضا پیادهروی کنند. اغلب درختهای مجتمع قطور هستند. دور تا دور باغچهها بوتههای شمشاد و فضای میانی با گلهای رنگارنگ مزین شده است. به جز نهالها شهرداری هم تعدادی نهال گردو، خرمالو و توت کاشته است. در انتهای محوطه هم چند وسیله ورزشی دیده میشود. دماوندی از مدیر فرهنگی شهرداری ناحیه یک میخواهد وسایل ورزشی مجهزتر و بیشتر شود، اما موضوع مهمی که او بارمضانعلی ادبی در میان میگذارد، آبیاری باغچههاست. دماوندی میگوید: «هزینه خرید آب با تانکر بالاست و اهالی از عهدهاش برنمیآیند. اگر ممکن است هفتهای یکبار تانکر آب در اختیار مجتمع مسکونی قرار دهید.» ادبی با این خواسته موافقت میکند و این میان پیشنهاد میشود برنامههای هنری و کلاسهای آموزشی با محوریت محیطزیست و ایمنی برگزار شود.
کتابخانه دریای نور
ورودی مجتمع دریای نور به اتاقی منتهی میشود که تا چندی پیش رها شده بود و حالا به کتابخانه و اتاق مطالعه تبدیل شده است. کتابخانه با همکاری اداره آموزش شهروندی منطقه شکل گرفته و بازتاب خوبی هم داشته است؛ البته تعداد کتابها زیاد نیست، اما تنوعشان با توجه به سلیقه و رده سنی همسایههابالاست. در کنار کتابخانه چند مبل چیده شده که همسایهها بتوانند برای مطالعه از آنها استفاده کنند. رمضانعلی ادبی، مدیر اداره فرهنگی ناحیه یک شهرداری منطقه11ایجاد کتابخانه در فضای مسکونی را گام بزرگی برای تشویق شهروندان به مطالعه میداند؛ «کتابها را همسایهها اهدا کردهاند. اگر نیاز باشد ما هم همراهی میکنیم. علاقهمندان به کتاب میتوانند کتاب را بردارند و در اتاق مطالعه بخوانند یا حتی کتاب را به امانت ببرند؛ البته این کتابخانه تأثیر زیادی در دورهمیهای ساکنان ساختمان دارد که تبادل اطلاعات و آموختهها یکی از مزیتهاست.»
مشارکتکنندگان در طرح چه گفتند؟
نقش تأثیرگذار کلاسهای آموزش شهروندی
کاظم دماوندی، مدیر مجتمع: زمانی که ساختمان قدیمی برای نوسازی تخریب شد، اینجا باغچهای با درختان بزرگ داشت. سازنده مجتمع درختها را قطع نکرد. همسایههای این مجتمع مشارکت زیادی در امور فرهنگی یا اجرایی ساختمان دارند؛ البته همکاری آنها بهدلیل برگزاری کلاسهای آموزشی است که اداره آموزش شهروندی برای ترویج فرهنگ آپارتماننشینی برگزار میکند.
اینجا مثل یک شهر کوچک است
همایون مقدسی، ساکن مجتمع: مجتمع ما پتانسیل برنامههای فرهنگی و آموزشی متنوعی دارد. معمولا در مناسبتهای ملی یا مذهبی مراسم و جشن برگزار میکنیم و حتی ساکنان کوچه هم شرکت میکنند. اینجا مثل یک شهر کوچک است که همدیگر را میشناسیم و با هم بودنمان مزیتهایی دارد.
تلاش برای گسترش برنامهها
لادن آقامحمدی، ساکن مجتمع: چه خوب که کتابخانه گستردهتر شود و کتابهای بیشتر و متنوعتری در اختیار شهروندان قرار بگیرد. همچنین کاش کلاسهای آموزشی برای افزایش آگاهی برگزار شود.
استقبال اهالی قابل توجه است
علی فتاحمنش، رئیس اداره شهروندی منطقه: کارها و طرحهای مشارکتی یک اقدام خوب برای ترویج فرهنگ آپارتماننشینی است که با استقبال خود شهروندان پیش میبریم. ساکنان مجتمع دریای نور خود فعال بودند و پیشتر اقداماتی را برای ارتقای کیفیت آپارتماننشینی انجام دادهاند. ما فقط به طرحهای آنها جهت دادیم؛ مثلا باغچه مجتمع این ظرفیت را دارد که در آن سبزیکاری شود. اغلب همسایهها در کلاسهای پرورش گل و گیاه شرکت کردهاند. طرح باغچه مشارکتی و کتابخانه، ایده جالبی است که در مجتمعهای ولیعصر در محله قلمستان، نامجو در محله حر و جنگروی در محله آگاهی انجام شده است.