• دو شنبه 22 اردیبهشت 1404
  • الإثْنَيْن 14 ذی القعده 1446
  • 2025 May 12
یکشنبه 21 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 254893
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nZn45
+
-

زیارت خانه خدا در کنار روبات‌ها

تجربه مثبت استفاده از روبات‌ها در مراسم حج سال گذشته باعث شد عربستان امسال به شکل گسترده‌تر از این فناوری استفاده کند

گزارش
زیارت خانه خدا در کنار روبات‌ها

زهرا خلجی-روزنامه‌نگار

استفاده بهینه از روبات‌ها علاوه بر ساده‌سازی‌ کارها، سرعت عمل را هم افزایش می‌دهد. این مورد می‌تواند در رویدادهای پرجمعیت به شکل شگفت‌انگیزی بار فیزیکی و روانی را هم برای میزبان‌ و هم مهمان کاهش دهد. یکی از این رویدادهای پرجمعیت و حساس که نیاز به خدمات‌رسانی سریع و پربار دارد، مراسم حج در شهرهای مکه و مدینه است.  عربستان سعودی تلاش کرده است در 2 سال گذشته استفاده از روبات‌ها برای تسهیل امور حجاج را در دستور کار خود قرار دهد. امسال نیز به دستور ولیعهد عربستان سعودی برای امور مسجدالحرام در مکه و مسجدالنبی در مدینه، این کشور قرار است با اعلام رسمی از گسترده‌ترین طرح عملیاتی خود برای موسم حج رونمایی کند.

خدمات زائرمحور
استراتژی امسال عربستان بر خدمات زائرمحور متمرکز و هدف آن پذیرش میلیون‌ها زائر خانه خدا در طول حج است. این طرح به‌دنبال ارتقای این مراسم مقدس از طریق ابزارهای هوش مصنوعی، فناوری‌های هوشمند و طیف گسترده‌ای از پلتفرم‌های دیجیتال ارائه شده که برای راهنمایی زائران با سهولت، وضوح و سرعت به اجرا درمی‌آیند. عبدالرحمن السدیس، رئیس امور مذهبی مسجدالحرام و مسجدالنبی تأکید کرد که این طرح عملیاتی ریشه در اصول شفقت، آرامش و خدمت دارد. او گفت: هدف این است که حجاج مطابق با آموزه‌های نبوی و با بالاترین معیارهای مراقبت مراسم حج را به جا بیاورند.

معرفی روبات‌ها و پلتفرم‌ها
طرح عملیاتی حج شامل راه‌اندازی جامع‌ترین مجموعه خدمات دیجیتال هوشمند در تاریخ این مراسم مذهبی عظیم خواهد بود. نکات کلیدی این طرح عبارتند از:
  روبات هوش مصنوعی Manarah 2: نسل دوم روبات هوش مصنوعی چندزبانه که برای خدمت و راهنمایی زائران طراحی شده است.
  صفحه‌نمایش‌های هوشمند چندزبانه: صفحه‌نمایش‌های هوشمند تعاملی مستقر در مکان‌های کلیدی برای ارائه اطلاعات و کمک در زمان واقعی.
  پلتفرم دیجیتال قرآن: یک پلتفرم جهانی که از تلاوت و یادگیری قرآن برای زائران در سراسر جهان پشتیبانی می‌کند.
  برنامه Surat Al Fatiha: یک برنامه دیجیتال چندزبانه که برای تقویت درک و تعامل با یکی از سوره‌های قرآن بسیار تلاوت شده است.
  ابتکارات تخصصی: برنامه‌هایی که حمایت‌های مذهبی، فکری و آموزشی را با پیشینه‌های متنوع شرکت‌کنندگان در حج ارائه می‌کنند.

در مسیر توسعه
امسال نخستین سالی نیست که روبات‌ها به حجاج خدمات ارائه می‌کنند. عربستان سعودی سال گذشته نیز از روبات‌های مجهز به هوش مصنوعی برای کمک به زائران حج عمره استفاده کرد و چون این تجربه خوب با استقبال زائران همراه بود، امسال نیز این کشور تمرکز را روی افزایش استفاده از این روبات‌های هوشمند گذاشته است. در مراسم حج عمره سال گذشته نیز روبات‌ها اطلاعات و راهنمایی‌هایی را در مورد موضوعات مختلف ازجمله نحوه انجام مناسک حج و عمره، احکام و فتواهای اسلامی، مسیرهای مکان‌های مختلف در داخل مسجد و ترجمه به زبان‌های مختلف ارائه می‌دادند. هر روبات مجهز به صفحه نمایش لمسی، دوربین با کیفیت بالا و سیستم بلندگوی قدرتمند است و همچنین می‌تواند از طریق Wi-Fi به اینترنت متصل شود، بنابراین می‌تواند به ۱۱ زبان عربی، انگلیسی، فرانسه، روسی، فارسی، ترکی، مالایی، اردو، چینی و بنگالی اطلاعات ارائه کند.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید