
پاکسازی زمین به همت 45هزار تهرانی
طرح نمادین پاکسازی همگانی محیطزیست شهری در 5محدوده پایتخت انجام شد

فرخنده رفائی-روزنامهنگار
زیر تیغ آفتاب داغ دورهم جمع شدهاند تا «زمین» را از زباله پاک کنند. شهروندانی از طیفهای مختلف سنی و شغلی؛ از دانشآموز دبستانی گرفته تا بانوی دوچرخهسوار و کادر بهداشت و درمان یک بیمارستان و... . همگی با وجود تفاوتهایشان یک دغدغه مشترک دارند؛ آن هم محیطزیست است. تفرجگاه نرجسخاتون در جنوبشرقی پایتخت میعادگاه زنان و مردانی است که گردهم آمدهاند تا طرح کلان و همگانی پاکسازی محیطزیست شهری را از همینجا کلید بزنند و آن را در شهر همهگیر کنند؛ طرحی که همزمان با فرارسیدن هفته زمین پاک اداره کل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری آن را با هدف کمک به محیطزیست برگزار کرده است.
مشارکت بانوان و دانشآموزان
در مسیر ورود به تفرجگاه، آنچه بیش از هر چیزی به چشم میآید، حضور بانوانی است که در دستههای چندنفره در حال پیادهروی هستند. داخل بوستان در محوطه ابتدایی صندلیهایی چیده شده است و دانشآموزان روی آنها نشستهاند تا برنامه شروع شود. کمی جلوتر چند میز چیده شده تا به مشارکتکنندگان در طرح پاکسازی، دستکش و کیسه زباله بدهند.
حضور و مشارکت دستهجمعی
برنامه با سخنرانی محمدعلی الفتپور، شهردار منطقه 15 بهعنوان میزبان آغاز میشود. او با ابراز نگرانی از تولید 5/2برابری زباله در ایران نسبت به نرم جهانی، بر لزوم مشارکت مردم برای نجات محیطزیست تأکید میکند. بعد از او نوبت به محمدصابر باغخانیپور، مدیرکل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران میرسد. او هم این طرح را با هدف ارتقای آگاهی عمومی نسبت به اهمیت حفظ محیطزیست معرفی میکند و میگوید: طرح پاکسازی همگانی گامی مؤثر در تقویت حس تعلق شهروندی، مسئولیتپذیری اجتماعی و فرهنگ مشارکت داوطلبانه در امور محیطزیستی است.
نجات زمین
با پایان سخنرانیها زن و مرد و پیر و جوان همگی کاور متحدالشکل میپوشند و کیسه زباله بهدست با دستکشهای یکبارمصرف به طرف محلی میروند که برای پاکسازی از زبالهها درنظر گرفته شده است. همگی مشارکت دارند تا «زمین» را از زباله پاک کنند. پیشاپیش همه هم مدیرکل محیطزیست شهرداری تهران و همینطور شهردار منطقه 15هستند و همگی یک دغدغه مشترک دارند؛ آن هم نجات محیطزیست است.
چه کسانی در مراسم حضور داشتند؟
محمدصابر باغخانیپور، مدیرکل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران
محمدحسین بازگیر، مدیرکل مشارکتهای مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیطزیست
محمدعلی الفتپور، شهردار منطقه 15
جمعی از داوطلبان دوستدار محیطزیست و علاقهمندان به طبیعت
اعضای خانههای محیطزیست، مدارس، مساجد و...
مادرم، همراهم شد
سمیرا شریفی، عضو خانه محیطزیست مسجد صاحبالزمان(عج): به مناسبت روز زمین، من و دوستانم در خانه محیطزیست تلاش کردیم مردم را با خودمان همراه کنیم که استقبال خیلی خوبی شد. ما این کار را از خانواده خودمان شروع کردیم؛ تا جایی که مادرم و دوستانش با من همراه شدند.
طبیعت را پاک میکنیم
باران اسفندیاری، دانشآموز کلاس سوم دبستان میلاد: خیلی دوست داشتم در این برنامه شرکت کنم. دبستان ما خانه محیطزیست دارد و خیلی چیزها درباره حفاظت از طبیعت به ما یاد میدهند. ما یکروز در هفته دستکش و کیسه میگیریم و حیاط مدرسه را تمیز میکنیم. امروز هم خیلی خوشحالم؛ چون با همکلاسیها آمدهایم تا پارک را تمیز کنیم.
میخواهم دینم را به طبیعت ادا کنم
مهسا رمضانی، دوچرخهسوار و خانهدار: اغلب با دوستانم برای پیادهروی یا دوچرخهسواری به این بوستان میآییم. هدفم از شرکت در این برنامه این بود که احساس کردم بهعنوان دوستدار طبیعت باید ایفای نقش کنم. حس خوبی از طبیعت میگیرم؛ در نتیجه باید دینم را به طبیعت ادا کنم. قطعا در روزهای آینده هم در حد توانم اینجا را پاکسازی میکنم.
مدیران چه گفتند؟
مشارکت 45هزار نفر در طرح پاکسازی
محمدصابر باغخانیپور، مدیرکل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران: هر سال در روز زمین پاک بهصورت نمادین طرح جمعآوری زباله با کمک فعالان و دوستداران محیطزیست انجام میشود، اما امسال اداره کل محیطزیست شهرداری تهران با هدف اثرگذاری بیشتر، تصمیم گرفت بهصورت همزمان در 5نقطه از شهر تهران بهصورت معین و با همکاری مناطق اطراف این برنامه اجرا شود. در حال حاضر 45هزار نفر در سطح تهران در 5نقطه مشخص شده در حال پاکسازی محیطزیست هستند.
چیزی به اسم «دورریز» نداریم
محمدحسین بازگیر، مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیطزیست: اهمیت زبالهها بهعنوان ارزشافزوده باید مورد توجه همه باشد. ما چیزی به نام دورریز و زباله نداریم و از آنجا که بازخورد همه رفتارهای ما با طبیعت پس از طی یک چرخه در نهایت خودمان بازمیگردد، باید مراقب نگرش خود به مبحث «زباله و پسماند» باشیم. باید تلاش کنیم نهتنها از رها کردن زباله در طبیعت خودداری کنیم، بلکه محیط اطرافمان را تا فاصله100 متری پاکسازی کنیم.