
تونل 9کیلومتری از میدان سپاه تا آزادگان
شهردار تهران شب گذشته خبرهای خوبی به تهرانی ها داد

پریسا نوری-روزنامهنگار
گفتوگوی ویژه خبری شبکه2 سیما شامگاه سهشنبه 26فروردین میزبان علیرضا زاکانی، شهردار تهران بود که به پرسشهای مجری برنامه پاسخ داد و ضمن دعوت از شهروندان برای مشارکت در جمعسپاری مالی پروژههای شهری، گزارشی از عملکرد مجموعه مدیریت شهری و برنامههای پیش رو ارائه داد. او از برنامهریزی برای تردد تراموا در پایتخت و رونق گردشگری و پرداخت هزاران میلیارد از بدهیهای بانکی ادوار گذشته شهرداری خبر داد که خلاصهای از آن را در ادامه میخوانید.
تهران میتواند قطب گردشگری منطقه شود
تهران با دارابودن ظرفیتهایی مانند برج میلاد، دریاچه خلیجفارس و منطقه گردشگری عباسآباد میتواند به قطب گردشگری منطقه تبدیل شود. امسال پروژههایی مانند احداث ۱۰هتل با الگوی ایرانی-اسلامی، توسعه پیادهراه ۱۵۰۰کیلومتری و افتتاح فاز دوم روددره فرحزاد (۵۲هکتار) در دست اجراست. همچنین با همکاری چین، برنامهریزی برای جذب سالانه یکمیلیون گردشگر چینی از طریق تهران به سایر شهرهای ایران انجام شده است.
راهاندازی پروژههای راکد
پروژه هزارویک شهر در منطقه۲۲ که سالها راکد بود، با جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی احیا شده و فاز اول آن تا پایان سال افتتاح میشود. در حوزه حملونقل نیز افزودن ۱۸۷اتوبوس برقی به ناوگان شهری آغاز شده و تا پایان سال به ۲۵۰۰دستگاه خواهد رسید. این اقدامات نهتنها رضایت مردم را جلب کرده، بلکه رنگ شهر را تغییر داده است.
«جمعسپاری»، راهکار مشارکت مردم در پروژههای شهری
دشمنان با تحریمها و فشارهای بینالمللی سعی در تضعیف معیشت مردم دارند؛ اما شهرداری تهران ثابت کرده است که با تکیه بر توان داخلی و مشارکت مردمی میتواند حتی در سختترین شرایط، پروژههای کلان را به سرانجام برساند. امسال را سال «مشارکت در سرمایهگذاری» نامگذاری کردهاند و از مردم دعوت میکنیم در پروژههایی مانند ساخت زیرساختهای شهری از طریق «جمعسپاری» مشارکت کنند.
پیشگام حملونقل پاک میشویم
امسال با ورود ۵۰۰دستگاه اتوبوس برقی جدید و تکمیل ناوگان تا ۲۵۰۰دستگاه، تهران به یکی از پیشگامان حملونقل پاک در منطقه تبدیل خواهد شد.
5برابرشدن اتوبوسهای پایتخت در 4سال
در 4سال گذشته تعداد اتوبوسهای پایتخت ۵برابر شده است. پیش از این تنها ۸۶۰اتوبوس فعال داشتیم؛ اما امروز با ۲۵۰۰دستگاه در حال خدماترسانی هستیم و تا پایان سال به ۵۰۰۰دستگاه خواهیم رسید.
راهاندازی فاز اول تراموا در تهران
تست شبانه تراموا با موفقیت انجام شد. این سیستم قادر است شیبها و پلهای تهران را با ظرفیت ۴برابر اتوبوسهای ۱۸متری پوشش دهد. 8رام اولیه (هر رام شامل ۴واگن) آماده است و با عقد قرارداد نهایی، فاز اول از میدان امام حسین تا آزادی راهاندازی میشود. تراموا با سیگنالینگ هوشمند، نظم مترو را به خیابانها میآورد.
تسهیلات ۱۲۰۰میلیون تومانی برای برقیسازی تاکسیهای فرسوده
۲۷٬۵۰۰تاکسی برقی با مشارکت بانک شهر و خودروسازان داخلی وارد میشود. رانندگان میتوانند با دریافت وام قرضالحسنه ۱.۲میلیارد تومانی و پرداخت تنها ۱۵۰ تا ۱۷۰میلیون تومان پیشپرداخت، خودروهای الکتریکی دریافت کنند. این خودروها بدون هیچگونه سود تجاری، عینا به قیمت تمامشده عرضه میشوند.
افزایش 9هزار تاکسی و اتوبوس برقی تا پایان سال
تا پایان سال، ۳۰۰۰اتوبوس و ۶۰۰۰تاکسی برقی به ناوگان اضافه میشود. این اقدام علاوه بر کاهش ترافیک، آلایندگی هوای تهران را تا ۶۰درصد نسبت به سال گذشته کاهش خواهد داد. خط تولید داخلی اتوبوسهای برقی نیز تا پایان سال۱۴۰۴ راهاندازی میشود تا نیاز سایر شهرها را هم تأمین کنیم.
ظرفیت متروی پایتخت 2برابر میشود
محدودیتهای مالی و تحریمها چالش اصلی است؛ اما با توافق نهایی برای جذب سرمایه خارجی، پروژههای مترو و تراموا شتاب میگیرند. اولویت ما اتصال خطوط مترو به مناطق محروم و تکمیل حلقه ریلی تهران است. از ابتدای دوره، رشد چندبرابری ناوگان مترو و تکمیل و افتتاح ۶۰تقاطع غیرهمسطح را شاهد بودیم و تهران امروز با ۱۶۰ایستگاه مترو و خطوط جدید، سریعترین دوران توسعه ریلی خود از دهه۷۰ تاکنون را تجربه میکند. خطوط ۸، ۹، ۱۰ و ۱۱ در حال پیشرفت هستند و تا 3سال آینده، ظرفیت حملونقل ریلی پایتخت را ۲برابر خواهند کرد.
آخرین وضعیت احداث ۴خط جدید مترو
۵۴کیلومتر خط و حدود ۲۰ایستگاه جدید در 4سال گذشته افتتاح شده است. خط۲ (فرهنگسرا تا صادقیه) و خط۴ (اکباتان تا افسریه) تکمیل شدند. خط۶ (شهید باقری تا دولاب) و خط۷ (میدان صنعت تا تربیت مدرس) در مراحل پایانی هستند. خط۸ (حلقه Uشکل شرقی-غربی) و خط۹ (اتصال شمال به جنوبغرب) با بودجه ۶۰۰هزار میلیارد تومان در حال ساخت است. احداث خط۱۰ (اتصال شمالشرق به غرب) و خط۱۱ (جنوبیترین محور ریلی) با جذب سرمایه خارجی آغاز خواهد شد.
تولید و خرید واگن در دستور کار
با کمبود ۱۱۸۱واگن در خطوط مواجهیم. سال گذشته با مشارکت جهاد دانشگاهی و بخش خصوصی، ساخت واگنهای 8کابینه ملی آغاز شد. بخش عمده قطعات داخلیسازی شده و ۳رام اولیه تا 3ماه آینده وارد خط میشوند. همچنین با پیگیری دولت و مجلس، واردات واگن از خارج برای پوشش کمبودها در دستور کار است.
تسویه ۶۰هزارمیلیارد تومان از بدهیهای شهرداری
در ماههای گذشته بیش از ۶۰هزار میلیارد تومان بدهی شهرداری به بانکهایی مانند شهر، تجارت و ملی پرداخت شده است و با این موارد مجموعه بدهی شهرداری تهران به کمتر از ۲۰هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است. تبدیل بانک شهر به بانک تخصصی پشتیبانی از پروژههای شهری با جذب سرمایه مردم و تمرکز بر آبادانی کلانشهرها، در دستور کار است. در سنوات گذشته شاهد افزایش بودجه شهرداری از ۳۰هزارمیلیارد تومان در سال۱۳۹۹ به ۲۳۲هزارمیلیارد تومان در سالجاری و برنامهریزی برای دستیابی به بیش از ۳۰۰هزارمیلیارد تومان درآمد بودیم.
اتصال خطوط مترو به مناطق محروم
بودجه خطوط ۸ تا ۱۰ مترو معادل ۷درصد نقدینگی کشور است؛ اما با مدل جدید مشارکت عمومی-خصوصی، فشار مالی به شهرداری کاهش یافته است. تحریمها واردات واگن و تجهیزات را سخت کرده؛ اما با توافق با کشورهای همکار، ساخت خط۱۱ مترو را از سال۱۴۰۴ آغاز میکنیم. اولویت بعدی اتصال خطوط مترو به مناطق محروم و تکمیل حلقه ریلی تهران است تا هیچ نقطهای از پایتخت بیش از یککیلومتر با ایستگاه مترو فاصله نداشته باشد.
افتتاح دهها پروژه در نیمه اول سال
پروژه آزادراه شهید شوشتری که در 6ماه اول امسال افتتاح میشود، ۵/۵درصد ترافیک شرق تهران را برطرف میکند. تمام پروژهها افتتاح میشود، ازجمله فاز اول آزادراه شهید شوشتری. این پروژه حلقه شرقی تهران است و یک آزادراه ۱۶کیلومتری که بیش از ۹کیلومتر آن امسال افتتاح میشود و تا ۵/۵درصد ترافیک شرق تهران و تا 5/1درصد ترافیک شهر تهران را کاهش میدهد. همچنین ادامه بزرگراه یادگار امام(ره) امسال افتتاح میشود. فاز دوم بزرگراه شهید بروجردی هم امسال افتتاح میشود. همچنین احداث تونل ۹کیلومتری میدان سپاه تا آزادگان امسال شروع خواهد شد؛ اما پایانش ۳سال بعد خواهد بود، چون پروژه بزرگی است.
دعوت به مشارکت شهروندان
از شهروندان میخواهیم با سرمایهگذاری در پروژههای جمعسپاری، نهتنها در سود شریک شوند، بلکه آینده تهران را رقم بزنند. ما ثابت کردهایم حتی در سختترین شرایط، قابل اعتمادیم.
تخصیص اعتبار ۵هزارمیلیارد تومانی برای پروژههای صنعت آب
یکی از اقدامات مهم شهرداری تهران مشارکت در پروژه انتقال آب به تهران با تأمین ۵هزارمیلیارد تومان اعتبار (یکهزارمیلیارد برای بازچرخانی و ۴هزارمیلیارد برای انتقال) بوده است. همچنین طرح «جمعسپاری» برای جذب سرمایه خُرد مردم در پروژههای سودآور مانند مسکن، مراکز تفریحی و زیرساختهایی مانند مترو اجرایی شد.
افتتاح تقاطع نیایش تا پایان تابستان
پل ۳۰۰متری شهید بابایی بهدلیل تعارض سند بین نهاد نظامی و بیمه، 2سال درگیر فرایند تملک بود. این پروژه در سال گذشته نهایی شد و ساخت آن تا پایان امسال سرعت میگیرد. امیدواریم پروژه تقاطع نیایش نیز تا 6ماه اول امسال افتتاح شود تا ترافیک غرب تهران کاهش یابد. از شهروندان بهدلیل مزاحمتهای ناشی از کارگاههای عمرانی عذرخواهی میکنم. آینده روشن است؛ این دردِ امروز، درمان فرداست.
سومین مجمع مؤسسان اتحادیه شهرهای عضو بریکس از نگاه شهردار تهران
بریکس با جمعیتی نزدیک به ۵میلیارد نفر (۶۰درصد جمعیت جهان)، ظرفیتی بینظیر برای همکاریهای جنوب-جنوب و مقابله با یکجانبهگرایی است. در نشست تهران شهرداران چین، روسیه، برزیل، آفریقای جنوبی و هند بهصورت حضوری و مجازی مشارکت داشتند و تفاهمهایی برای همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و حتی موضوعات انسانی مانند بحران غزه بهدست آمد. نقش مدیریت شهری در ایجاد ارتباطات فرامرزی قابل انکار نیست. شهرها میتوانند خارج از چارچوبهای دیپلماسی رسمی، با انعقاد تفاهمهای خواهرخواندگی یا پروژههای مشترک، موانع سیاسی را دور بزنند. بهعنوان مثال ایران عضو G20 نیست؛ اما شهرداری تهران برای مشارکت در نشست آفریقای جنوبی دعوت شده است. این نشان میدهد شهرها میتوانند بهعنوان بازیگران مستقل در عرصه جهانی عمل کنند.