
چوب معلم شکسته میشود؟
درباره 2 تنبیه بدنی در مدرسه که ظاهراً با برخورد سخت حقوقی همراه خواهد شد

فهيمه طباطبايي-روزنامهنگار
كتك زدن دانشآموزان آن هم در روزگاري كه دهها روش تربيتي در قالب كتاب، مراكز مشاوره، فيلم، سريال و.... به جامعه بزرگسال اعم از والدين تا معلم و حتي پدربزرگ و مادربزرگها آموزش داده ميشود، از آن اتفاقاتي است كه گرچه نادر و كمشمار شده اما همان هم تعجب و خشم مردم به ويژه خانوادههاي داراي فرزند دانشآموز را بر ميانگيزد. ماجراي تنبيه بدني دانشآموزان مربوط به امسال و پارسال نيست و در ایران قدمتي به اندازه مكتبخانهها دارد؛آن موقع كه چوب بود و فلك و هر سوال بيپاسخ معلم و شيطنت كوچك دانشآموز با تنبيه سخت همراه میشد.
افشاي 2 تنبيه سخت در 2 مدرسه
در روزهاي اخير، ماجراي 2 تنبيه و تعرض سخت در 2 مدرسه يكي در شهرري و ديگري در سنندج از سوي والدين دانشآموزان افشا شد. در مورد اول، معلم يكي از مدارس شهرري، دانش آموزان پسر كلاس پنجم ابتدايي را به نمازخانه ميبرده و ميگفته شما را به روش سربازي تنبیه ميكنم و بعد روي نقاط حساس بدن آنها و جايي كه شكستي داشته را فشار يا لمس ميكرده است.
در مورد تنبيه دانشآموز روستای کرجوی سنندج كه عكسهاي بدن سياه و كبود او در فضاي مجازي منتشر و باعث خشم افكار عمومي شده است. والدين دانشآموز گفتهاند: معلم به خاطر گم شدن شارژر موبايل، فرزندشان را با كابل زده و شدت جراحت به قدري بوده كه او در بيمارستان بستري شده است.
براي معلمان ضارب چه اتفاقي افتاد؟
در مورد معلم شهرري، مدير مدرسه عنوان كرده است كه « ما گزارش را به حراست و رئیس اداره و ارزیابی عملکرد اداره دادیم و معلم را همان روزی که به ما گزارش داده شد، از مدرسه اخراج کردیم و دیگر برنگشته است.» در مورد معلم سنندجي رسول صحرایی، رئیس هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کردستان از احضار و مصاحبه معلم خاطی روستای کرجو در هیأت بدوی خبر داد و گفت: این جلسه دیروز با حضور اعضای هیأت برگزار شد. وی با اشاره به اینکه در گام نخست و تا زمان صدور رأی نهایی ۳ماه حکم معلم تعلیق و از کار برکنار شد، گفت: با مدیر مدرسه هم برخورد کردیم و دستور به جابهجایی و عزل وی داده شد.
آيا تعليق و اخراج موقت كافي است؟
محمدرضا نيكنژاد، معلم و كارشناس آموزشي در گفتو گو با همشهري در اين باره گفت: در مورد اول بايد پيگيري قانوني و قضايي شود تا معلم متهم، به حكم قطعي برسد و حتما او را از مدرسه اخراج كنند. در مورد معلم دوم نيز تعليق كافي نيست و بايد به طور كلي از سيستم آموزش و پرورش اخراج شود. او افزود: مسئله اصلي اين است كه جلوگيري از تنبيه بدني در مدارس، دغدغه مديران بالادستي نيست كه بخواهند به آن بپردازند و قانون سفت و سختي براي آن در نظر بگيرند؛ نه در مرحله گزينش، نه در آموزشهاي دانشگاه فرهنگيان و نه در زمان خدمت معلم در مدارس، رصد اخلاقي و رواني معلم انجام نميشود و مسئول گزينش هم گفته اصلا در قانون نيامده است.
ارزيابي سلامت روان معلم نداريم
رضا روستایی، مدیرکل گزینش وزارت آموزش و پرورش با بيان اينكه وظيفهاي در خصوص ارزيابي سلامت روان معلمان نداريم، به همشهری گفت: بر اساس ماده 2 قانون گزینش، ملاکهایی که باید بررسی شوند، شامل مواردي مثل اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان رسمی مصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، التزام عملی به احکام اسلام، عدم سابقه محکومیت کیفری مؤثر، عدم اعتیاد به مواد مخدر و 3مورد ديگر است. او بیان کرد: « متخصصان شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی آموزش و پرورش باید بنشینند و تصمیمگیری دقیقی درباره نحوه بررسی سلامت روان معلمان داشته باشند.»