
عمان زیر ذرهبین بهارستان؛ نه به تحمیل، آری به تفاهم عزتمند

سحر خانمحمدی؛ روزنامهنگار
روز گذشته مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با میانجیگری عمان در مسقط برگزار شد. این مذاکرات در حالی برگزار شد که حافظه تاریخی ایران مملو از بدعهدیهای ایالات متحده در توافقات قبلی است و به همین دلیل با انتظارات خاصی از سوی جمهوری اسلامی ایران همراه است.
از نگاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هرگونه مذاکره باید بر اساس اصولی استوار باشد که به حفظ عزت، مصلحت و منافع ملی کشور کمک کند.
به گفته بهنام رضوانی، عضو کمیسیون صنایع مجلس، جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی خود را برای مذاکره در چارچوبی که بر اساس عزت و مصلحت کشور باشد، اعلام کرده است. رضوانی در گفتوگویی با همشهری افزود: «چارچوب مذاکرات جمهوری اسلامی مشخص است و ما همواره از تیم مذاکرهکننده خود حمایت میکنیم و برای آنها دعای خیر داریم.»
از سوی دیگر، ارکان جمهوری اسلامی از پارلمان تا وزارت امور خارجه بر غیرمستقیم بودن مذاکرات برای راستیآزمایی و مسئولانه عمل کردن آمریکا در قدم اول تأکید دارند. سخنگوی وزارت امور خارجه کشور نیز در آغاز مذاکرات، فضای این گفتوگوها را به این شکل توصیف کرده است: «مذاکرات در محل پیشبینیشده توسط میزبان عمانی، با استقرار نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در سالنهای مجزا و با وساطت وزیر امور خارجه عمان انجام میشود. طرفین نقطهنظرات و مواضع خود را از طریق وزیر امور خارجه عمان به یکدیگر منتقل میکنند.»
در عین حال، مجلس بر لزوم یک توافق «شرافتمندانه و منصفانه از موضع برابر» تأکید دارد؛ ویژگیای که نمایندگان بارها به آن اشاره کردهاند و رهبر انقلاب نیز در تذکرات خود به آن پرداختهاند.
اسماعیل کوثری از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با همشهری میگوید: «اگر آمریکاییها بخواهند در مذاکرات، خواستهای فراتر از چارچوبهای عرفی و منطقی مطرح کنند یا قصد داشته باشند چیزی را به جمهوری اسلامی ایران تحمیل کنند، بدون تردید با پاسخ قاطع مواجه خواهند شد. ما تجربه تلخی از بدعهدیهای گذشته آمریکا داریم و امروز هیچ فرصتی برای آزمونوخطا باقی نمانده است. جمهوری اسلامی ایران اهل منطق است، اما اگر طرف مقابل دنبال زیادهخواهی باشد، ما کوتاه نمیآییم.»
در این میان، برخی نمایندگان نیز بر لزوم حمایت از تیم مذاکرهکننده تأکید دارند و معتقدند که فضای ضدمذاکرات و تخریب تیم مذاکرهکننده درست نیست. آنها تأکید دارند که اکنون که مذاکرات آغاز شده، باید به یک وفاق داخلی برای حمایت از تیم مذاکرهکننده برسیم تا با انسجام داخلی، بهطور مؤثری از منافع ملی کشور دفاع کنیم.
ولیالله بیاتی، سخنگوی کمیسیون شوراها در این باره میگوید: «قبل از انجام مذاکره نیاز داریم انسجام لازم در کشور شکل گرفته باشد تا اخبار مذاکرات و موضع جمهوری اسلامی ایران به صورت واحد به جهان مخابره شود و همه باید حامی مذاکره کنندگان کشورمان باشیم.
با توجه به روند مذاکرات و با عنایت به نظرات نمایندگان، باید منتظر ماند و دید که آیا این مذاکرات در نهایت به تفاهمی مؤثر و مطابق با اصول جمهوری اسلامی ایران خواهد انجامید یا اینکه در ادامه شاهد تکرار بدعهدیهای گذشته خواهیم بود.