
شهرکیبرای3قرن آینده
اکباتان، نه فقط سازه های عجیب و چشمگیری دارد که به خاطر برابری فضای سبز و خانه هایش در دنیا نمونه است

فاطمه عباسی
اکباتان را ایرانیها ساختند؛ رحمان گلزار شبستری و فریدون آذری که نخستین شهرک مدرن و مجهز ایران را بنا کردند. پروژه ساخت شهرک اکباتان آنقدر بزرگ و منحصربهفرد بود که همان سالها مجله تایم با تیتر «هر یک ساعت یک خانه» مطلبی در ستایش این پروژه چاپ کرد. اکباتان نخستین شهرکی بود که با سازههای پیشساخته، اما مدرن و استاندارد در کشور ساخته شد. جالب اینجاست که تا همین چند سال پیش نام یک شرکت و معمار آمریکایی بهعنوان طراح پروژه شهرک اکباتان مطرح بود، اما بالاخره تحقیقات داخلی نشان داد که طراحان این بنا 2معمار ایرانی بودند. فریدون آذری و رحمان گلزار شبستری فاز نخست این شهرک را در 6بلوک و به
شکل های درهم طراحی کردند؛ طرحی که بهگفته معماران نه یک الگوبرداری غربی، بلکه نمونهای از ساختار معماری سنتی ایران است. پس از انجام بخشهای نخستین پروژه، شرکت استارت که یک شرکت آمریکایی است بهعنوان مدیر پروژه به طرح افزوده میشود و برای مصالح نیز همین شرکت کار واردات سیمان و دیگر مصالح را برعهده میگیرد. 47سال پیش بلوک C2بهعنوان نخستین بلوک شهرک به خریداران تحویل داده شد. مقاومت در مقابل زلزله تا ۹ ریشتر، فضای سبز بسیار وسیع، نورگیری کاملاً کافی و شوتینگ زباله و پلههای مخصوص فرار و دهها استاندارد دیگر، اکباتان را از بقیه ساختمانهای تهران و حتی ایران متمایز کرده است. استانداردهایی در ساختوساز که باعث شده است کارشناسان شهرسازی عمر مفید شهرک را ۳۰۰ سال تخمین بزنند.
مکث
فضای سبز وسیع
اکباتان نخستین شهرک و مجموعه ساختمانی در دنیاست که ۱۰۰ درصد ساختمان است و ۱۰۰ درصد فضای سبز.
۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمربع ساختمان و ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمربع فضای سبز در اکباتان وجود دارد. وجود فضای سبز در شهرک اکباتان یک مزیت برای این شهرک محسوب میشود؛ مزیتی که شاید در کمتر شهرک مشابهی مشاهده میشود.
یک شهرک و یک مرکز خرید
مجتمع تجاری مگامال یکی از اصلیترین بخشهای تجاری این محله و بهصورت کلی غرب تهران بهحساب میآید. شهرک اکباتان با دارا بودن این مرکز خرید، نیاز مایحتاج افراد ساکن در شهرک را تامین میکند و دیگر نیازی نیست افراد برای تامین مایحتاج روزانه به بیرون از شهرک بروند. مجتمع تجاری مگامال دارای امکانات رفاهی نظیر رستوران و فودکورت، سرویس بهداشتی، نمازخانه، آسانسور و پارکینگ است. همچنین یک پردیس سینمایی با 11سالن مجزا دارد.
هر بلوک یک کتابخانه
22سال پیش اهالی اکباتان تصمیم گرفتند برای جبران کمبود فضاهای فرهنگی در شهرک طرح «هر بلوک یک کتابخانه» را اجرا کنند. آنها بنا داشتند طبقه زیرین بلوکها را که فضایی خالی و بدون استفاده بود به کتابخانه تبدیل کنند. این طرح در اکثر بلوکهای شهرک اجرایی شد، اما شروع این طرح در بلوک ۲ فاز ۲ شهرک جرقه خورد و نخستین کتابخانه محلی در این شهرک شکل گرفت.
پاس، راهآهن و پارکور
وجود ۲ باشگاه ورزشی بزرگ پاس و راهآهن برای اهالی اکباتان غنیمت بزرگی است. همین ۲ باشگاه باعث شده است تا فعالیتهای ورزشی در این شهرک شکل و شمایل متفاوتی بهخود بگیرد و اهالی میتوانند از امکانات این فضاهای ورزشی با قیمت مناسب استفاده کنند. همچنین مسیرهای سلامت بین بلوکهای شهرک فضاهای خوبی برای پیادهروی ایجاد کرده است. علاوه بر این جوانان اکباتانی در ورزشهای مدرن مثل «پارکور» تبحر خاصی دارند. جالب است که ورزش پارکور برای نخستینبار بین نوجوانان و جوانان محله اکباتان رواج پیدا کرد. پارکور یعنی عبور از موانع در سریعترین زمان ممکن با استفاده از آسانترین و سادهترین شیوه حرکتی. پارکور در اکباتان مدعی زیاد دارد. به همین دلیل به راحتی نمیتوان گفت که این ورزش از چه سالی در شهرک اکباتان آغاز شده است. در اکباتان کلاسهای آموزشی و مسابقات جذاب پارکور برای علاقهمندان برگزار میشود.
مکث
ذوق هنری روی دیوارها
حضور هنرمندان و چهرههای هنری در این شهرک بیدلیل نیست. اهمیت دادن اهالی به هنر را میتوان از برگزاری نمایشگاهها و گالریهای کوچک محلی فهمید. نگارخانههای محلی در فضاهای عمومی و بخش مشاع ساختمانها مخاطبان زیادی دارد. شما در اکباتان نهتنها میتوانید آثار منحصربهفرد هنری را ببینید، بلکه این امکان برایتان وجود دارد که از نقاشیهای دیواری یا همان گرافیتیهای معروف هم بازدید کنید. در بین بلوکهای شهرک روی دیوارهای سیمانی، طرحها و نقاشیهای گرافیتی چشم بیننده را خیره میکند. خالق این تصاویر جوانان خوشذوق اکباتانی هستند.