
شکوفههایگیشه نوروزی 1404
در تعطیلات نوروز امسال فیلمها در گیشه چقدر فروختند؟

اکران نوروزی یکی از مهمترین مقاطع اکران در سینمای کشور است که استقبال از آن متر و معیاری برای پیشبینی تقریبی وضعیت سینما در سال جدید بهدست میدهد. امسال، با توجه به مصادف شدن شبهای قدر با 3 روز نخست تعطیلات نوروزی و ادامهماه رمضان و البته، مهمتر از همه، گران شدن بلیت سینماها، پیشبینیها از فروش اکران نوروزی چندان خوشبینانه نبود. تصور غالب بر این بود که مجموع عواملی که ذکر شد اجازه نمیدهد گیشه نوروزی سینما فروش بالایی داشته باشد؛ اما نتایجی که در پایان تعطیلات طولانی عید 1404بهدست آمد با پیشبینیها چندان مطابقت نداشت. فروش فیلمهای نوروز امسال نسبت به سال گذشته بهتر بود و از همین حالا برخیها، مثل خبرگزاری ایرنا، آن را «نویدبخش سالی پررونق برای سینما» ارزیابی میکنند. وضعیت سینما مطمئنا جدا از سایر مسائل کشور نیست و اتفاقاتی که در ادامه سال در حوزههای مختلف علیالخصوص در حوزه اقتصاد رخ میدهد، حتما میتواند بر میزان استقبال از سینما اثرگذار باشد. اما سینما در نوروز 1404چقدر فروش داشت؟
8فیلم اکران نوروزی امسال در ایام عید یک میلیون و
۲۲۱ هزار نفر تماشاگر داشتند و ۱۱۵ میلیارد و ۷۶ میلیون تومان فروش. با احتساب این ارقام میتوان گفت سینمای ایران امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 74درصد افزایش فروش و 25درصد افزایش مخاطب داشته است.
ایرنا گزارش داده که «از جمع نهایی گیشه، ۱۰۰ میلیارد و ۸۸۷ میلیون تومان آن متعلق به اکران نوروزی امسال و ۱۴ میلیارد و
۱۸۹ میلیون تومان نیز متعلق به اکران آثار سال گذشته بوده است. همچنین یک میلیون و ۷۸ هزار نفر به تماشای ۸ فیلم اکران نوروزی امسال نشستند و ۱۴۳ هزار نفر نیز مخاطبان فیلمهای سال گذشته بودند. این آمار برای مدت مشابه سال گذشته، ۹۷۷ هزار مخاطب با گیشه ۶۶ میلیارد و ۶۰۴ میلیون تومانی بوده است.»
از میان 8فیلم اکرانشده در نوروز امسال، بهترین آمار فروش و تماشاگر به کمدی «دایناسور» ساخته مسعود اطیابی با بازی پژمان جمشیدی و امیر جعفری تعلق دارد. از همان ابتدا که ترکیب اکران نوروزی مشخص شد، پیشبینی اینکه «دایناسور» پیشتاز گیشه نوروز خواهد بود، کار سختی نبود. «دایناسور» درواقع اصلا فیلم جدیدی نیست؛ ادامه همان فیلمهای چند سال اخیر پژمان جمشیدی است که هر بار نفر بغلدستش (سام درخشانی، محسن کیایی، حسین یاری یا احمد مهرانفر) را عوض میکنند تا بهنظر برسد جمشیدی در فیلم جدیدی بازی کرده. اما اگر مجموعه کمدیهای چند سال اخیر پژمان جمشیدی (به استثنای «صبحانه با زرافهها») را که با چند کارگردان کار کرده، یکی بنشیند و از نو تدوین کند، احتمالا میتواند یک فیلم کموبیش شبیه به همین فیلمها از دل آنها استخراج کند و شاید حتی بشود همان را هم اکران کرد. خلاصه که فروش فیلم جمشیدی اتفاق عجیبی در سینمای این دو سه سال اخیر نیست. درواقع این فیلمها نیستند که میفروشند، این جمشیدی است که در کمدیها میفروشد.
نوروز پارسال، درام جنگی «آسمان غرب» و درام زندگینامهای ـ ورزشی «پرویزخان» روی پرده رفتند که هر دو شکست خوردند. امسال، درام تاریخی ــ مذهبی«موسی کلیمالله» ساخته ابراهیم حاتمیکیا از هر دوی این فیلمها بیشتر فروخته و تماشاگر بیشتری داشته است.
حتی درام اجتماعی «رها»، ساخته حسام فرهمند نیز که نوروز امسال روی پرده رفته، از 2 فیلم سال قبل که نام بردیم فروش بهتری در گیشه داشته، آنهم در شرایطی که از هر دوی این فیلمها از تبلیغات تلویزیونی کمتری بهرهمند است.
کمدی «کوکتل مولوتف» ساخته حسین دوماری، یکی دیگر از فیلمهای نوروز امسال، با توجه به ترکیب بازیگرانش، امین حیایی، احمد مهرانفر و پژمان جمشیدی، توقع میرفت که فروش بیشتری در گیشه داشته باشد و رقیب جدیتری برای «دایناسور» باشد، اما گویا این کمدی دهه شصتی نتوانست آنطور که انتظار میرفت در گیشه موفق باشد، هرچند در کل فروش بدی نداشت.