
گلکاری در گلخانه بازیافتی
نخستین گلخانه مدرن و تخصصی پایتخت در بوستان ولایت راهاندازی شد

پریسا نوری-روزنامهنگار
به تازگی در بوستان ولایت گلخانهای مدرن و تخصصی با استفاده از سازههای بازیافتی راهاندازی شده است. در این گلخانه نه تنها سازه اصلی از مواد بازیافتی ساخته شده، بلکه وسایل مورد استفاده مانند میز و تجهیزات آبیاری هم از دورریزهاست، اما موضوعی که ما را به تهیه گزارش از این مرکز ترغیب کرد، استفاده از روش کاشت مدرن مطابق با دانش روز است که رشد سریع گیاهان و کاهش مصرف آب را بهدنبال دارد. توضیحات بیشتر درباره راهاندازی و ویژگیهای تخصصی این گلخانه مدرن را از زبان حسین اخگرپور، شهردار منطقه بخوانید.
استفاده از سازههای بازیافتی
حدود 10سال پیش قرار بود گلخانهای در منطقه19 راهاندازی شود اما با وجود جانمایی سازه، این گلخانه به بهرهبرداری نرسید و بر اثر مرور زمان مستهلک شد تا اینکه اداره فضای سبز منطقه لولههای این سازه را که به نوعی نخاله محسوب میشد، بهسازی و در داخل بوستان ولایت گلخانهای با ویژگیهای مدرن برپا کردند. حالا یک ماه از ساخت این محل میگذرد.
آبیاری مهپاش
بهرهگیری از نیروی کار کمتر و همچنین استفاده از سیستم مهپاش در این گلخانه از مزایای آن است. همه بخشهای گلخانه با لولههای مارکانی یا لولههای 16 که همه آنها جزو اقلام بازیافتی هستند، پوشانده شده و به روش مهپاش آبیاری میشوند. از طرفی با اینکه وسعت گلخانه زیاد و بالغ بر 1600مترمربع است، تنها از یک یا 2کارگر برای نظارت بر فرایند آبیاری و کوددهی و... استفاده میشود.
آموزش بانوان سرپرست خانوار
رشد بهینه گلها در بستر کشت هیدروپونیک موجب شده که در کلینیک گل و گیاه بیش از 20نوع گل و گیاه دائمی و فصلی در گلخانه کشت بدهند و با استفاده از دانش روز در کشاورزی و باغداری از این گیاهان به تعداد بسیار زیاد تکثیر کنند. همچنین در بخشی از گلخانه فضایی برای آموزش به زنان سرپرست خانوار منطقه درنظر گرفته شده و کارشناسان ما روش کاشت، قلمه زدن و نگهداری از گلها را به این افراد آموزش میدهند تا بتوانند بهخودکفایی و بهرهوری برسند.
بستر کشت متفاوت
اولین ویژگی ممتاز گلخانه استفاده از بستر کشت هیدروپونیک به جای خاک است. این بستر کشت ترکیبی از پودر پوست نارگیل و پلیت (سنگهای ریز معدنی) است و ایده مبتکرانهای در کشاورزی و باغبانی به شمار میآید و مزایای بسیاری دارد. مثلا باعث میشود ریشهزایی و رشد گیاه زودتر انجام شود. همچنین نیازی به استفاده از سم در این روش نیست و آفات و بیماریها در این نوع کشت بهراحتی قابل کنترل هستند. در نتیجه محصول بهدست آمده در این روش ممتاز و درجه یک است.
کاهش 50درصدی مصرف آب
با توجه به بحران آبی که در پایتخت و سایر شهرها با آن روبهرو هستیم استفاده از بستر کشت هیدروپونیک مقرون به صرفه است چرا که 50درصد مصرف آب کمتر میشود. یعنی برخلاف گیاهانی که با روش غرقابی آبیاری میشوند در این بستر مصرف آب کنترل و از مصرف بیش از حد و هدررفت آب جلوگیری میشود.