
دستفروش ها از مترو می روند
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران با حضور در روزنامه همشهری از برنامههای سال آینده این مجموعه برای ساماندهی دستفروشان میگوید

پریسا نوری-روزنامهنگار
هر سال در روزهای پایانی اسفند، پدیده بساطگستری در معابر شهری پررنگتر و حضور دستفروشان بیشتر میشود. واقعیت این است حتی برخی از افرادی که در طول سال دستفروشی نمیکنند، جذب بازار داغ بساطگستری پایان سال میشوند و کمتر معبر و گذری است که از حضور این افراد در امان مانده باشد. مدیریت شهری دوره ششم از اوایل سال، عزم خود را برای ساماندهی بساطگستران جزم کرده و با برپایی بازارهایی در نقاط مختلف شهر، گامهای مؤثری برای جمع کردن بساط دستفروشان از پیادهرو ها برداشته است. برای اطلاع از کم و کیف اجرای این طرح، میزبان مجتبی اقوامیپناه، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهرداری تهران در روزنامه همشهری شدهایم. اقوامیپناه از دستفروشان بهعنوان قشری شریف و آسیبپذیر یاد میکند و از اقدامات این مجموعه برای کم کردن سایه مافیا بر آنها خبر میدهد.
ساخت بازارچههایی برای فعالیت دستفروشان
دستفروشان جزو اقشار آسیبپذیر جامعه و انسانهای شریفی هستند که به دلایل مختلف به این صورت امرار معاش میکنند. آنچه در مواجهه با این پدیده اهمیت دارد، حفظ کرامت انسانی این بزرگواران است. از اینرو در نقاط مختلفی از شهر ازجمله چهارراه ولیعصر(عج)، بازارچههایی برای ساماندهی این افراد ایجاد کردهایم. این بازارچهها علاوه بر سرپناهی برای این افراد، مجهز به وسایل سرمایشی، گرمایشی و امکانات بهداشتی هستند. همچنین به لحاظ موقعیت تجاری شرایط خوبی خواهند داشت و دستفروشان میتوانند در آن امرار معاش کنند. ما با این عزیزان همکاری میکنیم تا در مقطع زمانی 3_2ساله بتوانند از نظر اقتصادی تا حدی توانمند شوند که شرایط مناسبتری برای ایجاد یک کسبوکار پایدار برایشان فراهم شود.
سایه مافیای دستفروشی را کم میکنیم
بحثی که گاه به گاه در فضای مجازی خبرساز میشود، وجود مافیای دستفروشان و موزائیک فروشی است. واقعیت این است که مافیای دستفروشی و موزائیک فروشی در این رسته وجود دارد. متأسفانه برخی افراد به ناحق مطالباتی از این قشر زحمتکش دارند؛ این افراد شناسایی و به دستگاه قضا و نیروی انتظامی معرفی شدهاند. همه تلاشمان را میکنیم که سایه این افراد را از سر دستفروشان کم کنیم.
غرفه متری 11هزار تومان
در تهران حدود 20هزار دستفروش داریم. دستفروشی یک شغل غیررسمی است و ساماندهی این افراد از معابر شهری، مطالبه برحق شهروندان و کسبه است. از طرفی کسبه مالیات و هزینههای متفاوتی بابت مغازه پرداخته میکنند و بساطگستری به کسبوکار آنها خلل وارد میکند. از اینرو، ما در برخی مناطق بازارچههایی را براساس ماده16 قانون ساماندهی ایجاد کردهایم و درصورتی که آنها کالاهای داخلی را عرضه کنند، برایشان تسهیلاتی گذاشتهایم. مثلا این غرفهها را با مبلغ هر متر 11هزار تومان اجاره میدهیم. این نرخ طبق مصوبه شورای اسلامی شهر است و بر این اساس، مثلا یک غرفه 10متری روزانه 110هزار تومان اجاره میدهد، این رقم بسیار پایینی است که صرف نگهداری و نگهبانی بازارچه میشود.
محور انقلاب، فروردین ماه پاکسازی میشود
در حال حاضر ساماندهی دستفروشان محور انقلاب را در دستور کار داریم. بنرهایی را در این محدوده نصب و با این عزیزان بهصورت حضوری صحبت کردهایم و آنها را به بازارچههایی که به این منظور ساخته شده راهنمایی میکنیم. برای فروردین سال آینده 2مکان را پیشبینی کردهایم که امیدواریم این عزیزان بتوانند در آنها
امرار معاش داشته باشند و معضل دستفروشی در محور انقلاب به کلی رفع شود.
حفظ کرامت انسانها، خط قرمز ماست
در شهرداری تهران و به تبع آن در شرکت ساماندهی، حفظ کرامت انسانها خط قرمز ماست. اگر مأموران شهرداری برای مقابله با دستفروشان به کسی توهین کنند یا برخورد غیرموجهی داشته باشند، ما این موضوع را برنمیتابیم. در گذشته شاید این دست موضوعات بیشتر بود؛ ولی در حال حاضر کلاسهای توجیهی برای مأموران شهربان برگزار شده و آنها آموزشهای لازم را برای برخورد مناسب با حفظ شأن و کرامت انسانی دستفروشان میبینند.
دستفروشان مترو در اولویت ساماندهی هستند
پدیده دستفروشی در مترو، موضوعی است که پیامدها و بزههای مختلفی را بهدنبال دارد. در متروی تهران حدود 1800دستفروش شناسایی شدهاند که اولویت ما در سال آینده، ساماندهی این افراد در بازارچههای فاخری است که به این منظور طراحی و ساخته شده است. بهطور قطع و یقین عرض میکنم برنامه ما این است که در سال آینده با راهاندازی بازارها، اجازه دستفروشی در مترو را به هیچکس نمیدهیم.