یکی از عجایب کهگیلویهوبویراحمد غاری است که چندی پیش توسط یک چوپان کشف شد، درحالیکه قدمتش به 135میلیون سال میرسد. غار دهشیخ بین اهالی به غار علیصدر2 معروف است. بهگزارش همشهری، غار دهشیخ درست روبهروی رشتهکوههای دنا در فاصله 2کیلومتری روستای دهشیخ منطقه پاتاوه کهگیلویهوبویراحمد قرار دارد و کشف استخوان و سفالینه در آن گواه آن است که مدتی هم سکونتگاه انسان بودهاست. این غار بهعنوان سومین اثر طبیعی کهگیلویهوبویراحمد ثبت ملی شدهاست.
ماجرای کشف غار
غار دهشیخ قرنهای متمادی ناشناخته مانده بود تا اینکه در یکی از روزهای زمستان1389 چوپانی از اهالی دهشیخ درحالیکه بهدنبال گلهاش بود، متوجه آن شد. تاکنون 3مرحله اکتشاف توسط محققان و غارشناسان در این غار انجام شدهاست. براساس بررسیهای زمینشناسی، شکلگیری غار دهشیخ مربوط به دوره دوم زمینشناسی و این غار یک غار آهکی کاملا طبیعی است. طی سالیان طولانی، بر اثر ریزش نزولات جوی، حفرههایی در غار ایجاد شده و آب درون حفرهها به بیرون راه یافته و بهاینترتیب موجب ایجاد قندیلها و دالانهای شگفتانگیز شدهاست.
دیدنیهای غار
از عجایب این غار گرمبودن آن در زمستان و سردی هوای درون آن در تابستان است. گرمای اسرارآمیز زمستانها و خنکای دلانگیز تابستانهای این غار معمایی است که هنوز پاسخی برای آن وجود ندارد. دهانه این غار در ارتفاع ۱۶۷۰متری از سطح دریا واقع شده و بسیار تنگ و باریک است؛ بهطوری که باید مسیر ابتدای غار یعنی 5 تا ۶ متر را بهصورت نشسته طی کرد. دهانه غار دهشیخ درست روبهروی قله قاشمستان دنا قرار گرفتهاست و ارتفاع غار گاهی تا 7متر هم میرسد. در دالانهای مختلف غار، قندیلهای آهکی گوناگون با زیبایی خاصی شکل گرفتهاند. بر اثر ریزش نزولات جوی طی سالها حفرههایی ایجاد شده و آب درون حفرهها به بیرون راه مییابد که موجب شکلگیری این قندیلهای زیبا شدهاست.
غاری که بهوسیله یک چوپان کشف شد
در همینه زمینه :