
سرتان سلامت!
35هزار کلاه ایمنی رایگان با مشارکت مدیریت شهری و پلیس راهور به موتورسواران اهدا میشود

مهدی اسماعیلپور - نیلوفر ذوالفقاری-روزنامهنگار
سازمان حملونقل و ترافیک شهر تهران و پلیس راهور پایتخت، در قالب یک طرح مشترک تاکنون در فرصتها و برنامههای مختلف، هزاران کلاه ایمنی به راکبان موتورسیکلت و خانوادههای آنها اهدا کردهاند و این طرح که بخشی از پویش بزرگ «کلاه زندگی» است همچنان ادامه دارد.
72 درصد فوتیها کلاه ایمنی نداشتند
قانون گریزی موتورسواران به چالشی بزرگ برای ترافیک شهر تهران تبدیل شده است؛ راکبانی که با رفتارهای ترافیکی اشتباه، تردد ایمن وامنیت روانی شهروندان را به مخاطره میاندازند. یکی از پر تکرارترین و پرهزینهترین تخلفات موتورسواران، استفاده نکردن از کلاه ایمنی است. تا جایی که سرهنگ رابعه جوانبخت، رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ درباره تأثیر استفاده نکردن از کلاه ایمنی میگوید: «در 9ماه ابتدایی امسال، 44درصد از فوتیهای ناشی از تصادفات رانندگی متعلق به موتورسیکلتسواران است که در تصادفات فوتی شهر تهران رتبه اول را دارند. همچنین طبق آخرین آمارهای پزشکی قانونی، 72درصد فوتیهای ناشی از تصادفات موتورسیکلتها، بهدلیل استفاده نکردن از کلاه ایمنی و ضربه مستقیم به سر بوده است!»
کاهش 8 درصدی
همانطور که نهادینه کردن فرهنگ استفاده از کمربند ایمنی و نشستن یک سرنشین در صندلی جلوی خودروها در گذر زمان محقق شد، تأکید به استفاده از کلاه ایمنی هم میتواند نجاتبخش راکبان موتورسیکلت باشد. سرهنگ جوانبخت با تأکید بر تأثیرگذاری کارهای انجامشده میافزاید: «طرحهای اجراشده قطعا نتیجهبخش بوده است. با وجود افزایش موتورسیکلتها، طبق آخرین آمار، میزان فوتیهای ناشی از تصادفات موتورسیکلتها در 9ماه ابتدایی امسال نسبت بهمدت مشابه سال قبل 8درصد کاهش داشته است. اگر همه موتورسیکلتسواران هم از کلاه ایمنی استفاده کنند قطعا تعداد فوتیها خیلی کمتر میشود. البته بحث کلاه ایمنی فقط در مورد فوتیها نیست و در بسیاری از تصادفات جرحی هم استفادهنکردن از کلاه منجر به صدمات شدید و قطع نخاع شده است.»
پویش «کلاه زندگی»
حالا شهرداری تهران و پلیس راهور تهران بزرگ برای ساماندهی موتورسیکلتها برنامههای مفصلی دارند که ایجاد قرارگاه موتورسیکلت یکی از آنهاست. راهاندازی پویش «کلاه زندگی» هم از دیگر طرحهای اجرایی است که در آن تلاش شده تا در کنار قوانین و طرحهای سلبی مانند جریمه، راکبان موتورسیکلت و خانوادههای آنها به استفاده از کلاه ایمنی تشویق شوند. علی رامشینی، سرپرست معاونت توسعه حملونقل پاک و آموزش سازمان حملونقل و ترافیک شهرتهران میگوید: «این پویشها بخشهای مختلفی دارد که استفاده از سلبریتیها، مدیران و مسئولان کشور بهعنوان سفیر کمپین، تولید کلیپ و اجرای برنامههای آموزشی ازجمله آنهاست. کمپین اهدای کلاه ایمنی هم یکی دیگر از بخشهای آن است.»
توزیع تشویقی هزاران کلاه
کلاههای ایمنی در یک طرح مشترک توسط شهرداری تهران تهیه و ازسوی پلیس راهور بهعنوان یک طرح تشویقی و با هدف آموزش و فرهنگسازی توزیع میشود. تاکنون هزاران کلاه ایمنی در برنامهها و مناسبتهای مختلف بین موتورسیکلتسواران توزیع شده است. رامشینی درباره تعداد کلاههای ایمنی توزیع شده، میگوید:« در آخرین مورد 22هزار کلاه ایمنی توسط پلیس راهور در راهپیمایی 22بهمن امسال توزیع شد. پیش از آن هم در یک مقطع 5هزار کلاه ایمنی به راکبان موتورسیکلت اهدا شد. 8هزار کلاه ایمنی دیگر هم تا پایان سال در اختیار موتورسواران قرار میگیرد. درمجموع امسال 35هزار کلاه ایمنی توزیع میشود.»
امضای میثاقنامه با ارگانها و سازمانها
ساماندهی تردد موتورسیکلتها توسط پلیس راهور ابعاد و بخشهای متعددی دارد که سرهنگ فیروز کشیر، معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ دراینباره بیشتر توضیح میدهد: «در طرح10 که پلیس راهور تهران اجرا میکند، برنامههای مختلفی برای ساماندهی تردد موتورسیکلتها اجرا میشود. همچنین کارهای سلبی و طرحهایی مانند رفع پوشش پلاک درمحل، توقیف، جریمه و طرحهای تشویقی هم داریم. توزیع کلاه ایمنی هم با همکاری شهرداری تهران انجام میشود. چرا که برخی از موتورسیکلتسواران دلیل استفاده نکردن از کلاه ایمنی را نداشتن توان مالی برای خرید آن عنوان میکنند. در راهپیمایی 22بهمن امسال، پلیس راهور 22غرفه حدفاصل میدان امامحسین(ع) تا میدان آزادی برپا کرد که در هر غرفه هزار کلاه ایمنی به راکبان موتورسیکلت و خانواده آنها اهدا شد. در حاشیه جشنواره فیلم فجر در برج میلاد هم در قالب کمپین «کلاه زندگی» اهدای کلاه ایمنی رایگان بین هنرمندان، خبرنگاران و شهروندانی را داشتیم که از موتورسیکلت استفاده میکردند.»
یکی دیگر از گروههای هدف این طرح شرکتها ، ارگانها و سازمانها هستند. معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ میگوید: «با حضور در شرکتها، سازمانها و ارگانهای مختلف ضمن اهدای کلاه به مدیر و کارکنانی که از موتورسیکلت استفاده میکنند، میثاقنامه سفیران کلاهایمنی هم با آنها امضا میشود.»
ترخیص وسایل نقلیه توقیفی با طرح عیدانه
همزمان با دهه فجر و میلاد امامزمان (عج)، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ، طرح عیدانه، ویژه ترخیص وسایل نقلیه توقیفی اجرا میکند. به این ترتیب از 24بهمنماه خودروها و موتورسیکلتهای توقیفی با ارائه تمهیداتی، با روندی سادهتر و سریعتر از توقیف خارج میشوند.
هدف اجرای طرح عیدانه ترخیص وسایل نقلیه چیست؟
صیانت از اموال مردم
ارتقای رضایتمندی شهروندان
کدام وسایل نقلیه مشمول تسهیلات طرح عیدانه میشوند؟
در این طرح، خودروها و موتورسیکلتهایی که از گذشته تا 22بهمن1403 توقیف شدهاند و سابقه شکایت قضایی یا پرونده قضایی مفتوح ندارند، مشمول تسهیلات و مشوقهای ویژهای میشوند. تسهیلات تنها برای وسایل نقلیهای است که تا 22بهمن1403 در پارکینگها توقیف شدهاند و شامل وسایلی که در حال تردد هستند یا توقیف نشدهاند، نمیشود.
صیانت از اموال مردم با طرح عیدانه
سردار سیدابوالفضل موسویپور، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ: طرح عیدانه ترخیص وسایل نقلیه توقیفی به مناسبت عید بزرگ نیمه شعبان، دهه مبارکه فجر و چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از 24بهمنماه آغاز خواهد شد. این طرح با هماهنگی بخشهای مختلف دخیل در فرایند ترخیص وسایل نقلیه تدوین و در پایتخت اجرایی میشود. صیانت از اموال مردم و ارتقای رضایتمندی شهروندان، اهداف اجرای طرح عیدانه هستند.
تسهیلات وسایل نقلیه شامل چیست؟
بهرهمندی از تخفیف 50درصدی هزینه پارکینگ
امکان تقسیط پرداخت جریمهها در بازه زمانی یکساله