«شهرک بازیافت» افتتاح میشود
شهروندان اصفهانی طلایهدار تولید خشکاله در کشور شدهاند
راحله عبدالحسینی-روزنامهنگار
یکسالی از پویش تولید خشکاله با مشارکت مردم برای خوراک دام میگذرد؛ پویشی که در برخی از کلانشهرها آغاز شد و چندی بعد هیجان آن فروکش کرد. شهروندان اصفهانی اما با حضور فعال خود در این طرح دستاوردهای خوبی را رقم زدند و فعالانه پای کارند.
اصفهانیها در بحث مدیریت پسماند به قدری خوش درخشیدهاند که بهگفته حامد شریفی، معاون اجرایی سازمان پسماند شهرداری اصفهان بیش از 5هزار خانواده اصفهانی در طرح تولید خشکاله مشارکت داشته و تاکنون 2هزار خانواده پسماند صفر در اصفهان شناسایی شدهاند. نخستین ایستگاه جمعآوری خشکاله کشور نیز به تازگی در اصفهان مستقر شده است.
خشکاله چیست؟
پسماند میوه و سبزی نهتنها زباله نیست، بلکه ذخایر ارزشمند ارگانیکی است. شهروندان با خشککردن پسماند گیاهی، خشکاله یا غذای مناسب تغذیه دام تهیه میکنند که جایگزینی مناسب، مغذی، ارزشمند و بهمراتب ارزان و مطمئنتر از نهادههای دامی وارداتی است.
برای تهیه خشکاله، نان خشک، پوست میوه و باقیمانده سبزیها باید در فضای مناسبی کاملا خشک شود و حجم بسیار کمتری پیدا کند.
خشکاله یکی از روشهای مدیریت پسماند است که در کاهش حجم زباله و شیرابه نقش مؤثری دارد. حامد شریفی، به همشهری میگوید: «تفکیک پسماند از مبدأ با همکاری شهروندان کاهش هزینههای تفکیک پسماند و آسیبهای محیطزیستی را بهدنبال دارد. از طرفی هم بهدلیل بارندگی کم و نیاز به تامین خوراک دام، سالانه مقادیر قابلتوجهی ارز از کشور خارج میشود، درحالیکه خشکاله بهترین خوراک دام است.»
یک مسئولیت اجتماعی متفاوت
ماجرای مشارکت و موفقیت شهروندان اصفهانی در تهیه خشکاله به چند سال پیش برمیگردد که طرحی از سوی شهرداری اجرا و با استقبال روبهرو شد. معاون اجرایی سازمان پسماند شهرداری اصفهان میگوید: «در ایام محرم آموزش تفکیک تفاله چای بهعنوان خشکاله را برای هیئتهای مذهبی و ایستگاههای صلواتی برگزار کردیم. تفکیک تفاله چای و تبدیل آن به خشکاله تا مدتها بعد از ماه محرم از سوی شهروندان انجام میشد و آن را به 72ایستگاه بازیافت اصفهان تحویل میدادند. بعد از آن آموزش تفکیک پسماند بهویژه تهیه خشکاله با جدیت بیشتری برای شهروندان برگزار شد.» بهگفته حامد شریفی، آموزش از طریق 220تابلوی شهری و چهره به چهره در مدارس و مساجد به فضای مجازی رسیده است و حالا شهروندان اصفهانی به ازای تحویل 25کیلوگرم خشکاله به ایستگاههای بازیافت به مبلغ یک میلیارد و 200میلیون تومان بیمه آتشسوزی دریافت میکنند. او ادامه میدهد: «شهروندان تولید خشکاله را مسئولیت اجتماعی خود میدانند تا جایی که 2هزار خانواده پسماند صفر در اصفهان شناسایی کردهایم که بنا بر رسالت شهروندی خودشان این مسیر را طی کردهاند. پسماند تر از خانه آنان هر 2 هفته یکبار خارج میشود.» آنطور که شریفی توضیح میدهد، روزانه هزار تن پسماند در اصفهان جمعآوری میشود که 10درصد آن با همکاری شهروندان از مبدأ تفکیک شده است.
گام بعدی
مسئولان اصفهانی توضیح میدهند که برای مدیریت تولید پسماند گام بعدی بعد از تولید خشکاله، راهاندازی سامانه تفکیک منسوجات و پسماند الکترونیک از مبدأ است. بهگفته غلامرضا ساکتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان، عملیات ساخت «شهرک بازیافت» در اصفهان تا نیمه دوم سال 1404به پایان میرسد و این مجموعه با مشارکت بخش خصوصی خدمات خود را به شهروندان ارائه میدهد.