![زلزله خاموش بیخ گوش پایتخت](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/11/shahrnegar/15-01.jpg)
زلزله خاموش بیخ گوش پایتخت
رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران: لایحه فرونشست زمین در صحن مجلس بررسی میشود
![زلزله خاموش بیخ گوش پایتخت](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/11/shahrnegar/15-01.jpg)
زینب زینالزاده-روزنامهنگار
فرونشست؛ پدیدهای که از آن با عنوان زلزله خاموش یاد میشود؛ چراکه نامحسوس زمین را درمینوردد و بهمرور زمان خسارتهایی به بار میآورد که در برخی از موارد جبرانناپذیر هستند. کارشناسان معتقدند علت ۹۰درصد بروز پدیده فرونشست زمین برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی است. حوادث اخیر فرونشست در تهران بیانگر آن است که زلزله خاموش تهران را تهدید میکند و همین موضوع سبب شده تا لایحه کنترل فرونشست زمین توسط پارلمان شهری تهیه و به مجلس ارائه شود. بهگفته سیدمحمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران، این لایحه پس از بررسی بودجه۱۴۰۴ کشور، در صحن مجلس مطرح و بررسی خواهد شد. این عضو شورا در گفتوگو با همشهری ابعاد مختلف و تهدیدهای این پدیده در تهران را توضیح داده است.
نبود دستورالعمل مقابله با فرونشست
با استناد به اسناد بالادستی، متأسفانه هیچ دستورالعمل، آییننامه و قانونی برای مقابله و کنترل فرونشست زمین نهتنها در تهران، بلکه در کشور وجود ندارد. برای جبران این کمبود و خلأ پس از دریافت نظرات کارشناسان، استادان مراکز علمی، پژوهشی و دانشگاهی و... لایحه تهیه و پس از تصویب در شورایعالی استانها به مجلس ارسال شده است. امیدواریم تا پایان سال تعیینتکلیف شود.
مسئولیت برای ۲۳دستگاه
برای مقابله و کنترل پدیده فرونشست قطعا شهرداری تهران بهتنهایی نمیتواند اقدامی انجام دهد؛ ازاینرو در لایحه تدوین شده ۲۳دستگاه، نهاد و سازمان تعیین شدهاند که در این مورد تکلیف و مسئولیتهایی خواهند داشت. درصورت تصویب لایحه توسط نمایندگان مجلس، وزارت کشور متولی اصلی میشود و سایر دستگاهها ازجمله وزارت نیرو و... مکلف هستند براساس لایحه به مسئولیتهایشان عمل کنند.
3زنگ هشدار برای تهران
طبق استاندارد جهانی، وقوع سالانه ۴میلیمتر فرونشست امری طبیعی است ولی درصورتیکه این عدد به سالانه ۴سانتیمتر برسد، وضعیت بحرانی خواهد بود. بررسیها نشان میدهد که بهطور متوسط سالانه در کشور ۷سانتیمتر و در تهران ۲۰سانتیمتر فرونشست رخ میدهد. این عدد زنگ هشداری است که باید مسئولان جدی بگیرند؛ چرا که غفلت از این پدیده ممکن است فاجعه بزرگی در تهران رقم بزند.
دشتهای جنوبی؛ کانون اصلی
براساس اقدامات کارشناسی، بهطور میانگین روزانه کمتر از یک میلیمتر فرونشست در تهران رخ میدهد، اما بهدلیل نامحسوس بودن، جدی گرفته نمیشود. بیشترین میزان فرونشست استان تهران در دشتهای جنوب غربی (شهریار و...) و جنوب شرقی (پاکدشت، ورامین و...) رخ میدهد و ۱۰ منطقه (مناطق ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۱) تحتتأثیر این پدیده هستند.
حساسیت دولت به موضوع
سازمان محیطزیست اخیراً در جلسه هیأت دولت گزارشی درخصوص فرونشست زمین ارائه داده و ورود و حساسیت دولت نسبت به این موضوع اتفاق خوبی است. با پیگیریهای دولت لایحه سریعتر در صحن مجلس مطرح و تعیینتکلیف خواهد شد. باتوجهبه اهمیت این موضوع، معاون پارلمانی دولت و رئیس شورایعالی استانها هم پیگیر هستند.
تزریق آب به زمین، شاهکلید مقابله با فرونشست
سیدمحمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران: شاهکلید اصلی حل و مقابله با بحران فرونشست تزریق آب مصنوعی به زمین است؛ چراکه مرگ آبخوانها (سفرههای زیرزمینی) تهدید بسیار بزرگی برای آب شرب کشور به شمار میرود. پس باید با ارائه راهکارهایی از قبیل افزایش چاههای جذبی در کشور باهدف جمعآوری روانابها، آب باران و... از هدررفت آب جلوگیری کنیم و آن را به زمین بازگردانیم.