• پنج شنبه 4 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 23 رجب 1446
  • 2025 Jan 23
پنج شنبه 4 بهمن 1403
کد مطلب : 246961
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/DRGV5
+
-

فواید عضویت در بریکس

گزارش
فواید عضویت در بریکس

بهزاد رنجبر- روزنامه‌نگار

مقام معظم رهبری در شرایطی بر عضویت ایران در بریکس تأکید کردند که تازه‌ترین پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد در 5سال آینده اقتصاد جهانی به جای کشورهای ثروتمندتر غربی، بیشتر به گروه اقتصادهای نوظهور بریکس برای رشد تکیه دارد و سهم بریکس از نظر اندازه اقتصادی از کشور‌های گروه 7کشور صنعتی پیشی می‌گیرد.به گزارش همشهری، روز گذشته رهبر انقلاب اسلامی در جمع تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی رویداد ملی پیشگامان پیشرفت فرمودند: یکی از امکانات و ظرفیت‌های ما حضور اخیر در اجتماعاتی مثل بریکس است. از این فرصت باید حداکثر استفاده را کرد. این کار حضور و ورود مسئولان دیپلماسی کشور را نیز می‌طلبد. آنها باید وارد شوند و کمک کنند.ایشان افزودند: این یک فرصت بزرگ برای کشور است، به‌ویژه سامانه مالی بریکس. تبادل‌هایی که با ارزهای کشورهای عضو قرار است انجام گیرد بدون تردید کمک بزرگی خواهد کرد. ما امروز یکی از مشکلاتمان آویزان شدن به دلار است، موضوعی که سایر کشورها نیز به آن پی برده‌اند.
اما بریکس چیست و اهمیت آن در چیست و چه کارکرد‌هایی برای ایران دارد؟
به‌طور کلی بریکس یک سازمان بین‌دولتی با عضویت برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، امارات متحده عربی، ایران، اندونزی و بولیوی است. اهمیت این سازمان در نقش‌آفرینی آن در اقتصاد جهان است.‌درگذشته گروه7 که متشکل از کشور‌های غربی است، بخش عمده اقتصاد جهان را در اختیار داشتند، اما در سال۲۰۲۳ سهم بریکس از تولید ناخالص داخلی جهان به 4/37درصد رسید، در حالی ‌که سهم گروه7، 3/29درصد است. همچنین مجموع تولید ناخالص داخلی بریکس به 30تریلیون دلار رسیده است.‌ بریکس حدود یک‌چهارم صادرات کالاهای جهانی را در اختیار دارد و کشورهای عضو بریکس بر بسیاری از بازارهای کلیدی جهان ازجمله منابع انرژی، فلزات و مواد غذایی، یعنی کالاهایی که بدون آنها توسعه اقتصادی پایدار غیرممکن است تسلط دارند.‌همچنین برآورد می‌شود رشد اقتصادی کشور‌های عضو بریکس در سطح 4درصد حفظ شود؛ در حالی ‌که انتظار می‌رود رشد اقتصادی کشورهای گروه7 به کمتر از 7/1درصد تنزل پیدا کند.

اهمیت ارز بریکس
یکی از برنامه‌های بریکس راه‌اندازی ارز مشترکی به نام بریکس است تا اعضای آن از سلطه دلار خارج شوند و بتوانند نقل و انتقال‌ها و تسویه معاملات خود را با ارزی غیر از دلار انجام دهند.‌ویژگی این ارز برای ایران این است که درصورت راه‌اندازی این ارز، می‌تواند از آن به‌عنوان ابزاری برای دور زدن تحریم‌ها استفاده کند. ایران همچنین می‌تواند درصورت راه‌اندازی ارز بریکس نقل و انتقال مالی حاصل از درآمد‌های نفتی خود را انجام دهد. با اجرای این روال وابستگی درآمد‌های نفتی ایران به دلار کاهش خواهد یافت.‌درواقع مانعی که موجب شده اکنون ایران نتواند منابع حاصل از نفت را به‌ دست بیاورد و ارزهایش در سایر کشور‌ها بلوکه می‌شود، با استفاده از این ارز می‌تواند مرتفع شود. ایران همچنین درصورت راه‌اندازی این ارز می‌تواند معاملات خود را با اعضای بریکس با این ارز انجام دهد.‌ اهمیت راه‌اندازی ارز بریکس در آن است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا پیش از این در کارزار‌های انتخاباتی خود کشورهای عضو سازمان بریکس را تهدید کرد که درصورت جایگزینی دلار با ارزهای دیگر، تعرفه ۱۰۰درصدی بر تجارت با این کشورها اعمال خواهد کرد.





 

این خبر را به اشتراک بگذارید