• دو شنبه 1 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 20 رجب 1446
  • 2025 Jan 20
دو شنبه 1 بهمن 1403
کد مطلب : 246638
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/58mMx
+
-

پرهیزهای سنتی علیه ویروس

علائم بیماری‌های ویروسی – تنفسی را با توصیه‌های طب ایرانی کاهش دهید

پروانه بندپی-روزنامه نگار

هرسال در فصل سرما روند ابتلا به بیماری‌های ویروسی و تنفسی افزایش پیدا می‌کند و به‌دلیل مسری بودن‌شان، افراد زیادی،  از کودکان تا سالمندان  درگیر آن می‌شوند. پزشکان تأکید می‌کنند که درمان عفونت‌های ویروسی تنها با استراحت، مصرف زیاد مایعات و غذاهای سبک امکان‌پذیر است و آنتی‌بیوتیک‌ها هم هیچ تأثیری در درمان آنها ندارند. دکتر علی مظفرپور، پزشک عمومی و متخصص طب ایرانی در گفت‌وگو با همشهری تندرستی، توصیه‌های جالبی درباره کاهش علائم عفونت‌های تنفسی مثل سرماخوردگی و آنفلوآنزا دارد که آنها را در ادامه می‌خوانید.

 بهتر است در زمان سرماخوردگی از خوردن گوشت قرمز، گوشت‌های غلیظ و دیرهضم مثل گوشت گاو و گوساله، غذاهای غلیظ مثل الویه و ماکارونی، غذاهای خیلی شور، غذاهای خیلی تند، غذاهای خیلی ترش، غذاهای چرب و غذاهای سرخ‌کردنی پرهیز شود.
 درصورت ابتلا به سرماخوردگی و سایر عفونت‌های ویروسی از پرخوری پرهیز کنید.
 اگر دچار عفونت‌های ویروسی شده‌اید و تب دارید، توصیه این است که حمام نروید و ورزش شدید نکنید اما بی‌تحرک هم نباشید.
  اگر سرفه‌هایتان خشک است، مصرف خیسانده یا دم‌کرده‌ پنیرک و ختمی برای کاهش این علامت بسیار مؤثر است.
  به هیچ وجه اجازه ندهید که در معرض باد سرد قرار بگیرید. 4نقطه در هوای سرد باید پوشانده شوند؛ سر (پیشانی)، پاها، حلق و کمر. از نظر طب سنتی گرم نگه داشتن این 4ناحیه در محافظت از بدن دربرابر سرما خیلی مؤثر است.
 چکاندن روغن بنفشه و روغن کدو در بینی به کاهش التهاب و ترشحات کمک چشمگیری می‌کند. مالیدن این روغن‌ها به قفسه سینه و گلو هم در کاهش این علائم بسیار مؤثر است. درکل روغن‌مالی در طب سنتی بسیار سفارش شده و‌ در تسکین علائم بیماری‌های ویروسی هم خیلی کمک‌کننده است.
 مصرف شربت‌هایی مثل شربت گلاب، شربت بنفشه یا شربت نیلوفر که در بازار هم موجودند، برای کاهش علائم خیلی خوب است. مصرف این 3مورد به‌صورت
دم‌کرده هم بسیار مؤثر است.
 خوردن شربت لیمو و عسل در هنگام ابتلا به عفونت‌های ویروسی خیلی مؤثر است. کمی لیمو ترش و کمی عسل را با 3لیوان آب ترکیب کنید و از صبح تا شب از آن میل کنید. در این ترکیب به جای لیمو می‌توان سکنجبین اضافه کرد.
 اگر صبح‌ها خلط زیادی دارید، ترکیب بابونه و آویشن و مرزنجوش عالی است. از هر کدام‌یک قاشق غذاخوری در فلاسک بریزید تا دم بکشد و هر 8ساعت یک لیوان یا هر 3تا 4ساعت یک فنجان میل کنید. این ترکیب برای بزرگسالان بهتر جواب می‌دهد.
  اگر سرفه‌ها خشک است، به‌دانه عالی است. روزی 2قاشق غذاخوری از به‌دانه را در مقداری آب بریزید تا لعاب بدهد و با کمی نبات آن را شیرین کنید. این ترکیب چون رطوبت خیلی خوبی می‌دهد، می‌تواند علائم و التهابات ناشی از بیماری‌های عفونی را کم کند.
 دمنوش پونه برای بهبود سرفه‌های خلط‌دار خیلی مؤثر است. همچنین ترکیب آویشن و بابونه و پونه در مواردی که سرفه‌ها خلط‌دار است، خیلی کمک‌کننده است.
 یک ترکیب که همیشه برای تقویت سیستم ایمنی و سرماخوردگی تجویز می‌کنیم، ترکیب بادرنجبویه و رازیانه و تخم گشنیز است. اینها را با وزن مساوی با هم مخلوط کنید، یک قاشق از مجموع اینها را در یک لیوان آب جوش دم کنید و روزی 3-2 بار از آن میل کنید. بهتر است رازیانه پودر نشود و نیم‌کوب شود.

 گل گاو زبان در بهبود علائم سرماخوردگی خیلی کمک‌کننده است. هم به تنهایی و هم همراه با مرزنجوش و آویشن. اگر علائم گلودرد ظاهر شد، دمنوش بابونه هم قرقره کردنش و هم خوردنش خیلی مؤثر است.
  اگر به آنفلوآنزا مبتلا شده‌اید و دردهای عضلانی دارید روغن سقز، روغن بابونه و روغن دارچین این دردها را کم می‌کنند.
 بخور دادن با آویشن یا بابونه یا پونه یا مرزنجوش خیلی خوب است. هم می‌توانید همه این گیاهان را با هم برای بخور استفاده کنید و هم هر کدام را به تنهایی. بخور دادن با این گیاهان برای بهبود گرفتگی بینی اثربخش است.
 برای رفع گرفتگی بینی حاد، آب‌لیموی تازه خیلی مؤثر است. البته زیاد در بینی نچکانید. سعی کنید این کار را با سرنگ انجام دهید و در هر سوراخ بینی دو قطره بریزید. نه بیشتر.
 مصرف ترکیباتی مثل هریره نشاسته، هریره ماش، هریره سبوس گندم و هریره نخود در کاهش علائم عفونت‌های ویروسی بسیار مؤثر است.

نکته
مصرف آنتی‌بیوتیک ممنوع

یکی از نکات مهم درباره بیماری‌های ویروسی نیازداشتن به مصرف آنتی‌بیوتیک است؛ نکته‌ای که دکتر علی مظفرپور، متخصص طب ایرانی هم به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: «این بیماری‌ها با رعایت چند اصل درمان می‌شوند؛ استراحت، نوشیدن مایعات فراوان و تا حد امکان مصرف غذاهای زودهضم. اگر بیماری هم خیلی شدید و علائمی مثل تنگی‌نفس و تب ایجاد شود، مصرف آنتی‌بیوتیک باید با تجویز پزشک صورت بگیرد.»‌

خاصیت کباب پیاز
کباب پیاز، یک ترکیب بسیار مؤثر برای بهبود بیماری‌های ویروسی است. یک پیاز کامل را در فویل بپیچید، داخل فر بگذارید تا کباب شود و بعد میل کنید. به جای فویل، می‌توان یک خمیر نان را دور پیاز گذاشت و بعد آن را داخل فر کباب کرد. از سرخ کردن این ترکیب پرهیز کنید. چون مصرف غذاهای سرخ‌کردنی در این دوره ممنوع است. راه دیگر این است که پیاز را به جای کباب کردن، در شیر بپزید.

ماساژدرمانی کنید
ماساژ نواحی انتهای بدن مثل دست‌ها و پاها با روغن بابونه یا روغن سیاهدانه یا روغن زیتون خیلی در تسکین بیماری مؤثر است. حتی اگر در خانه این روغن‌ها را ندارید، با دست ماساژ دهید. نحوه ماساژ دادن هم این است که از آرنج به سمت پایین و زانو به سمت پایین را ماساژ دهید. از نگاه طب سنتی، موقع سرماخوردگی، یک ماده‌ای در دستگاه تنفسی اضافه می‌شود و ما برای اینکه آن ماده را از سمت دستگاه تنفسی به سمت دیگری بکشانیم، روی جاهای دور کار می‌کنیم. مثلا انتهای دست‌ها و پاها را ماساژ می‌دهیم تا آن ماده از سمت ریه به جاهای دیگر - انتهای بدن - برود و التهاب‌ها کم شود.

ماءالشعیر طبی بنوشید
یک پیاله جو را با 14پیاله آب بجوشانید تا جو اصطلاحا باز شود. بعد آن را در همان حالت داغی صاف کنید. سپس آب صاف‌شده را در یک پارچ شیشه‌ای بریزید و در یخچال بگذارید تا ته‌نشین شود. ته‌نشین این ماءالشعیر و همچنین جويی که بالای پارچ است را می‌توان در سوپ ریخت و استفاده کرد. آن آب صورتی کمرنگ هم همان ماءالشعیر است که اگر آبریزش بینی سوزاننده یا آلرژیک دارید، به بهبود شما در این وضعیت خیلی کمک می‌کند.




 

این خبر را به اشتراک بگذارید