مهدی سیفی، رئیس شورای عالی قرآن و عترت شهرداری تهران:
محافل قرآنی با تکنولوژیهای جدید ارتقا مییابند
رئیس شورایعالی قرآن و عترت شهرداری تهران با بیان اینکه یکی از نکات مثبت راهاندازی ساختمانهای دارالقرآن مرکزی، کارآفرینی و میداندادن به فعالان و نخبگان قرآنی است، میگوید: «برای نخستین بار در شورایعالی قرآن شهرداری تهران در حوزه تکنولوژی نیز بابی را در فضای قرآنی ایجاد کردیم و توانستیم از تکنولوژیهای بهروز دنیا در راستای فعالیتهای قرآنی بهرهبرداری کنیم. شهرداری تهران چند سالی است که در کنار فعالیتهای عمرانی، توسعه فعالیتهای قرآنی را در دستور کار خود قرار داده است. در این راستا در شورایعالی قرآن و عترت شهرداری تهران که به همین منظور راهاندازی شده است با تدابیری که مدیران قبلی و فعلی داشتند نگاه حمایتی به جلسات قرآن وجود دارد و این شورا خود را در راستای تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب اسلامی مکلف میداند. در رابطه با اقدامات انجامشده توسط این شورا با مهدی سیفی، رئیس شورایعالی قرآن و عترت شهرداری تهران گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
شورایعالی قرآن و عترت برنامههای متنوعی را در دوره ششم مدیریت شهری برگزار کرده است. در رابطه با طرحها و برنامههای شورایعالی قرآن شهرداری و اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت که برای این شورا ترسیم کردهاید توضیحاتی بفرمایید.
خدا را شاکریم که در شورایعالی قرآن و عترت شهرداری تهران با حمایتهای ویژه شهردار انقلابی شهر تهران، جناب آقای دکتر زاکانی و معاون محترم ایشان دکتر توکلیزاده، توانستیم براساس منویات مقام معظم رهبری مبنی بر ترویج و توسعه فعالیتهای قرآنی و همچنین چشمانداز سند راهبردی فعالیتهای قرآنی شورایعالی قرآن شهرداری تهران که برگرفته از آیات قرآن، روایات، سخنان بزرگان و فرامین مقام معظم رهبری است در این دو سال که فعالیتهای قرآنی صورت گرفته اقدامات خوب و مؤثری در شهر تهران به ثمر برسانیم. فعالیتهای ما در کف قاعده هرم اجتماعی در چهار میدان تعریف شده و در حال پیشروی است. نخستین و مهمترین میدان، مسجد، دومین میدان، مدرسه و سومین میدان، محله و چهارمین، منازل قرآنی است. در مسجد براساس منویات مقام معظم رهبری در حال مشارکت و حمایت و ایجاد یک مسجد تخصصی در هر محله شهر تهران هستیم که حدود 300پایگاه تخصصی در سطح محلههای شهر تهران وجود دارد و به موازات هر مسجد که فعالیت تخصصی قرآنی انجام میدهند، یک مدرسه قرآنی دخترانه و یک مدرسه قرآنی پسرانه نیز متصل کردهایم که از ظرفیتهای قرآنی طرح «آرمان» شهرداری تهران استفاده شود.
در هر منطقه شهر تهران (مناطق 22گانه) در این دوره مدیریت شهری، شورای توسعه فعالیتهای قرآنی را با مدیریت شهردار هر منطقه با عنوان رئیس شورا تشکیل دادیم و متناظر با این شورا در هر منطقه، ساختمانی بهعنوان ساختمان دارالقرآن مرکزی منطقه اختصاص یافته است. در حال حاضر دارالقرآنهای مناطق 1، 4، 5، 6، 8، 15، 18، 16، 19، 20، 21، 22 در حال راهاندازی هستند و دارالقرآنهای مناطق 2، 3، 7، 9، 10، 11، 12، 13، 14، 17 در حال بهرهبرداری هستند. در حوزه سرای محلهها نیز 354سرای محله راهاندازی شده است و 354خانه قرآن داریم که مورد پایش قرار گرفتهاند و محلههایی که مسئول خانه قرآن ندارند بهزودی منصوب میشوند که فعالیتهای قرآنی در این محلهها هم شکل بگیرد.
آیا برنامهای برای استفاده از فناوریهای جدید در زمینه توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی کشور دارید؟
با توجه به فضایی که در اختیار ما در زیرساخت شهر تهران قرار دارد در بخش نرمافزاری، فعالیتهای قرآنی را مبتنی بر فرامین مقام معظم رهبری و احتیاجات جامعه قرآنی ازجمله تقویت و توسعه امر حفظ قرآن و کلاسهای آموزش قرآن ترسیم کردیم. همچنین برای نخستین بار در شورایعالی قرآن شهرداری تهران در حوزه تکنولوژی نیز بابی را در فضای قرآن ایجاد کردیم و توانستیم از تکنولوژیهای بهروز دنیا در راستای کار فعالیتهای قرآنی بهرهبرداری کنیم. ازجمله در حوزه هوش مصنوعی و تکنولوژی AI که با استفاده از این تکنولوژی برای
نخستینبار ترجمههای قرآن را توسط هوش مصنوعی تصویرسازی کردیم. همچنین در بستر فضای مجازی و روباتهای نرمافزار اجتماعی داخلی و خارجی مسابقاتی را با هوش مصنوعی با عنوان آیات ابراهیمی طراحی کردیم که سال گذشته در شهر تهران اجرا شد. در حوزه تکنولوژی عینکهای هوشمند واقعیت مجازی VR نیز تولیداتی داشتهایم و برای نخستین بار بازی قرآنی را طراحی کردیم. زیارت مجازی حضرت امیرالمومنین(ع) طراحی شد. در حوزه تکنولوژی AR نیز اسکن عکسها و تصاویر قرآنی فعالیتهایی است که برای نخستین بار رقم زدیم.
تعاملات و ارتباطات شما با سایر نهادها و سازمانهای دولتی و خصوصی کشور چگونه است؟
در شورایعالی قرآن و همچنین در هیأتهای اندیشهورز شورا، استادان و پیشکسوتان و نخبگان قرآنی حضور دارند و دریکی از این بخشهایی که ارتباط خوب و مؤثری برقرار کردهایم، اتحادیه تشکلهای قرآنی شهر تهران است که با این اتحادیه و مؤسسات زیرمجموعه این اتحادیه در تعامل هستیم و با سایر نهادها مانند سازمان تبلیغات اسلامی در زمینه طرحهای مختلف مانند زندگی با آیهها و... تعامل خوبی داریم. انشاءالله این فعالیتها ادامه خواهد داشت.
در حوزه کارآفرینی قرآنی چه اقداماتی انجام دادهاید؟
یکی از نکات مثبت راهاندازی ساختمانهای دارالقرآن مرکزی همین کارآفرینی و میدان دادن به فعالان و نخبگان قرآنی است که فعالان و مدرسان قرآن و مؤسساتی که مشکل فضا و مکان دارند میتوانند از ساختمانهای دارالقرآن مرکزی برای فعالیتهای قرآنی استفاده کنند.
چه آموزشهایی در این مراکز ارائه میشود؟
در این دارالقرآنها دورههای آموزشی مبتنی بر نیاز جامعه مانند دورههای حفظ، تفسیر و قرائت قرآن برگزار و در انتها هم مدرک شورایعالی قرآن اهدا میشود.