گشتوگذار در موزههایی که به همت شخصیتها برپا شدهاند
از غار موزه وزیری تا اتاق آقای نویسنده
سعیده مرادی
اگر از علاقهمندان به موزهگردی هستید، تهران شهر محبوبی برایتان خواهد بود؛ چراکه موزههای بسیاری را در دل خود جای داده است. بین موزههای پرتعداد پایتخت که توسط نهادهای مختلف ایجاد شدهاند، برخی موزهها هم توسط اشخاص برپا شده و برای نمایش آثار مشاهیر و چهرههای ماندگار بهوجود آمدهاند. درواقع موزههایی مانند موزه ماشینهای اداری سفیر، موزه استاد علیاکبر صنعتی، موزه دکتر حسابی، غارموزه وزیری، موزه رضا عباسی و... فرصتی برای یک گشتوگذار فرهنگی - هنری و قدمزدن میان آثار تاریخی هستند.
66فرش ایرانی نفیس
در موزه فرش رسام عربزاده بهجای نقاشی چهره هنرمندان، تصویر آنها بافته شده است. همه این تابلوها حاصل هنر سیدابوالفتح زیدی لطیفی، معروف به رسام عربزاده، از طراحان و نقشآفرینان صاحبسبک ایران است. در این موزه 66قطعه فرش اصیل ایرانی به چشم میخورد. در این فرشها صحنههایی از طبیعت به نمایش درآمده یا ابیات عربی به خطی زیبا نوشته شدهاند. عربزاده تلاش کرده ادبیات و فلسفه را به شکل نگارههایی در فرش به نمایش بگذارد و سبک خود را در زمینه تولید فرش خلق کند. به همین دلیل، رسام عربزاده نهتنها در ایران بلکه در دیگر کشورها هم بهعنوان یکی از برجستهترین و پرآوازهترین طراحان فرش ایرانی شناخته شده است. این هنرمند در رشتههای نقاشی، مینیاتور و مجسمهسازی هم فعالیت دارد.
شاهنامه در تار و پود فرش
یکی از معروفترین آثار این موزه فرش شاهنامه است که موزه ژاپن این اثر را 11میلیون دلار قیمتگذاری کرد، ولی عربزاده راضی به فروش این اثر گرانبها نشد. این هنرمند برای خلق این اثر 9سال وقت گذاشت و از 870رنگ مختلف استفاده کرد. در حاشیه فرش وقایع شاهنامه مانند داستان کاوه آهنگر به تصویر کشیده شده است. نام یکی دیگر از فرشهای نفیس این موزه «توأمان» است که نمیتوان بهسادگی از کنارش گذشت. جذابیت این فرش در این است که قسمتی از دستبافته بهصورت فرش و قسمتی هم بهصورت گلیم است.
بوی عیدی در اتاق فرهاد
بخشی از موزه سینما به بازسازی اتاق فرهاد مهراد، آهنگساز و خواننده محبوب ترانههایی مانند «بوی عیدی» و «جمعه» اختصاص داده شده است. اتاق فرهاد در طبقه پایین موزه سینما واقع شده و3 اتاق دارد. موقع بازدید از این موزه صدای خواننده که از بلندگوها پخش میشود، گردشگران را همراهی و خاطره ترانههای ماندگار او را زنده میکند. وسایل شخصی هنرمند و لوازم این اتاق توسط پوران گلفام، همسر فرهاد چیده و تلاش شده همهچیز شبیه اتاق واقعی فرهاد شبیهسازی شود.
صفحههای قدیمی موسیقی
در این موزه میتوانید دستنوشتههای فرهاد را بخوانید. قرآن شخصی و عبای شکلاتیرنگ فرهاد روی صندلی او قرار گرفته است. در ویترینهای موزه ساعت مچی و تسبیح هنرمند به نمایش گذاشته شده است. در بین وسایل شخصی این خواننده، سازهایش قرار گرفته است، از جمله پیانو و گیتار فرهاد که ترانههای ماندگارش را با آنها خلق کرده. همچنین در بخشی از موزه میتوانید کاستها و صفحههای قدیمیای را که فرهاد جمعآوری کرده مشاهده کنید. برای طرفداران موسیقی، تماشای صفحههای قدیمی و کاستهای ضبطشده از موسیقی بتهوون و دوره باروک جذابیت زیادی دارد. برای بازدید از این موزه نیازی به تهیه بلیت جداگانه ندارید و میتوانید با همان بلیت موزه سینما از اتاق فرهاد هم بازدید کنید.