• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 24 دی 1403
کد مطلب : 246081
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/48lQ7
+
-

مضرها مالیات می‌دهند

اخذ مالیات از کالاهای آسیب‌رسان به سلامت باعث کاهش مصرف آنها می‌شود

گزارش
مضرها مالیات می‌دهند

مریم سرخوش-روزنامه‌نگار

پیشنهاد گران‌شدن یا اخذ مالیات از برخی محصولات با هدف کاهش مصرف، تقریبا یکی، دو سالی است که در وزارت بهداشت مطرح و البته نقدهایی هم به آن وارد می‌شود؛ محصولاتی مثل نوشابه، شکر و روغن که افزایش مصرف قابل توجهی هم دارند و منجر به افزایش آمار جمعیت مبتلایان به دیابت، چاقی و اضافه وزن شده‌اند. حسن امامی‌رضوی، رئیس جدید دبیرخانه شورای ‌عالی سلامت و امنیت غذایی در نخستین نشست خبری خود در این‌باره می‌گوید: «یارانه کالاهای کمتر سالم باید با هدف حمایت از خوراکی‌های سالم حذف شود یا مشمول مالیات شوند. درآمد آن هم به خانواده‌هایی پرداخت شود که قادر به خرید محصولات پروتئینی با ارزش غذایی بالا نیستند.» او درباره ضرورت گرانی این کالاهای آسیب‌رسان به سلامت به چند نکته اشاره کرده که در ادامه می‌خوانید.

مالیات صفر نداریم

از گذشته، قانونی وجود داشت که کالاهای آسیب‌رسان مشمول پرداخت 10درصدی مالیات شده‌اند، اما چالش‌هایی وجود داشت و حداقل صفر هم در نظر گرفته می‌شد، اما در قانون بودجه ۱۴۰۴ حداقل ۲درصد و حداکثر ۱۰درصد مالیات گرفته می‌شود؛ یعنی هر کالای آسیب‌رسانی موظف به پرداخت حداقل 2درصد مالیات به بخش سلامت است.

شیر، گران‌تر از نوشابه
با توجه به افزایش قیمت‌ها، مواد پروتئینی از سبد کالای دهک‌های پایین به سمت کم شدن و حذف شدن می‌رود. تولید محصولی مثل شیر هزینه‌بر است و نمی‌توان قیمت را سرکوب کرد، چون کاهش تولید و محدودیت دسترسی رخ می‌دهد. پیشنهاد این است که یارانه کالاهای آسیب‌رسان مثل شکر و روغن به سمت لبنیات سوق داده شود. نوشابه‌های قندی قیمت کمتری دارند، اما همواره در فهرست کالاهای آسیب‌رسان بوده‌اند و امیدواریم در 1404با اصلاح مصوبه مالیات این کالا به خوراکی‌های سالم برسد.

یک تدبیر جهانی
اخذ مالیات از کالاهای آسیب‌رسان یک تدبیر جهانی است. زمانی که محصولی کمتر سالم است، بهترین روش رفتارسازی، درنظرگرفتن مالیات است تا مصرف کمتر شود. هدف هم ممنوعیت مصرف نیست، بلکه محدودیت است؛ مثل نوشابه‌های گازدار و شیرینی‌جات که ممنوعیت مصرف ندارند، اما اگر قیمت آنها افزایش پیدا کند، مصرف‌شان کمتر می‌شود.






خوراکی‌های مضر
 مردم بیش از مقدار توصیه شده خوراکی‌های آسیب‌رسان استفاده می‌کنند و با افزایش دیابت، چاقی و اضافه‌وزن مواجهیم. به همین دلیل اگر برای محصولی مثل شکر حذف یارانه رخ دهد، می‌توان آن را به سمت منابع پروتئینی مثل گوشت، تخم‌مرغ، شیر و لبنیات سوق داد. باید اقلام اساسی مثل ریزمغذی‌ها و پروتئین‌ها با چنین تدابیری به سفره مردم راه پیدا کند










 

این خبر را به اشتراک بگذارید