مهمترین پدیدههای نجومی2025
حلقههای زحل 2ماه دیگر ناپدید و سیارههای منظومه شمسی به خط خواهند شد
ساسان شادمانمنفرد-روزنامهنگار
زمین قرار است یک سال دیدنی و جذاب دیگر را برای نمایشهای کیهانی حیرتانگیز تجربه کند. اتفاقات نجومی بسیاری در سال2025 میلادی انتظارمان را میکشند؛ از ناپدید شدن حلقههای زحل تا اوج 10ساله نمایش شفقهای قطبی. در اینجا به چند پدیده کیهانی که باید برای تماشایشان چشم به آسمان بدوزیم، اشاره میکنیم.
شفقهای قطبی شدید
سال گذشته شفقهای قطبی تا بخشهایی از کرهزمین که معمولا چنین نمایشهایی را نمیبینند، گسترش یافتند. حتی در ایران، آزاد کریمی، یک عکاس نجومی آماتور، صحنهای از شفق قطبی را در کویر سهقلعه استان خراسان شمالی شکار کرد. آنطور که پیشبینی شده، همه نشانهها حاکی از آن است که این وضعیت در سالجاری میلادی هم ادامه خواهد داشت. علت این پدیده، حداکثر فعالیت خورشیدی است که حدود 11سال یکبار رخ میدهد. این دوره زمانی است که فعالیت خورشیدی شدیدتر میشود. در عین حال، اوجی که یکبار در هر دهه رخ میدهد برای ژوئیه2025 هم پیشبینی شده است.
رژه سیارهای
28 فوریه (10اسفند)، هر 7سیاره منظومه شمسی در آسمان زمین همتراز خواهند شد. این رویداد نادر به نام «رژه سیارهای» شناخته میشود؛ زمانی که عطارد، زهره، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون بهصورت زنجیرهای در امتداد افق ظاهر میشوند. البته این سیارهها واقعا در یک راستا قرار ندارند، اما از دید زمین به این شکل دیده خواهند شد.
سهگانه ابرماهها
سال2025 شاهد 3 ابرماه خواهیم بود که ماههای کامل هستند و ظاهری بزرگتر از معمول دارند. این پدیده بهدلیل مدار بیضوی ماه رخ میدهد که باعث میشود برخی از ماههای کامل به زمین نزدیکتر باشند و در نتیجه بزرگتر و روشنتر بهنظر برسند. ابرماهها در تاریخهای 7اکتبر (15مهر1404)، 5نوامبر (14آبان1404) و 4دسامبر (13آذر) در آسمان ظاهر خواهند شد که ابرماه نوامبر بزرگترین و روشنترین ابرماه از سال2019 خواهد بود. ماه نوامبر که به نام «ماه سگآبی» یا «ماه یخی» شناخته میشود، در فاصله حدود 357هزار و 373کیلومتری از زمین قرار خواهد گرفت و نزدیکترین ماه به زمین خواهد بود.