نبرد با اخبار جنگ
بایدها و نبایدهای مواجهه با اخبار جنگ
مریم سرخوش- پروانه بندپی-روزنامه نگار
خاورمیانه منطقهای است که همیشه آبستن جنگهای ریز و درشت بوده و هست. همین الان اخبار تلخ جنگ غزه و نسلکشی در این باریکه از رسانههای اجتماعی و رسمی پخش میشود و همه ما را آزردهخاطر میکند. اما در نهایت با این اخبار تلخ چه باید کرد؟ در جریانشان قرار بگیریم یا نگیریم؟ و اگر چارهای جز قرار گرفتن در جریان این اخبار نداریم، چه کارهای تکمیلیای باید انجام داد تا سلامت روانمان از دست نرود؟ کارشناسان در این گزارش به این سؤالات جواب دادهاند.
اضطراب بیشتر یعنی پیگیری اخبار جنگ بیشتر
دکتر ارغوان فریبرزیفر/ روانپزشک و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
پیگیری اخباری مثل جنگ نباید اجازه دهد که افراد زندگی ساده و روتین خود را فراموش کنند که خود عامل آسیب رسیدن به سلامت روان است. حفظ سلامت روان راهکارهای بسیار ساده و مشخصی دارد و تغذیه و فعالیت بدنی مناسب هم میتواند در اینباره کمککننده باشد. اما افراد زمانی که مضطرب میشوند، روتینهای روزانه را حذف میکنند که اقدام اشتباهی است، همچنین افراد هر میزان اضطراب بیشتری داشته باشند، بیشتر بهدنبال چنین اخباری میروند. باید آگاه باشیم که خواسته یا ناخواسته، مواجهه با اخبار جنگ، بهویژه برای کشور ما وجود دارد و نمیتوان آن را حذف کرد، بلکه باید قدرت پذیرش و مقابله بهتر با آنها را داشته باشیم. در پیگیری این اخبار باید سواد رسانهای لازم را داشته باشیم.
از کنترل تا مشاوره
دکتر محمدرضا شالبافان/ سرپرست دفتر مرکز سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت
در مواجهه با اخبار ناگوار چند کار میتوانیم انجام بدهیم. نخستین کار استفاده از روشهای مدیریت استرس است که مهارتهای آن شناختهشده و اثرگذار است. در خدمات شبکه بهداشت هم این خدمات به مردم ارائه میشود. راهکار دیگر داشتن روتینهای منظم و سالم در زندگی است، مثل زمان مناسب خواب و تغذیه و ورزش مناسب. از سوی دیگر، باید بدانیم این استرسها برای برخی گروهها مثل کودکان و نوجوانان و افرادی که دارای سابقه اختلال روانی هستند(افسردگی و...) بالقوه خطرناک است. یا باید دسترسی این گروهها کنترل شود یا از روانشناسان باید کمک گرفت.
مردم دقت کنند
دکتر امانالله قراییمقدم/ جامعهشناس
شما حتی اگر روی تخت دراز کشیده باشید، وقتی اینترنت را روشن کنید، متوجه اخبار روز دنیا میشوید. مسئله مهم این است که رسانههای خارجی قابل اعتماد نیستند و سعی میکنند اخبار را طبق چارچوبهای خود منتشر کنند. به همین دلیل، مردم باید از این سوگیری اخبار رسانههای مختلف آگاه باشند و منابع خبری مورد اعتماد و موثق را انتخاب کنند.