• شنبه 15 دی 1403
  • السَّبْت 4 رجب 1446
  • 2025 Jan 04
دو شنبه 10 دی 1403
کد مطلب : 244684
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/76EM8
+
-

علیه آنفلوآنزا بدون نگرانی

3بیماری تنفسی در کشور شیوع بیشتری پیدا کرده که آنفلوآنزا بیشترین آمار مبتلایان را دارد

گزارش
علیه آنفلوآنزا بدون نگرانی

مریم سرخوش- روزنامه‌نگار

براساس اعلام وزارت بهداشت، روند ابتلا به بیماری‌های تنفسی به‌ویژه آنفلوآنزا صعودی است و در سطح جهانی هم افزایش موارد ابتلا به یک نگرانی جهانی بدل شده است. در بسیاری از کشورهای نیمکره‌شمالی که فصل سرد را پشت سر‌می‌گذارند، آنفلوآنزا یک پیک جدی رقم زده است؛ به همین دلیل متولیان نظام سلامت بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی به‌ویژه در افراد پرخطر برای کاهش موارد ابتلا تأکید می‌کنند؛ چون افزایش آمار مبتلایان می‌تواند گروه‌های خاص ازجمله سالمندان را بیشتر تهدید کند. دیروز هم دانشگاه علوم‌پزشکی یزد از فوت 20بیمار مبتلا به آنفلوآنزا طی 10روز گذشته خبر داد؛ بیمارانی که البته جزو گروه‌های پرخطر بوده‌اند. قباد مرادی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت در گفت‌وگو با همشهری درباره وضعیت بیماری و دلایل افزایش آن طی چند هفته اخیر به چند نکته مهم اشاره کرده که در ادامه می‌خوانید. به‌گفته این مسئول، «با وجود افزایش موارد ابتلا به آنفلوآنزا در کشور، تاکنون عامل غیرطبیعی نداشته‌ایم و بسیاری از کشورهای دنیا هم همین شرایط ما را تجربه می‌کنند.»‌

شیوع 3نوع آنفلوآنزا
به‌گفته مرادی، آنفلوآنزا در این فصل در تمام دنیا به‌ویژه مناطق سردسیر (نیمکره‌شمالی) شیوع بیشتری دارد که شایع‌ترین آن 3نوع H1N1، H2N3و آنفلوآنزای B است. در ایران مشابه سایر کشورها نوع  H1N1شیوع  بیشتری دارد.

آمار بستری بیشتر است
این مسئول با بیان اینکه عفونت‌های تنفسی در حال رصد هستند و از آذر امسال آمار افراد با علائم عفونت‌های تنفسی افزایشی شده است، عنوان می‌کند: «این عدد در بیماران سرپایی حدود 21درصد است، اما در بیماران بستری بیشتر گزارش می‌شود. سایر بیماری‌ها هم ناشی از راینوویروس‌ها (عوامل سرماخوردگی) و همچنین یک ویروس بومی کروناست.» البته مرادی تأکید می‌کند که این الگو پیش از شیوع پاندمی کرونا هم به همین شکل بوده و هر سال در آذر و دی‌ماه، پیک بیماری رقم می‌خورد؛ چون هم شرایط دمایی مستعد رشد ویروس است و هم تراکم جمعیت و زمان قرار گرفتن افراد در فضای بسته بیشتر می‌شود.



اهمیت واکسن
یکی از مهم‌ترین توصیه‌ها برای پیشگیری یا ابتلای کم‌خطر به آنفلوآنزا، واکسن است. مطالعات نشان داده که کشورهای با نرخ واکسیناسیون بالاتر آنفلوآنزا، اغلب درصد کمتری از موارد آنفلوآنزا را در میان مبتلایان به بیماری‌های تنفسی دارند؛ نکته‌ای که مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی هم به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: «اگر واکسن بزنیم درصورت ابتلا با علائم خفیف‌تری از بیماری روبه‌رو می‌شویم. واکسن آنفلوآنزا واکسن خوب و مؤثری است که می‌تواند در کاهش عوارض ابتلا به این ویروس مؤثر واقع شود. عامل بعدی هم ماسک است. ‌این روزها دیگر کسی ماسک نمی‌زند و همین باعث سرایت بیشتر ویروس آنفلوآنزا می‌شود.» به تأکید محرز «بستری و مرگ‌ومیرهای ناشی از ابتلا به آنفلوآنزا بیشتر در افراد مسن و دارای بیماری‌های زمینه‌ای رخ می‌دهد و اگر بیماری زود تشخیص داده شود، دارو دارد و قابل درمان است.» گفتنی است که در حال حاضر 2واکسن خارجی
(Influvac هلندی و Vaxigrip Tetra فرانسوی) و یک واکسن ایرانی آنفلوآنزا (فلوگارد) ا در داروخانه‌های کشور در دسترس است.

چرا بیشتر سرفه می‌کنیم؟
یکی از مهم‌ترین مشکلات این روزهای مبتلایان به بیماری‌های تنفسی، سرفه‌های ادامه‌دار است که حتی پس از بهبود هم ادامه دارد. مرادی در این‌باره توضیح می‌دهد: «برخی از بیماری‌های تنفسی به‌گونه‌ای هستند که فرد پس از ابتلا تا 3-2 هفته سرفه دارد و مراحل درمان باید طی شود، اما این روزها با آلودگی هوا هم مواجهیم که وارد سیستم تنفسی افراد می‌شود و به آن آسیب می‌زند و آن را ملتهب می‌کند. آلودگی هوا می‌تواند علائم بیماری را تشدید و بهبود را طولانی‌تر کند.»

یک توصیه مهم
مرادی در پاسخ به این سؤال که چه علائمی در ابتلا به این بیماری جدی است و باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد، عنوان می‌کند:‌ «به‌طور کلی 4توصیه مهم باید رعایت شود؛ استفاده از ماسک، شست‌وشوی مرتب دست‌ها، در نظر گرفتن فاصله اجتماعی و استراحت در منزل. باید دقت شود که افراد در گروه‌های پرخطر ازجمله سالمندان یا مبتلایان به فشار خون و بیماری‌های قلبی و عروقی درصورت ابتلا باید به پزشک مراجعه و درمان بموقع دریافت کنند. افرادی هم که با استراحت روند رو به بهبود ندارند و علائم‌شان شدید می‌شود، باید درمان مناسب از پزشک بگیرند.»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید