• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
جمعه 30 آذر 1403
کد مطلب : 243810
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/vgPO8
+
-

نقش زنان الگو در تاریخ‌سازی

حوا مسیر رشدش با آدم یکی است. اساسا مسیر رشد آدم و حوا به نحو خانوادگی است؛ هر دو هبوط می‌کنند، هر دو توبه می‌کنند و هر دو سلوک می‌کنند.

مادر مریم، عامل مهم رشد او‌ست، او خالصانه و صادقانه دخترش را با بنای خدمت الهی و آزادی از اسارت‌های دنیایی وقف راه خدا می‌کند.

مریم الگو و نمونه یک زن مومن است که خدای متعال او را به عنوان الگوی مومنین در قرآن مثال می‌زند. مریم به‌تنهایی پیامبری را پرورش می‌دهد و مقابل دنیای منحرف آن زمان می‌ایستد.

مادر موسی(ع) که به‌تنهایی فرزندش را حفظ می‌کند، با خدای خود مناجات می‌کند، از او الهام می‌گیرد، توکل به او می‌کند و در یک صحنه معنوی مقابل کل ساختار فرعونی می‌ایستد.

خواهر موسی(ع) که او نیز به مادر در مدد‌کردن به مبارزه با فرعون و مراقبت از این برگزیده الهی کمک می‌کند؛ با شجاعت و صبر و تدبیر.

همسر فرعون که الگوی دومی است که قرآن به مومنین معرفی می‌کند. او در دل دستگاه فرعونی و در خانواده‌ای که یک‌سوی او فرعون است، تابع حق و ولی الهی می‌شود.

بالقیس، حاکم سبا که یک زن مدیر و مدبر و حق‌پذیر است، با تدبیر و رفتار عاقلانه‌اش از درگیری 2قدرت بزرگ جلوگیری کرده و کل جامعه و حاکمیت خود را تابع فرستاده الهی می‌کند و از گمراهی نجات پیدا می‌کند و دیگران را نیز نجات می‌دهد.

هاجر، همسر ابراهیم(ع) که در امتحانات دشواری که کل خانواده ابراهیم(ع) دچارش می‌شوند، همراه همسر است و کمک‌کننده و تلاشگر و صبور و تابع و  تسلیم.

صفورا، دختر شعیب و همسر موسی(ع). دختر کمک‌کننده به پدر، با اینکه در فضای کار و حضور اجتماعی فعال است، اما بسیار اهل حیا‌ست. مدبر و فعال است، همسرش را خود انتخاب می‌کند. کمک‌کننده موسی(ع) است.

خدیجه، همسر پیامبر اکرم(ص) که بسیار شجاع است؛ آنچنان‌که به‌تنهایی در آن ظلمت‌کده جاهلی به پیامبر(ص) در همان ابتدا ایمان می‌آورد و همه دار و ندارش را خرج مسیر او می‌کند.

فاطمه(س) دختر پیامبر اکرم(ص) که در مدت کوتاه عمرش به مقام معنوی می‌رسد که با غضبش، خدا غضب می‌کند و با رضایتش، خدا راضی می‌شود. جبرئیل مستمر با او سخن می‌گوید. همه زندگی‌اش الگو‌ست و پرورش‌دهنده فرزندان ویژه‌ای است که ائمه او را الگوی خود می‌دانند. پدرش او را مادر خود لقب می‌دهد و زندگی‌اش سراسر یاری پیامبر(ص) و علی(ع) است.

زینب کبری(س) که همه دار و ندارش را نثار مسیر و راه اباعبدالله(ع) می‌کند. در این مسیر مجاهدت و صبر می‌کند، جهاد تبیین می‌کند و باعث فراگیری قیام در جامعه تاریک آن دوران می‌شود.

حضرت معصومه س که با هجرت خود، جامعه بی‌تفاوت آن دوران را نسبت به حرکت امام هشتم(ع) بیدار می‌کند تا اجازه ندهد امامش در غربت و بی‌تفاوتی بلاد مسلمین قرار بگیرد. او نیز مقام معنوی بالایی دارد؛ چنان‌که امام کاظم(ع) او را مادر خود لقب می‌دهد‌ و ائمه دیگر توجه به مسیر و سلوک و شخصیت او را مایه راهیابی به بهشت می‌دانند.

زنان مجاهد بسیاری در تاریخ هستند مانند حضرت ام‌البنین(ع)، فاطمه بنت‌الحسین(ع)، سکینه بنت‌الحسین(ع)، دیگر دختران امام حسین(ع)، مادران امامان ما مثل نرجس‌خانم، مادر امام عصر(عج) و حکیمه‌خانم، عمه امام عصر(عج) و خلاصه تا امروز مجموع مادران و همسران شهدا و جانبازان و مجاهدان که همگی در مسیر زنان برجسته تاریخ گمنام و بی‌نشان نقش ‌آفریده‌اند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید