پایتخت آسبادهای ایران جهانی میشود؟
92 آسباد خراسان جنوبی در اولویت ثبت جهانی قرار گرفتند
محمد باریکانی-روزنامهنگار
آسبادهای خراسان جنوبی در پرونده ثبت جهانی آسبادهای نشتیفان خواف در خراسان رضوی قرار میگیرند تا با هموار شدن مسیر ثبت جهانی این سازههای صنعتی کهن در ایران، پرونده ثبت جهانی آسبادهای ایران تکمیل و به یونسکو ارسال شود. پرونده ثبت جهانی آسبادهای ایران با تمرکز بر آسبادهای نشتیفان در شهرستان خواف خراسان رضوی سال1398 جدی شد و از آن سال تاکنون کارشناسان دفتر ثبت جهانی در حال تدوین پرونده و رفع موانع ثبت جهانی آن هستند. حالا با زنجیرهای شدن تصمیم ایران برای ثبت جهانی آسبادهای ایران، آسبادهای خراسان جنوبی نیز در فهرست تدوین پرونده ثبت جهانی و پیوستن به پرونده ثبت جهانی آسبادهای نشتیفان قرار گرفتهاند تا ایران بتواند صدها آسباد کهن ایرانی را که همانند دوره هخامنشی و ساسانی به آرد کردن گندم با استفاده از انرژی باد در مناطق کویری ایران میپردازند در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کند.
هموار شدن مسیر ثبت جهانی آسبادهای خراسان جنوبی
هادی شاهوردی، مدیرکل میراثفرهنگی خراسان جنوبی: مسئول پرونده ثبت جهانی آسبادهای کشور، مستندات پرونده جهانی آسبادهای خراسان جنوبی را بررسی کرد و در این نشست، موضوع تخصیص اعتبار برای مرمت آسبادهای استان و تملک اراضی اطراف آنها بررسی شد و مورد توافق قرار گرفت. براساس تصمیمات گرفته شده، تخصیص اعتبار برای هموار شدن مسیر ثبت جهانی آسبادهای خراسان جنوبی در اولویت قرار میگیرد.
آسباد چیست؟
آسبادها، قدیمیترین آسیابهای بادی عمودمحور جهان هستند که در منطقه شرق ایران و با هدف بهرهگیری از انرژی باد برای آرد کردن گندم برپا شدند. خاستگاه این آسباد سیستان است و بعدها به خراسان نیز راه یافت. تاریخدانان قدمت آسباد را به ۱۷۰۰پیش از میلاد نسبت میدهند. محمد اعتباری نیز آخرین حافظ آسبادهای ایران و مالک چند آسباد فعال کشور در نشتیفان، عنوان گنجینه زنده بشری را کسب کرد.