• شنبه 24 آذر 1403
  • السَّبْت 12 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 14
سه شنبه 20 آذر 1403
کد مطلب : 242765
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/KOJGG
+
-

کودکان چاق، در بزرگسالی چاق‌تر می‌شوند

قبل از ورود بچه‌ها به دوران جهش رشد، باید مسئله اضافه ‌وزن‌شان را حل کنیم

گزارش
کودکان چاق، در بزرگسالی چاق‌تر می‌شوند

پروانه بندپی-روزنامه‌نگار

 متخصصان تغذیه هشدار می‌دهند که والدین اجازه ندهند کودک با چاقی وارد دوره بزرگسالی شود؛ چون در این صورت ممکن است دیگر نتواند لاغری باثبات و پایداری را تجربه کند. اما سؤال رایجی که در این میانه مطرح است، دلایل چاقی و اضافه وزن بچه‌هاست که بیشتر والدین را دچار نگرانی کرده است. در این‌باره البته به دلایل مختلفی می‌توان اشاره کرد؛ اگر دوست دارید بیشتر بدانید، گزارش زیر را از دست ندهید.

ورود با اضافه ‌وزن به دوره رشد
دکتر مریم مظاهریون، دکتری تغذیه و رژیم‌درمانی در این رابطه به همشهری‌ می‌گوید: کودکی که با وزن طبیعی وارد دوران جهش رشد می‌شود، مثلا اگر ۱۰‌سلول چربی داشته باشد، بعد از دوران جهش رشد تعداد این سلول‌ها می‌شود ۲۰عدد. اما اگر کودک با چاقی وارد دوران جهش رشد شود، اگر مثلا تعداد سلول‌های چربی در بدنش ۵۰عدد باشد، می‌شود ۱۰۰سلول چربی.

بزرگسالان همیشه چاق
این دکتری تخصصی تغذیه و رژیم‌درمانی تأکید می‌کند: ما در دوران بزرگسالی دیگر افزایش تعداد سلول نداریم و فقط حجم سلول‌ها بزرگ و کوچک می‌شود. در نتیجه فردی که ۱۰۰سلول چربی دارد، نسبت به کسی که تعداد سلول‌های چربی‌اش ۲۰عدد است، چاق محسوب می‌شود و چنین افرادی تبدیل می‌شوند به بزرگسالانِ همیشه چاق.

از کجا بفهمیم یک کودک چاق است؟
اما چطور تشخیص بدهیم که کودک‌مان چاق است یا نه؟ کودک چاق چه مشخصاتی دارد؟ متخصصان در این‌باره می‌گویند: کودک چاق به کودکی گفته می‌شود که وزن بدنش نسبت به قد و سنش به‌طور غیرطبیعی بالا باشد و شاخص توده بدنی (BMI) او بالاتر از صدک ۹۵ برای سن و جنسیتش باشد. به‌عبارت بهتر، کودکانی با شاخص توده بدنی بیشتر از 85تا 95درصدِ سایر همسالان خود در یک جنس، دارای اضافه‌وزن محسوب می‌شوند و کودکانِ با شاخص توده بدنی 95درصد یا بیشتر نسبت به سایر همسن و سال‌های خود در یک جنس، به‌عنوان چاق درنظر گرفته می‌شوند. این وضعیت معمولاً با ذخیره بیش از حد چربی در بدن همراه است. نشانه‌های چاقی در کودکان شامل وزن و سایز بالاتر از میانگین، داشتن چربی اضافی در ناحیه شکم، مشکلات حرکتی و تنگی نفس هنگام فعالیت است.

چرا هر چه می‌خوریم چاق می‌شویم؟
دکتر مظاهریون همچنین می‌گوید: سلول‌های چربی دارای خاصیت ارتجاعی بسیار زیادی هستند. اینکه بعضی‌ها می‌گویند «ما آب هم می‌خوریم، چاق می‌شویم»، یا «چاقی ما ارثی و ژنتیک است»، درواقع برمی‌گردد به همان موضوع افزایش تعداد سلول‌های چربی که قبل از دوران جهش رشد رخ داده و همان موقع کنترل نشده است وگرنه این حرف که ما آب هم می‌خوریم، باز چاق می‌شویم، مبنای علمی ندارد.

لزوم کنترل چاقی قبل از بزرگسالی
به‌گفته این متخصص، نخستین و مهم‌ترین کار برای جلوگیری از چاقی در دوران بزرگسالی، کنترل چاقی قبل از دوران جهش رشد است. در واقع ما نباید اجازه بدهیم کودک‌مان همراه با چاقی وارد دوران بزرگسالی شود. راهش هم این است که به 2گروه سنی زیر ۵سال و نیز ۱۴ تا ۱۵سالگی اهمیت ویژه‌ای بدهیم و نسبت به چاقی فرزندمان در این 2گروه سنی بی‌تفاوت نباشیم.



ابتلای کودکان چاق به بیماری‌های قلبی
ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی ازجمله فشارخون بالا و نیز بروز سکته قلبی، یکی دیگر از نتایج چاقی و از عوامل مهم مرگ‌ومیر ایرانی‌هاست. به‌گفته کارشناسان، استرس‌ مزمن، اضافه‌وزن و چاقی، کم‌تحرکی، مصرف سیگار و قلیان و آلودگی هوا از عوامل ابتلا به این بیماری‌ها هستند. دکتر منوچهر قارونی، متخصص قلب و عروق نیز در این‌باره به همشهری‌ می‌گوید: کودکان الان نسبت به گذشته چاق‌تر شده‌اند. باید بدانیم که نوع تغذیه، بی‌تحرکی، چاقی، استرس، دیابت، کلسترول بالا، فشارخون بالا و البته زمینه ارثی و خانوادگی عواملی هستند که می‌توانند موجب شوند که فرد در سن ۳۰ تا۴۰‌سالگی سکته قلبی کند و یا دچار مرگ ناگهانی ‌شود. به‌گفته این متخصص قلب و عروق، دلیل وقوع سکته‌های قلبی نیز ۵ عامل وراثت، مصرف سیگار، فشارخون بالا، چربی بالا و دیابت است.

ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی ازجمله فشارخون بالا و نیز بروز سکته قلبی، یکی دیگر از نتایج چاقی و از عوامل مهم مرگ‌ومیر ایرانی‌هاست. به‌گفته کارشناسان، استرس‌ مزمن، اضافه‌وزن و چاقی، کم‌تحرکی، مصرف سیگار و قلیان و آلودگی هوا از عوامل ابتلا به این بیماری‌ها هستند

 کودک چاق به کودکی گفته می‌شود که وزن بدنش نسبت به قد و سنش به‌طور غیرطبیعی بالا باشد و شاخص توده بدنی (BMI) او بالاتر از صدک ۹۵ برای سن و جنسیتش باشد. به‌عبارت بهتر، کودکانی با شاخص توده بدنی بیشتر  از 85تا 95درصدِ سایر همسالان خود در یک جنس، دارای اضافه‌وزن محسوب می‌شوند و کودکانِ با شاخص توده بدنی 95درصد یا بیشتر نسبت به سایر همسن و سال‌های خود در یک جنس، به‌عنوان چاق درنظر گرفته می‌شوند

این خبر را به اشتراک بگذارید