فشار خون ۱۸ یا بالاتر از آن بسیار خطرناک است و باید اقدامات اورژانسی درباره بیمار انجام شود. در این شرایط ممکن است بیمار از سردرد و درد قفسه سینه شکایت کند. همچنین علائمی ازجمله سردرد شدید همراه با گیجی و تاری دید، حالت تهوع و استفراغ، تشویش و نگرانی شدید، نفستنگی، صرع و تشنج داشته باشد که زندگی فرد را بهشدت تهدید میکند.
تغذیه خطرناک کودکان
مصرف خوراکیهای شور یا شیرین در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. خوراکیهای شور فشار خون را افزایش میدهند و نوشیدنیهای شیرین مثل آبمیوههای صنعتی و نوشابهها هم بهتدریج قند خون را بالا میبرند و به مروز زمان بهدلیل افزایش وزن، منجر به مقاومت انسولینی میشوند. پرهیز از مصرف این خوراکیهای مضر برای کودکان اهمیت دارد.
داروها را قطع نکنید
برخی از افراد مبتلا به فشارخون بالا پس از کنترل بیماری، خودسرانه داروهایشان را قطع میکنند. اما بهتر است بدانید که بیماری تنها با مصرف دارو کنترل میشودو باید همچنان ادامه داشته باشد. افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب، عصبی شدن، سردرد، احساس آشفتگی و حالت تهوع از عوارض کوتاهمدت قطع خودسرانه داروهای کنترلکننده فشار خون بالاست.
نفس عمیق بکشید
نفس عمیق به باز شدن ریه و اکسیژنرسانی کافی به جریان خون کمک میکند و باعث اکسیژنرسانی به تمام نقاط بدن میشود. نفس عمیق به افزایش فعالیت اعصاب پاراسمپاتیک، ایجاد تعادل ذهنی، کاهش فشار خون و کاهش ضربان قلب کمک میکند و فشار وارده به سیستم قلبی عروقی را کاهش میدهد. توصیه میشود که روزانه ۱۰۰مرتبه نفس عمیق بکشید.
استرس را کنترل کنید
استرس، طیفی از هورمونها را فعال میکند که سبب تحریک سیستم عصبی سمپاتیک میشود و تأثیر مستقیم بر فشارخون دارد. زمانی که فرد استرس دارد، فشار خون هم افزایش پیدا میکند اما با از بین رفتن آن، فشار خون هم به حالت عادی برمیگردد. نکته مهم اینکه افزایش کوتاهمدت فشار خون میتواند باعث حمله قلبی یا سکته شود یا به عروق خونی، قلب و کلیهها آسیب بزند.
کمتر بنشینید
نشستن طولانیمدت به افزایش فشار خون، سطح کلسترول و قند خون منجر میشود و میتواند با کاهش طول عمر مرتبط باشد. در واقع افرادی که بیشتر اوقات خود را در حالت نشسته سپری میکنند و بیش از 8ساعت در روز بدون تحرک هستند، درمقایسه با افرادی که بهطور منظم فعالیت بدنی دارند، با خطر ابتلا به انواع بیماریها و یا حتی مرگ زودهنگام مواجهند.
تأثیر قهوه بر فشار خون
انواع مختلف قهوه دارای مقدار متفاوتی کافئین هستند که این ماده موجب تحریک سیستم عصبی سمپاتیک شده و درنهایت بهطور موقت افزایش فشار خون را با خود به همراه دارد. این تغییرات در فشار خون بهخصوص در افرادی که فشار خون بالا دارند یا مستعد این مشکل هستند، میتواند احساس تپش قلب و اضطراب ایجاد کند.
انار برای بهبود گردش خون
دانههای انار مملو از مواد مغذی، بهویژه آنتیاکسیدانها و نیتراتها هستند که میتوانند گردش خون را تقویت و رگهای خونی را گشاد کنند. این فرایند منجر به کاهش فشار خون میشود و به این معناست که اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به ماهیچهها و سایر بافتها میرسد. برای افراد فعال، جریان خون بیشتر ممکن است باعث افزایش عملکرد هم بشود.
اسفناج بخورید
غذاهای غنی از نیترات مانند اسفناج ممکن است گردش خون را بهبود بخشد. این ترکیبات به بزرگ شدن رگهای خونی کمک میکنند. ویتامین C و پتاسیم موجود در اسفناج هم نقش مهمی در کاهش فشار خون بالا ایفا میکند. همچنین یک مطالعه نشان داده که رژیم غذایی غنی از اسفناج به انعطافپذیری عروق و کاهش فشار خون کمک میکند.
اهمیت پتاسیم، کلسیم و منیزیم
نقش مؤثر پتاسیم در کنترل فشارخون قطعی است. پتاسیم باعث میشود سدیم بیشتری از ادرار دفع شود، عضلات شل شوند و مقاومت محیطی بدن افزایش پیدا کند. کلسیم و منیزیم هم در کنترل فشارخون بالا نقش دارند. مطالعات نشان داده، افرادی که دچار کمبود منیزیم هستند، بیشتر در معرض ابتلا به پرفشاری خون قرار میگیرند.
ویتامینهای ضروری
پایین بودن سطح ویتامینهای D و K در بدن با افزایش فشارخون مرتبط است. هر دوی این ویتامینها در تنظیم پروتئینی که کلسیفیکاسیون عروق را مهار میکنند نقش دارند. ویتامین Dمقدار این پروتئین را افزایش میدهد و ویتامین K آن را فعال میکند. پژوهشی در سال 2017نشان داد پایین بودن سطح این ویتامینها، نقش مهمی در ابتلا به پرفشاری خون دارد.
آگاه باشید
فشار خون بالا یک بیماری خطرناک است و جانتان را تهدید میکند. ضرورت دارد که درباره شرایط مختلف آن آگاه باشید. روند درمانی باید منظم باشد، داروها درست و به موقع مصرف شوند و مقدار فشار خون هم براساس توصیه زمانی پزشک، اندازهگیری شود. اگر فشار خون خود را کنترل کنید از بروز حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیوی در امان هستید.
یکشنبه 18 آذر 1403
کد مطلب :
242507
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/pgJXm
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved