چشمزخم از این کاشانه دور باد!
آیه ۵۱ سوره قلم «وَإِن یکادُ ٱلَّذِینَ...» بهعنوان پرتکرارترین متن کتیبههای سردرخانههای تهران معرفی شده است. آیه شریفه «وَإِن یکادُ ٱلَّذِینَ کفَرُواْ لَیزلِقُونَک بِأَبصَرِهِم لَمَّا سَمِعُواْ ٱلذِّکرَ وَیقُولُونَ إِنَّهُۥ لَمَجنُون» در شمار پرکاربردترین آیات قرآنی در زندگی مردم نیز هست. همچنین یکی از آیاتی است که به شکل کامل، نوشته میشود و بهمنظور دورکردن چشمزخم بر سر در خانهها نصب میشود. محمود منیعی، تهرانپژوه دراینباره میگوید: «درمعماری سنتی ما هیچچیز بدون معنا و هدف خاص در ساختمان جای نمیگرفت. برای اهالی خانه بسیار مهم بود که با چه نیتی وارد و با چه نیتی هم خارج میشوند، ازاینرو آیه وانیکاد... را هم در داخل خانه و هم بیرون خانه بر سردر خانهها و روی کتیبهها حک میکردند تا چشم بد و چشمزخم از اهالی خانه دور باشد و هم در زمان خروج از خانه چشمشان به آیه بیفتد و هم هنگام ورود به خانه آیه شریفه را ببینند و زمزمه کنند.»
علیرضا عسگری، تهرانپژوه درباره پرتکرارترین متن کتیبههای سردر خانههای تهران میگوید: «و ان یکاد نهتنها پرتکرارترین بلکه جزو متنهایی است که محدود به زمان و مکان خاصی نبوده است؛ اگر برسردراغلب خانههای دوران قاجار این آیه شریفه را میبینیم در حال حاضر نیز پرطرفدار است و بر سردر خانهها نگاشته میشود. البته علاوه براین، آیه ماشاءالله لا قوه الا بالله نیز نزد تهرانیها بسیار مورد احترام بوده و در کتیبههای سردر خانهها به چشم میخورد.»
این جمله شریفه بخشی از آیه ۳۹ سوره کهف است؛ داستان کسی است که باغ خود را بهتر و پربارتر و خود را از لحاظ مال و فرزند برتر میدانست و وقتی با بلای الهی روبهرو شد، به او گفتند: در چنین حالی باید میگفتی: «ماشاءالله لا قوه الا بالله» بنابراین گفتهاند: هرگاه از چیزی خوشتان آمد و نظر شمارا بهخود جلب کرد و ترس از آن دارید که آن را دچار چشمزخم کنید، این آیه شریفه را قرائت کنید. عسگری میگوید: «این جمله گاه بهصورت «ماشاءالله» یا «ماشاءالله لاحول ولا قوه الا بالله» بر سردر خانههای تهرانیها دیده میشد. کسانی که سردر خانههای خود را به این آیه شریفه مزین میکنند براین باورند که هرچه خدا خواست، همان میشود و هیچ نیرویی جز نیروی او در کارها مؤثر نیست.»