سازمان جهانی بهداشت (WHO) همواره نسبت به عواملی که میتوانند سلامت و حیات انسانها را مورد تهدید قرار دهند، هشدار داده است. فاکتورهایی که برخی از آنها ازجمله آلودگی هوا در زندگی روزمره افراد جریان دارد و برخی دیگر مانند پاندمی کرونا، در یک مقطع زمانی خاص سلامت جوامع را تهدید میکنند. در این گزارش نگاهی به چند عامل مهم شده است که با وجود هشدارهای WHO، همچنان راهحل کاربردی و مشخصی برای آنها پیدا نشده است.
آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی
آلودگی هوا چهارمین علت مرگ زودرس در دنیاست. طبق آمارها، در ایران از هر۱۰نفر، ۹نفر دچار آسیبهای ناشی از آلودگی هوا میشوند و یکی از این آسیبها بیماریهای تنفسی هستند.
شیوع آنفلوآنزا
آنفلوآنزا سال1918 میلادی شیوع پیدا کرد اما همچنان یکی از دغدغههای نظامهای سلامت در دنیاست. متخصصان هشدار میدهند که آنفلوآنزا، عامل بیماریزایی است که بهاحتمال زیاد در آینده نزدیک باعث ایجاد یک بیماری همهگیرِ جدید خواهد شد.
کمبود یا محرومیت از مراقبتهای بهداشتی
WHO تخمین میزند که 600/1میلیارد نفر از ساکنان کرهزمین دسترسی مناسبی به خدمات بهداشتی و درمانی ندارند.
مقاومت میکروبی
مقاومت بدن در برابر داروهای ضدمیکروبی بهدلیل افزایش مصرف آنتیبیوتیکها، یکی از ۱۰خطر اصلی برای بهداشت ساکنان زمین در نظر گرفته شده است.
ابولا
ابولا (Ebola) یک بیماری ویروسی است که پس از وارد شدن به بدن، نوعی بیماری تبدار و خونریزیدهنده ایجاد میکند و در۵۰ تا ۹۰ درصد بیماران دارای علامت به مرگ منجر میشود. بیماری که احتمال دارد از آفریقا به کشورهای دیگر هم برسد.
واکسنهراسی یا خودداری از تزریق واکسن
امتناع یا عدمتمایل به واکسیناسیون میتواند منجر به شیوع بیماریهای قابل پیشگیری مانند سرخک شود. سازمان جهانی بهداشت همواره بر لزوم افزایش اعتماد عمومی نسبت به واکسنها تأکید دارد.
6عامل تهدیدکننده سلامت بشر
در همینه زمینه :