پیکنیک محیطزیستیها در روددرهفرحزاد
استادان و دانشجویان دانشگاههای برتر کشور از بزرگترین اکوپارک پایتخت بازدید کردند
فرخنده رفائی- روزنامهنگار
خندهها و نگاههای هیجانزدهشان به مناظر اطراف نشان میدهد انتظار چنین حجمی از زیبایی را نداشتهاند. دو بهدو یا چندنفری با هم حرف میزنند و با زیباییهای مسیر عکس یادگاری میگیرند. این ماجرای جمعی از استادان، اعضای هیأت علمی و دانشجوهای مقطع ارشد و دکتری محیطزیست دانشگاههای تهران، شهید بهشتی و شهید مدرس است که به دعوت مرکز مطالعات شهرداری تهران برای آشنایی با اکوپارک فرحزاد به این محل آمدهاند و حرفهای زیادی برای گفتن دارند.
بازآفرینی فناوریهای پیشینیان
در ابتدای مسیر اویس ترابی، مدیر پروژه احیای روددره فرحزاد، جزئیاتی از آنچه برای احیای این روددره انجام شده را برای جمع دانشجویان و استادان شرح میدهد. او از چالشهای پایدارسازی دیوارهها میگوید و اینکه چطور از فناوری پیشینیان برای کار بازیابی و استفاده کردهاند و مثلا برای پوشش گیاهی به موضوعهایی مانند زیستبوم دامنه جنوبی البرز تا تامین زنجیره غذایی برای اکوسیستم جانوری منطقه توجه شده است. پس از این توضیحات اولیه، استادان محیطزیست، از مسیر دره به پایین سرازیر میشوند تا آنچه شنیدهاند را به چشم ببینند.
استقبال کمنظیر دانشجوها
اشتیاق دانشجوها برای بازدید از پروژه جالب است. هر فردی به سمتی میرود و یک ویژگی طبیعی روددره فرحزاد برایش جذابیت دارد. در این میان یکی از استادان میگوید: کاش همه دانشجویان را آورده بودیم. او ادامه میدهد: این چند روز درباره احیای روددره فرحزاد حرفهای زیادی زده شده است به همین دلیل بسیاری از استادان و دانشجویان مشتاق بودند این محل را ببینند. حتی ۷۵ دانشجوی محیطزیست ثبتنام کرده بودند اما در اتوبوس فقط ظرفیت ۴۷ نفر داشتیم و تنها عدهای قسمتشان شد.
نتیجه کار همت بلند
برخی از لحاظ زیبایی شناختی محل را بررسی میکنند و تعدادی پیگیر بهداشت محیط و چگونگی جمعآوری پسماندها هستند. بازدید چندساعته به پایان میرسد و شرکتکنندگان برای حضور در نشست تخصصی راهی شهرداری منطقه2 میشوند. علی شمسیپور، رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران میگوید: امیدوارم همکاری دانشگاهها با مدیریت شهری بیشتر شود. در حال حاضر حدود یک سوم روددره فرحزاد افتتاح شده است که همین یکسوم نتیجه کاری جدی است، بهطوری که در راستای ساماندهی روددره فرحزاد نهادهای مختلف دست بهدست یکدیگر دادند و کار کردند.
استادان در حاشیه بازدید از فرحزاد چه گفتند؟
توجه به حفظ گونههای گیاهی و جانوری
اسماعیل صالحی،معاون پژوهشی دانشکده محیطزیست دانشگاه تهران
احیای روددره فرحزاد مایه خرسندی است. از طرفی باعث تأسف است که چرا این همه سال این قابلیتها نادیده گرفته شد. کارهایی که در این دره انجام شده را پسندیدم؛ حفظ گونههای گیاهی و جانوری دره به خوبی انجام شده و استفاده از مصالح طبیعی تجربه موفقی برای همزیستی با طبیعت است.
محلی برای ایدهپردازی دانشجویان
رضا سعیدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
منطقهای که معضلات اجتماعی را در شهر ایجاد یا تشدید کرده بود، اکنون به یک اکوسیستم فعال زیستمحیطی تبدیل شده است. دره فرحزاد امروز میتواند در سلامتی مردم اثر مثبت داشته باشد. همچنین دانشجوها با حضور در این محیطها میتوانند برای پژوهشهایی که دارند ایدههای کاربردی بگیرند.
توجه ویژه به بستر رود و حفظ محیطزیست
یوسف رفیعی، کارشناس پژوهشی مرکز مطالعات و برنامهریزی تهران
پاکسازی بستر و حاشیه رودخانه از زبالهها و نخالهها شکل زیبایی به طبیعت این محل داده و آن را برای شهروندان قابل استفاده کرده است. همچنین یکی از نکات مهم در احیای روددره فرحزاد توجه به بستر رود و حفظ ارتباط آب و زمین است. به اعتقاد من شهرداری در اجرای این پروژه نمره قابلقبول و بالایی میگیرد.
توجه به حفظ اکوسیستم منطقه
لعبت زبردست، دانشیار دانشکده محیطزیست دانشگاه تهران
روددره فرحزاد نکات مثبت زیادی دارد. از نظر بصری جذاب است. همچنین از گیاهان بومی برای احیای روددره استفاده شده است. ایجاد بخشهایی مانند هتل مورچهها هم میتواند در حفظ اکوسیستم و گونههای گیاهی و جانوری محیط اقدامی ارزشمند باشد.