روایت صادقانه از تسخیر لانه جاسوسی
تقريظ مقام معظم رهبري بر كتاب «ايستگاه خيابان روزولت» رونمايي شد
علیالله سلیمی-روزنامهنگار
در آستانه یومالله 13آبان، سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و روز ملی مبارزه با استکبار جهانی، مراسم رونمایی از تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» برگزار شد. در این مراسم رونمایی، جمعی از کارشناسان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران و فعالان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ حضور داشتند. در ابتدای این مراسم حجتالاسلام والمسلمین احمدخزاعی، مدیر مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی و ناشر کتاب ایستگاه خیابان روزولت، گزارشی از روند تولید و نشر این کتاب ارائه کرد. در ادامه این برنامه، لوح تقدیر و متن تقریظ حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» به محمد محبوبی، نویسنده جوان این کتاب از سوی حسین محمدی، معاون دفتر مقام معظم رهبری و رضا سیفاللهی از فعالان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در ۱۳آبان ۱۳۵۸ اهدا شد.
تطبیق اسناد واقعه
پس از قرائت متن تقریظ رهبر انقلاب، محمد محبوبی نویسنده کتاب، نکاتی درباره چرایی نگارش کتاب و مسیر طیشده در طول سالهای اخیر برای تألیف این اثر تحسینشده بیان کرد. او گفت: برای تالیف این اثر، زمان زیادی جهت تطبیق اسناد و خاطرات افراد مرتبط با موضوع کتاب صرف شده و بیش از 80 کتاب اسنادی و خاطرهمحور به زبانهای فارسی و انگلیسی مورد پژوهش قرار گرفته است.
روایت متعادل از واقعه تسخیر لانه جاسوسی
در بخشی از این مراسم، حسین محمدی سیرت، نویسنده و پژوهشگر گفت: «موضوع رابطه ایران با آمریکا مدتی است در آثار داخلی مورد توجه قرار گرفته و معمولاً آثار تولیدشده به نیت رفع سوءتفاهم و روایت همدلانه بوده است؛ مثلاً وقتی متن کتاب تسخیر را میخوانیم، نیت نویسنده خیلی پنهان نیست. حتی در مقدمه و مؤخره، روایت همدلانه است. اما کتاب ایستگاه خیابان روزولت چنین نیتی ندارد، بلکه سعی میکند قضاوت منصفانهای را انتقال دهد. این کتاب روایت متعادلی است نه همدلانه. نکته دوم، عبور از تاریخنگاری شعاری و تاریخنگاری غیرمستدل است. به لطف اسنادی که در این کتاب آورده شده، از روایت شعاری خارج شدهایم و استنادهای تاریخی خوبی میبینیم. نویسنده روایتهای جدیدی را طرح کرده که کمتر شنیده شده بود.»
گامی در مسیر معرفی مظلومیت ایران
آخرین سخنران مراسم، عباس سلیمینمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران بود. او در این رابطه گفت: «کتاب ایستگاه خیابان روزولت، گامی در مسیر معرفی مظلومیت ایران است. اما مهمتر از بحث تسخیر لانه جاسوسی، نوع عملکرد ملت ایران در طول انقلاب اسلامی است.» سلیمینمین افزود: «آنچه امروز درباره مناقشه بین ایران و آمریکا در ماجرای انقلاب اسلامی گفته میشود، حرف کاملاً باطلی است. عدهای معتقدند تسخیر لانه جاسوسی، پاسخی به کودتای ایران در سال 32بود؛ درحالیکه تسخیر لانه جاسوسی، براساس مطالعات میدانی دانشجویان از عملکرد آمریکا در مسائل ایران نشأت گرفته بود. بر ما واجب است این مطلب را براساس ادله اثبات کنیم. این کتاب، گام ارزشمندی در این راستا برداشت.» کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران، به قلم محمد محبوبی در ۶۰۸ صفحه توسط مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی چاپ و منتشر شده است.
متن تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی بر این کتاب به شرح زیر است:
«بسمهتعالی
این، گزارشی متقن و پرفایده از یک حادثه مهم در تاریخ انقلاب یعنی تسخیر لانه جاسوسی در سال ۵۸ است. این کتاب پُرکننده یکی از خلأهای رسانهای و تبلیغاتی ماست. ما به جنگ روایتها در پیکارهای جهانی توجه لازم را نکردهایم و دشمنان و بدخواهان ما از غفلت ما بهره برده و بسیاری از حوادث را وارونه نشان دادهاند. باید از نویسنده این کتاب و تلاش ارزشمندش قدردانی شود بهخاطر اقدام هشیارانهاش در این عرصه مهم. نثر کتاب روان و رسا و تحقیق و تحلیلهای آن منطقی و صادقانه و قانعکننده است. نام انتخابشده برای کتاب عالی است.»