بشکههای آب روی دوش مأموران سوزافیه
موضوع: نخستین مأموران مهار حریق
موقعیت: میدان امام خمینی(سپه قدیم)
***
در دوره ناصری که نقاط مختلف تهران بنا به دلایلی نامعلوم طعمه حریق میشد، کنت مونت دوفو، نخستین رئیس پلیس پایتخت، از طرف دربار مأموریت پیدا کرد تا سلسله گزارشهایی درباره محل و علت آتشسوزیهای سریالی در تهران تهیه کند.
نصرالله حدادی، تهرانپژوه، گزارش مهمی را که رئیس پلیس وقت تهران به دربار ارائه داد، نوعی رمزگشایی از هویت مأموران اطفای حریق در تهران قدیم میداند. او در اینباره میگوید: «کنت مونت دوفو در بخشی از گزارشهایش که جزو منابع مکتوب تاریخی به شمار میرود به وقوع آتشسوزیهای کوچک تهران اشاره کرده و از مأموران پلیس سوزافیه بهعنوان متولیان اصلی مهار حریق نام برده است. آنطور که از گزارشهای کنت مونت دوفو برداشت شده، مأموران سوزافیه که در ساختمان نظمیه واقع در میدان سپه قدیم مستقر بودند، هنگام وقوع آتشسوزی به خط میشدند و با امکانات بدوی آتش را خاموش میکردند.»
مأموران پلیس سوزافیه بعد از تأسیس اداره اطفائیه و ایجاد نخستین ایستگاه آتشنشانی پایتخت با امکاناتی محدود کارشان را شروع کردند. حدادی میگوید: «پلیس نظمیه برای اوقات بیکاری این مأموران هم کار تراشیده بود. در دوره پهلوی اول که تعداد آتشسوزیها در تهران کم شد، مأموران سوزافیه موظف بودند با «دلو»هایی که دور گردن میانداختند از نهرهای دو طرف خیابانهای اصلی آب بردارند و روی خاک خیابانها بپاشند تا بر اثر عبور درشکه و کالسکه خاک به پا نشود. دستور رضاشاه به پلیس نظمیه این بود که مأموران مهار آتش در اوقات بیکاری خیابانهای تهران را آبپاشی کنند.»