• یکشنبه 4 آذر 1403
  • الأحَد 22 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 24
پنج شنبه 29 شهریور 1403
کد مطلب : 235363
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/GZjN8
+
-

حکم قضایی برای جلوگیری از تخریب تخت‌جمشید

معدن سنگ‌شکن شهرداری مرودشت که فعالیت آن 8سال پیش با حکم قضایی متوقف شده بود، درحالی دوباره معدنکاوی خود را در کوه رحمت، مجاور تخت‌جمشید از سر گرفته است که مدیر پایگاه جهانی تخت‌جمشید می‌گوید: «دستور قضایی برای توقف فعالیت آن صادر شده است».
به‌گزارش همشهری، خبر تخریب کوه رحمت یا همان کوه مهر باستانی که تخت‌جمشید در دامنه آن بنا شده، برای نخستین بار در سایت خبری صدای میراث منتشر شد و پس از آن رسانه‌های مختلف به شکل گسترده به انعکاس آن پرداختند. براساس این خبر، معدن متعلق به شهرداری مرودشت فعالیت خود را در محل کوه رحمت از سر گرفته است؛ محلی که در محدوده ثبت‌جهانی‌شده این میراث هخامنشی است.
معدن سنگ‌شکن شهرداری مرودشت یک‌بار پیش‌تر حکم قضایی برای توقف گرفته؛ اما آنطور که عسکری‌چاوردی، مدیر پایگاه جهانی تخت‌جمشید می‌گوید، این معدن از ۲هفته پیش فعالیت خود را آغاز کرده است.
او گفت: این معدن از سال۱۳۷۵ فعالیت داشته است و از همان ابتدا اداره میراث‌فرهنگی فارس به مسئول آن، که شهرداری مرودشت است، تذکرات لازم را داده و در طول این سال‌ها بارها از معدن شکایت شده است.
عسکری‌چاوردی ادامه داد: درنهایت سال۱۳۹۵ با همکاری استانداری فارس فعالیت آن متوقف شد؛ اما طی ۲هفته اخیر مجددا این معدن شروع‌به‌کار کرده است.
مدیر پایگاه جهانی تخت‌جمشید اعلام کرد: اکنون دستور توقف فعالیت معدن صادر شده و موضوع در محاکم قضایی پیگیری می‌شود.
این که کوه مهر تا چه اندازه در ارتباط با تخت‌جمشید اهمیت دارد، به عقیده علی اسدی، استاد دانشگاه و سرپرست کاوش‌های آبراهه‌های تخت‌جمشید، چنان روشن است که دشت مرودشت را با وجود کوهستان‌هایی که در اطراف آن است می‌شناسیم.
او به ایرنا گفت: تخت‌جمشید بخشی از کوه مهر است و پادشاه هخامنشی تصمیم گرفت که قسمت پیش‌آمده این کوه را تختگاه کند. حیاط آپادانا و بسیاری دیگر از بخش‌های تخت‌جمشید بر صخره‌های طبیعی کوه مهر تراشیده شده‌اند؛ بنابراین موجودیت تخت‌جمشید وابسته به کوه مهر است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آسیبی که معادن سنگی به منظره‌های طبیعی می‌زنند، غیرقابل بازگشت‌ترین آسیب‌هاست. آنها منظره‌های طبیعی را که طی میلیون‌ها سال شکل گرفته‌اند، تخریب می‌کنند و بریدگی‌ها و پراکندن نخاله‌های معدنی در اطراف، این مناظر را نازیبا می‌کند.
استاد باستان‌شناسی و مرمت دانشگاه هنر شیراز گفت: برای حفاظت از دشت مرودشت و پاسارگاد باید نگرشی کلان وجود داشته باشد؛ تخت‌جمشید شناسنامه ملی ایران است و نباید در قبال آن شاهد بی‌عملی مسئولان رده‌بالای استان باشیم.

این خبر را به اشتراک بگذارید