حیواناتی که پیشمرگ ما میشوند
موشها، خرگوشها و خوکچههای هندی در تنها حیوانخانه سازمان غذا و دارو، مجوز عرضه داروها را در بازار مصرف صادر میکنند
مریم سرخوش-روزنامهنگار
تقاطع خیابان ولیعصر و امامخمینی، در هیاهوی بازار فروش اسباب و لوازم کار، ساختمان محصور شده میان میلههای آهنی، شاید تاکنون نظر کسی را جلب نکرده باشد. اینجا آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و داروست که هیچ فرآورده سلامتمحوری بدون ورود و خروج از آن مجوز حضور در بازار مصرف را دریافت نمیکند؛ از محصولات دارویی گرفته تا آرایشیها، مکملها و حتی تجهیزات پزشکی و... عجیبترین بخش آن شاید حیوانخانه دارویی باشد که در آن موش، خرگوش و خوکچه هندی زندگی میکنند برای تأیید داروهای بیولوژیک ایرانی و خارجی، که آماده عرضه در بازار مصرف هستند. این داروها برای سلامتسنجی نهایی و دریافت مجوز در آخرین ایستگاه روی حیوانات تست و درصورت نداشتن آلودگی یا بروز نکردن علائم در سطح بازار توزیع میشوند. ازجمله واکسنها، داروهای تزریقی مثل بوتاکس یا خون و فرآوردههای آن، آلرژنها، ژندرمانی، پروتئینهای نوترکیبکننده و...
ساکنان حیوانخانه سازمان غذا و دارو زندگی پرهزینه اما غمانگیز و کوتاهی دارند. عمرشان شاید به یکماه هم نرسد چون بعد از آزمایش از چرخه حیات (اوت شدن بهوسیله گاز) خارج میشوند اما به خطر نیفتادن سلامت انسانها برای مصرف داروهای بیولوژیک را تضمین میکنند.
کار کردن در حیوانخانه، سختیهای زیادی دارد، از بویی که در فضای آزمایشگاه پیچیده و آزاردهنده است تا پرزهایی که در هوا پخش میشود و عامل بیماریهای تنفسی است. اما سالهاست که در این بخش از آزمایشگاه، 3نفر با جان و دل مشغول فعالیتند، دکتر علیاکبر لطفی، مسئول بخش حیوانات آزمایشگاهی، مرتضی رئوف، تکنيسین دامپزشکی و غلامرضا اصغرنژاد، نیروی تخصصی حیوانخانه برای نگهداری از حیوانات.