این خاندان برای شهر ما چه نقشههایی کشیدند؟
عباس سحاب
(1379-1300)، محمدرضا سحاب (1327تاکنون)
کار ویژه: تهیه و چاپ نخستین الگوهای کارتوگرافی و نمودارهای گردشگری تهران
طراحی نقشههای جغرافیایی ایران و تهران با نام خاندان سحاب گره خورده است. مرحوم ابوالقاسم سحاب، از پژوهشگران برجسته معاصر، با کمک پسرش، عباس، سال 1315در محله دولاب نخستین مؤسسه نقشهکشی ایران و تهران را راهاندازی کرد. بهگفته علیرضا زمانی، تهرانپژوه، مرحوم عباس سحاب یکی از نخستین افرادی بود که نقشه گردشگری تهران را کشید و درباره ماجرای این طراحی در یکی از مصاحبههایش گفت: «در دوره دبیرستان، نخستین نقشه شهر را به زبان لاتین با یک شیشه مرکب چین، چند قلم هاشور و یکی-دو متر کاغذ کالک تهیه کردم. البته تقریبا 6ماه زمان برد و با تشویق پدرم به کارم ادامه دادم.»
بنا بر تعریف زمانی، بعد از 4 ماه همین نقشه را با اوزالید در هزار نسخه منتشر کرد و با فروش این نقشهها توانست نسخه فارسی نقشه را هم تهیه کند.
زمانی در بخش دیگر صحبتهایش به ماجرای تهیه نخستین نقشه گردشگری تهران به نقل خاطره از استاد محمدرضا سحاب، گریزی میزند و میگوید:« دوره پهلوی اول بود. روزی پدرم از چهارراه امیراکرم رد میشد که با چند توریست فرانسوی مواجه میشود. تا آن زمان در تهران هیچ نقشه گردشگری و راهنمایی برای گردشگران خارجی تهیه نشده بود.گردشگران نداشتن نقشه گردشگری را دستمایه تمسخر و خنده گرفته بودند و همین ماجرا باعث ناراحتی پدرم شد و تصمیم به تهیه نخستین نقشه گردشگری گرفت که با استقبال فراوانی هم روبهرو شد.»
عباس سحاب نقشهها و اطلسهای جغرافیایی فراوانی را تهیه کرده و بیشتر شهرت و اعتبارش در این حوزه بهدلیل انجام صفر تا صد کارهای تخصصی با جمعآوری اطلاعات مورد نیاز، تالیف، ترسیم و کارتوگرافی نقشهها در کنار انجام لیتوگرافی و چاپ و حتی انتشار نقشههاست .