محمدتوفیق مشیرپناهی| سنندج-خبرنگار:
هتلها و مهمانسراها از زیرساختهای اصلی گردشگری به حساب میآیند. منطقهای که دارای مجموعه هتلها و مهمانپذیرهای مجهز باشد بیشتر مورد توجه گردشگران و مسافران قرار میگیرد.
رشد مسافرتهای مناسبتی به کردستان و بانه در پایان سال، تعطیلات نوروز و ایام تابستان، در این چند سال، توجه برخی از سرمایهگذاران محلی و متولیان را به ساخت هتل و مهمانسرا جلب کرد تا فضایی توأم با آرامش و رفاه برای مسافران تامین شود. این توجه تا جایی بود که فقط در بانه در 10سال گذشته 8 هتل سهستاره و چهارستاره ساخته شد.
این ارتباط دوسویه مسافر و هتل باعث رونق صنعت هتلداری و گردشگری در استان شد، تا جایی که برخی به ادامه ساخت و افزایش تعداد هتلها فکر کردند. مهم اینکه راهاندازی این هتلها موجب اشتغال مستقیم و غیرمستقیم صدها نفر شد. اکنون گویی روزگار خوش هتلداری به پایان رسیده و این صنعت دچار چالش شده، زیرا پای رقیبانی غیرصنفی به صنعت اسکان مسافر باز شده است. یکی از این رقیبان آموزش و پرورش است. با پایان یافتن سال تحصیلی و امتحانات مدارس، آموزش و پرورش کردستان، از نهادهای متولی در اسکان مهمانان (فرهنگیان)، فعالیت خود را آغاز و با تجهیز کلاسهای درس، زمینه پذیرش و اسکان مسافران را فراهم میکند. مدیرکل آموزش و پرورش به تازگی گفته است: «امسال 990 کلاس درس برای اسکان مهمانان تابستانی تجهیز و آماده شده است. بر این اساس، تابستان امسال 190 کلاس به صورت ویژه، 650 اتاق از نوع الف و 150 اتاق از نوع ب برای اسکان فرهنگیان و مهمانان مهیا شده است. دوره اسکان تابستانی از 24 خرداد آغاز میشود و تا 15 شهریور سال جاری ادامه مییابد.» بنا بر این طرح، برای اتاقهای محل اسکان در مدارس درجههای الف و ب در نظر گرفتهاند.
گرچه هر سال برای پذیرش و اسکان در مراکز آموزشی و اقامتی ادارههای متولی بهویژه آموزش و پرورش با دقت برنامهریزی میکنند، نباید از یاد برد که مالکان مسافرخانهها و هتلهای کردستان برای آغاز یک فصل پررونق به انتظار روزهای تعطیل و ورود مسافران و گردشگران میمانند. آنان برای ایجاد این امکانات، سرمایههای کلانی را به کار انداختهاند و زیر تعهدات کلان بانکی رفتهاند. با کاهش مسافران و مهمانان در این مراکز، صنعت هتلداری در خطر ورشکستگی قرار خواهد گرفت.
بنابراین درست نیست که یک اداره دولتی غیرمتخصص در امر پذیرایی، با این صنعت رقابت کند. موضوع مهم برای رونق گرفتن هتل و مهمانسراها، ورود پرتعداد مسافران است. در کردستان که تعداد مسافران نسبت به استانهایی مثل همدان و گیلان کم است، باید به رونق هتلها و مهمانسراها بیشتر توجه شود و اگر جایی بود، از ادارهها و مدارس بهره ببرند. وضع به وجود آمده عرصه را بر هتلداران استان تنگ کرده است. بارها هتلداران استان به کار اسکان مسافر در مهمانسراهای ادارهها و مدارس اعتراض کردهاند. اما تاکنون صدای اعتراض آنان به جایی نرسیده است. براساس رأی دیوان عدالت اداری، ادارههایی از جمله آموزش و پرورش نمیتوانند در مدارس و مهمانسراهای خود مهمان بپذیرند، در حالیکه همه ادارههای استان برای خود مهمانسرا دارند و این موجب خالی شدن اتاقهای هتلهای استان شده است.
پذیرش مسافر و مهمان کار اصلی هتلداران استان است و در صورتیکه ادارهها و مدارس به این وضع ادامه دهند و مسافر بپذیرند، هتلهای استان فقط تماشاگر خواهند بود. اگر مسئولان استانی به مشکل هتلداران در زمینه اسکان غیرصنفی ادارههای دولتی رسیدگی نکنند، ورود این دستگاهها به حوزه گردشگری و جذب مسافر در استان، بخش خصوصی را با مشکل جدی تعدیل نیرو، تعطیل هتلها و مهمانسراها و زیان هنگفت صاحبان آنها درگیر خواهد کرد.
خطر ورشکستگی هتلهای کردستان
در همینه زمینه :