بروز سالانه بیش از 10هزار مورد جدید سرطان معده
مرگبارترین سرطان کشور
معاون تحقیقات وزیر بهداشت از بروز سالانه بیش از 10هزار مورد جدید سرطان معده در کشور خبر داد و رتبه 30 استان را در بروز مرگبارترین سرطان کشور ارائه کرد.
به گزارش فارس رضا ملکزاده، رئیس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهارداشت: نتایج نخستین گزارش ثبت سرطان معده مبتنی بر جمعیت، بخشی از اولین، جامعترین و معتبرترین گزارش رسمی ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت 30 استان ایران (76میلیون و 639هزار نفر) است که در سال93 به اجرا درآمد و نتیجه ثبت 112هزار مورد «سرطان بروزیافته سالانه» در کشور بود و نرخ بروز استانداردشده سنی سرطان 158مورد در هر 100هزار نفر است. سهم مردان از کل موارد ثبتشده سرطان، 60هزار و 432هزار (53.9درصد) و سهم زنان 51هزار و 628مورد (46.1درصد) بوده است.
ملکزاده همچنین با اشاره به ثبت 10هزار و 498مورد «سرطان معده بروز یافته سالانه»، گفت: 7هزار و 150مورد سرطان معده در مردان و 3هزار و 348مورد در زنان رخ داده است و بهعبارتی، نرخ بروز استاندارد شده سنی سرطان معده، 21.24در هر 100هزار مرد و 9.44در هر 100هزار زن ایرانی است.
ملکزاده بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی را یکی از مهمترین عوامل کاهش نرخ سرطان و ازجمله سرطان معده در کشورها دانست و به عوامل خطر سرطان معده اشاره کرد و گفت: سابقه خانوادگی، مصرف سیگار، قلیان، تریاک، نمک به مقدار زیاد، گوشت قرمز بهویژه گوشت کبابشده، مصرف زیاد خامه پرچرب و نیز نوشیدنیهای داغ و ازجمله چای داغ که مصرف آن در مناطق شمالی کشور بسیار رایج است، ازجمله عوامل خطر سرطان معده هستند.
فوقتخصص بیماریهای گوارش و کبد درباره تأثیر ابتلا به میکروب هلیکوباکتر پیلوری در بروز سرطان معده گفت: ابتلا به این میکروب، برای بروز سرطان معده بهتنهایی کافی نیست و باید عوامل خطر دیگری نیز وجود داشته باشند اما میتوان گفت 90درصد افراد مبتلا به سرطان معده آلوده به میکروب هلیکوباکتر پیلوری هستند.
سرطان معده مرگبارترین سرطان در ایران و بیشترین نقطه بروز آن در ناحیه کاردیای معده است. این سرطان بهسختی درمان میشود و 80درصد مبتلایان حداکثر ظرف 2سال پس از ابتلا فوت میکنند؛ بنابراین پیشگیری از سرطان معده نقش بسیار مهمی در کاهش مرگهای ناشی از این بیماری دارد.
وی در ادامه شمال غرب را پرخطرترین منطقه کشور در میزان بروز سرطان معده معرفی کرد و مناطق شمال، غرب، شرق، جنوب و مرکز ایران را در رتبههای بعدی، از بیشترین تا کمترین میزان بروز سرطان معده قرار داد. بهطور کلی، از نظر منطقه جغرافیایی بروز سرطان معده در دنیا نیز، همیشه مناطق شمالی، پرخطرتر محسوب میشوند و نرخ بروز سرطان معده، به طرف جنوب کمتر میشود.