• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 29 فروردین 1403
کد مطلب : 222690
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/k5kRr
+
-

وجوه فراملی و فرانظامی عملیات‌«وعده‌صادق»

یادداشت
وجوه فراملی و فرانظامی عملیات‌«وعده‌صادق»

محمد لسانی؛ کارشناس فرهنگ و ارتباطات

واگرایی کشورهای عربی از رژیم صهیونیستی به‌خاطر موج نفرت امت اسلامی تا سال‌ها ادامه داشت اما 2عامل باعث کمرنگ‌شدن و رنگ‌باختن این مرزبندی شد؛ اول اجبار و فشار ایالات‌متحده به حکام مرتجع منطقه‌ای و دوم، سرکوب داخلی که حکومت‌های منطقه بر امت اسلامی روا داشتند و از شکل‌گیری تفکر ضد‌صهیونیستی جلوگیری‌کردند و با ترویج فرهنگ غربگرایانه و سیاست‌های لیبرالی رسما به همگرایی با بلوک غرب می‌اندیشیدند.
در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، ایده «صلح ابراهیم» با کنار‌زدن نقاب‌ها و همسویی کشورهای عربی با صهیونیست‌ها عملا در مسیر عادی‌سازی‌ روابط تجاری و سیاسی رژیم با کشورهای اسلامی قدم برداشت. این مسئله اگر ادامه می‌یافت منجر به تشکیل بلوک منطقه‌ای با محوریت این رژیم و دست برتر آن در معادلات منطقه‌ای و جهانی می‌شد.
لازمه تشکیل خاورمیانه جدید با طراحی آمریکایی‌ها، فراموشی آرمان آزادی فلسطین و به قهقرا رفتن اسلام ناب‌ محمدی بود.
2عملیات بزرگ «طوفان‌الاقصی» و «وعده صادق» معادلات را به‌طور کلی عوض کرد. عملیات اول، به نقش گروه‌های جهادی و عملیات دوم، به نقش حکومت‌های مستقل در آزادسازی بیت‌المقدس، قبله اول مسلمانان جهان اشاره کرد که در صورت تشکل، انسجام و استقلال دولت‌های اسلامی و ضربه مقتدرانه، می‌توان قدس شریف را به دامن جغرافیای اسلام برگرداند و دست تعدی و تجاوز را از سر مسلمین در فلسطین دور کرد.
عملیات کوبنده «وعده صادق» یک شوک به امت اسلامی وارد کرد و کاملا محتمل است که موج جریانات اسلامگرا و ضد‌استکباری‌اي از بدنه جوانان پرشور منطقه شکل بگیرد که اولا علیه حکام دست‌نشانده قیام کنند و ثانیا پی‌ریزی و پایه‌گذاری جنبش‌های جدیدی از مقاومت مانند زینبیون، فاطمیون، حشدالشعبی، انصارالله و حزب‌الله در کشورهای جدید منطقه را شاهد باشیم.
این تحلیل، ناظر به جنبه‌های فرانظامی(فرهنگی-اجتماعی) و فراملی متاثر از عملیات «طوفان‌الاقصی» و در ادامه «وعده صادق» است. طبق پیمایش‌های صورت‌گرفته در کشورهای منطقه، یکی از دستاوردهای عملیات هفتم‌اکتبر یا همان «طوفان‌الاقصی»، تبدیل آمریکا به منفورترین حکومت در میان امت اسلامی است. از سوی دیگر وتوهای متعدد قطعنامه‌های سازمان ملل و ارسال تسلیحات نظامی به اسرائیل از سوی ايالات متحده رسما فضای افکار عمومی کشورهای اسلامی را کاملا ضدآمریکایی کرده است.
عملیات «وعده صادق» را نباید صرفا در بعد نظامی تحلیل کرد بلکه این عملیات باید به‌عنوان یک پارادایم شیفت و تغییر ریل کلان به سمت خاورمیانه جدید، ضد‌آمریکایی و ضد‌استکباری در نظر گرفته شود. حمله ایران به رژیم صهیونیستی و شکست هیمنه این رژیم، انگیزه‌ها و امیدها را برای نابودی آن دوچندان كرد. این عملیات را نباید براساس مرزبندی‌های جغرافیایی مرسوم و مدل سنتی تحلیل کرد بلکه توجه به وجوه فراملی و گفتمانی در محاسبه دستاوردهای آن حائزاهمیت است.
در این روزها شاهدیم جریانات ضد‌صهیونیستی در کشورهای منطقه که بیش از 190روز با بی‌توجهی و سرکوب حاکمان خود مواجه شده و به دلسردی و ناامیدی رسیده بودند، تحت‌تاثیر عملیات «وعده صادق» امیدوارانه تلاش می‌کنند تا صدای واحدی در کمک به فلسطین و ضربه به منافع رژیم صهیونیستی از طریق قطع روابط کشورهایشان با اسرائيل داشته باشند.
افکار عمومی کشورهایی مثل ترکیه، عربستان، مصر، اردن و... مطالبه‌گرانه و فعال برای اقدام عملی و تغییر سیاست‌های هم‌سو با بلوک غرب به میدان آمده‌اند.
ارسال مستشاران نظامی، هواپیماها و سامانه‌های راداری برای دفاع از رژیم صهیونیستی از سوی آمریکا، انگلیس و فرانسه در برابر حمله  ایران نشان داد كه جمهوری اسلامی فراتر از مرزهای خود به‌عنوان یک قهرمان اسلامی در حال ایفای نقش تاریخی و تمدنی است. همچنین تبدیل آمریکا به شیطان بزرگ و تصویرسازی از رژیم صهیونیستی به‌عنوان  دست‌نشانده آمریکا در منطقه، یکی از باارزش‌ترین دستاوردهای عملیات  «وعده صادق» بوده است. همین مسئله در محتوای رسانه‌های اجتماعی نيز نمود پیدا کرده است. فیلم‌های متعدد از شادی مردم کشورهای اسلامی، توییت‌ها و هشتگ‌هایی که از اقدام راهبردی ایران تشکر می‌کنند، نشان می‌دهد که عملیات «وعده صادق»، فریاد فروخفته و آرزوی هر مسلمان در مسیر برگشت قدس شریف به دامن اسلام و آزادی مردم فلسطین از ظلم و تجاوزات رژیم غاصب صهیونیستی است.‌‌

 

این خبر را به اشتراک بگذارید