وزارت نیرو میگوید: میانگین هدررفت آب در ایران براساس آخرین برآوردها 31.3درصد است؛ درحالیکه این میزان در جهان بهطور متوسط 35درصد برآورد شده است. علیسیدزاده، مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور گفت: در کشورهای در حال توسعه، هدر رفت منابع ناشی از سطوح بالای آب بدون درآمد، قابل ملاحظه است و براساس یک برآورد محافظهکارانه از کل هزینههای سالانه خدمات و تأسیسات آبرسانی مربوط به آب بدون درآمد در سراسر جهان، این رقم در حدود ۱۴میلیارد دلار است که در حدود یک سوم از این مقدار مربوط به کشورهای در حال توسعه است.
وی با بیان اینکه در کشورهای در حال توسعه روزانه در حدود ۴۵میلیون مترمکعب آب از طریق نشت از شبکههای توزیع هدر میرود، افزود: این حجم، برای آبرسانی به حدود ۲۰۰میلیون نفر کافی است. بهطور مشابه روزانه نزدیک به ۳۰میلیون مترمکعب آب تصفیه شده بهدست مشترکان میرسد، اما به دلایلی همچون آب دزدی یا عدمدقت در اندازهگیری و خطای مدیریتی یا همان صادرنشدن قبض آب بهحساب نمیآید.
وی در ارتباط با اینکه از بین بردن کل آب بدون درآمد در تأسیسات آبرسانی امکانپذیر و عملی نیست، گفت: رساندن سطح هدر رفت در کشورهای در حال توسعه به نصف مقدار فعلی، یک هدف واقعبینانه بهنظر میرسد؛ این میزان کاهش هدر رفت میتواند سالانه در حدود ۲.۹میلیارد دلار سرمایه اضافی برای بخش آب تولید کند (بهعلت افزایش درآمد و کاهش هزینه) و امکان آبرسانی به ۹۰میلیون نفر جمعیت جدید را بدون نیاز به سرمایهگذاری جدید در بخش تولید و یا برداشت بیشتر از منابع محدود آبی، فراهم کند.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور میزان آب بدون درآمد در کشور ایران را در حدود ۳۱.۳درصد مطابق آخرین جدول بالانس آب عنوان کرد و افزود: از این میزان ۱۵.۵درصد مربوط به هدر رفت فیزیکی (واقعی)، ۱۴.۴درصد هدر رفت غیرفیزیکی (ظاهری و غیرمجاز) و ۱.۴درصد مربوط به مصارف مجاز بدون درآمد است.
یک سوم آب، آب میرود!
در همینه زمینه :