سانسور غزه از پنجره «تیک تاک»
فراگیر شدن ویدئوهای کشتار غزه، یکی از دلایل ممنوعیت تیک تاک بهشمار میرود
بهاره محبی-روزنامهنگار
مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته اپلیکیشن تیک تاک که بیش از 170میلیون کاربر در آمریکا دارد را ممنوع کرد. براساس این لایحه که باید علاوه بر تصویب در مجلس سنا به امضای جو بایدن رئیسجمهور آمریکا نیز برسد «بایت دنس» شرکت مادر چینی تیک تاک 6ماه فرصت دارد تا داراییهای خود را در آمریکا بفروشد. اگر این شرکت از چنین کاری سرباز بزند، فروشگاههای برنامه گوگل و اپل و سایرین از نظر قانونی اجازه ندارند اپلیکیشن تیکتاک را عرضه کرده یا خدمات میزبانی وب را به اپلیکیشنهای تحت کنترل بایت دنس فراهم کنند.
شو زی چئو مدیرعامل تیک تاک، با انتقاد از این تصمیم مجلس نمایندگان آمریکا تأکید کرده که شرکتش هر کاری که بتواند برای محافظت از این اپلیکیشن انجام خواهد داد؛ ازجمله استفاده از راهکارهای قانونی. چئو در بیانیهای گفته همچنان امیدوار است که مجلس سنا تأثیر اقتصادی این ممنوعیت بر زندگی ۷میلیون کسبوکار کوچک و ۱۷۰میلیون کاربر آمریکایی که از خدمات آنان استفاده میکنند را درنظر بگیرد.
گرچه حامیان جمهوریخواه این لایحه همواره بر چینی بودن تیک تاک و دغدغههای امنیتی این مسئله تأکید کردهاند اما آنطور که روزنامه واشنگتن پست نوشته، محبوبیت محتوای طرفدار فلسطین در این برنامه باعث شده تا حامیان اسرائیل در واشنگتن این برنامه را یک دستگاه تبلیغاتی بدانند و درصدد کنترل آن برآیند؛ بهویژه که دولت آمریکا بهعنوان بزرگترین حامی اسرائیل در جنگ امروز غزه نتوانسته جوانان آمریکایی را قانع کند تا روایت کاخ سفید و تلآویو را از این جنگ بپذیرند.
اخبار خام و عریان جنایات غزه
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا که در سالجاری میلادی با انتخابات سرنوشتساز ریاستجمهوری روبهروست در 6ماهی که از جنگ غزه میگذرد بهدلیل حمایت بیقیدو شرط از رژیم صهیونیستی و کمکهای تسلیحاتی به تلآویو بهشدت تحت فشار قرار دارد. خبرگزاری آناتولی مینویسد: در حملات اسرائیل به غزه نزدیک به 14هزار کودک کشته شده و یکی از بزرگترین مشکلات دولت بایدن این است که به مردم آمریکا و جهانیان بقبولاند که این کودکان تروریست بودند؛ آنهم وقتی دادگاه بینالمللی دادگستری (لاهه) ارتکاب نسل کشی در غزه را تأیید کرده است.
آنچه باعث شد صدای حامیان فلسطین با وجود سانسور هدفمند جریان رسانهای در غرب شنیده شود، انتشار گسترده ویدئوهای مربوط به جنایات اسرائیل در غزه در اپلیکیشنها و شبکههای اجتماعی چون تیک تاک بود. به همین دلیل بود که با اوج گرفتن اعتراضها در آمریکا و برگزاری تظاهراتهای حامیان فلسطین در شهرهای مختلف، 25سناتور جمهوریخواه با انتشار نامهای خواستار برخورد با سیل محتویات حامی حماس در تیکتاک شدند. جاش هاولی سناتور جمهوریخواه، در آن زمان اذعان کرد که محتوای ضداسرائیلی در تیکتاک همه جا وجود دارد و یکی دیگر از نمایندگان جمهوریخواه نیز از اخبار خام و بدون روتوش جنگ غزه که در پلتفرم تیکتاک در دسترس جوانان آمریکایی قرار دارد انتقاد کرد.
شکست تلآویو و کاخ سفید در جنگ روایتها
جف موریس جونیور مدیر اجرایی سابق اپلیکیشن تندر، با اشاره به شکست اسرائیل در جنگ روایتها و تأثیر تیک تاک بر کاربران نسل زد آمریکا میگوید: «اغلب جوانان آمریکایی کاربر تیکتاک هستند و از زمان آغاز جنگ اسرائیل در غزه ویدئوهای با هشتگStandwithpalestine بیش از 2.9میلیارد بار بازدید داشتند، درحالیکه ویدئوهای با هشتگ حامیان اسرائیل تنها حدود 200میلیون بازدیدکننده داشتند. دادههای تیک تاک نشان میدهد که هشتگ «فلسطین آزاد (freepalestine) در 2ماه پس از جنگ غزه بیش از 770میلیون بار تنها در آمریکا بازدیدکننده داشته است. احتمالا همین مسئله باعث شده تا گروهها و لابیگران حامی اسرائیل در آمریکا، تیک تاک را بهدلیل رویگردانی جوانان آمریکایی از سیاستهای کاخ سفید در جنگ غزه مقصر بدانند. واشنگتن پست نوشته که جاناتان گرینبلات مدیر اجرایی سازمان صهیونیستی ضدافترا، در یک تماس تلفنی افشا شده به مشکل تیک تاک در آمریکا اشاره کرده و این اپلیکیشن را عامل شکست دولت آمریکا (و در کنار آن اسرائیل) در جنگ روایتها بر سر غزه خوانده است.
انتخابات و چالش نسل جوان آمریکا
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در حالی چندماه دیگر برگزار میشود که دو سوم رأیدهندگان آمریکایی نحوه برخورد بایدن با مناقشه اسرائیل و فلسطینیان را نامناسب خواندهاند. براساس نظرسنجی نیویورکتایمز، میزان محبوبیت بایدن تنها 37درصد است. این رقم برای رایدهندگان زیر 30سال به 26درصد هم میرسد و زمانی که از آنان درباره جنگ غزه پرسیده شده، تنها 20درصد اعلام کردهاند که سیاست بایدن را تأیید میکنند. همچنین نظرسنجی نیویورکتایمز حاکی از آن است که 45درصد از جوانان زیر 30سال آمریکایی بر این باورند که دولت بایدن بیش از حد از اسرائیل حمایت میکند. نورسین آتسوگلو گونی رئیس بخش روابط بینالملل در دانشگاه فنی یلدز استانبول به خبرگزاری آناتولی میگوید: «دولت آمریکا و لابیهای حامی اسرائیل تیک تاک را بهخاطر افزایش احساسات ضداسرائیلی در میان جوانان آمریکایی مقصر میدانند. هدف آنها حفاظت از منافع اسرائیل است. دولت و نمایندگان آمریکایی با ممنوعیت این پلتفرمها بهدنبال تحمیل روایت خود هستند اما با چنین اقداماتی این واقعیت که اسرائیل متجاوز است تغییر نخواهد کرد چون منابع اطلاعات دیگر به رسانههای سنتی محدود نمیشود و جوانان از طریق رسانههای اجتماعی در معرض نظرات و محتوای مختلف قرار میگیرند. آنها به وضوح میتوانند واقعیت را ببینند و دیگر دروغها را باور نمیکنند.»