• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
پنج شنبه 10 اسفند 1402
کد مطلب : 219617
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/DRK76
+
-

معرفی کتاب


انتخابات؛ تجلی اراده مردم
«انتخابات نمایندگی مجلس» نوشته سید احمد حبیب‌نژاد، در ادامه مطالعات پیشین وی در زمینه انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران است. در بریده‌ای از کتاب می‌خوانیم: «در تعریف انتخابات گفته‌اند مجموعه عملیاتی است که در جهت گزینش فرمانروایان یا تعیین ناظرانی برای مهارکردن قدرت، تدبیر شده است... ابزاری است که به‌وسیله آن می‌توان اراده شهروندان را در شکل‌گیری سیاسی و تعیین متصدیان اعمال اقتدار سیاسی دخیل کرد. انتخابات به مفهوم خاص آن ابزاری برای تجلی اراده مردم در سرنوشت کشور خود به ‌وسیله انتخاب زمامداران (مانند رئیس‌جمهوری) یا نمایندگان مجلس است. در دنیای معاصر بهترین شیوه استقرار نظام سیاسی و توزیع قدرت از طریق انتخابات صورت می‌گیرد. در زمان‌های قدیم انتخاب زمامداران منبعث از آرای مردم نبود، بلکه غالبا از طریق ارث یا قهر و غلبه، یا نصب از سوی زمامدار قبلی انتخاب می‌شدند و اندیشه حاکمیت ماوراءالطبیعه، با ریشه مشترک و صور کم‌وبیش متفاوت، در اغلب نقاط عالم غلبه داشت. با گسترش اندیشه‌های دمکراسی و حق مردم در تعیین سرنوشت خود و با توجه به رنسانس و تحولات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی اروپا از قرن‌16 میلادی به بعد، انتخابات به مفهوم امروزی خود مطرح شد. انگلیس نخستین کشوری بود که زیر فشار طرفداران مشارکت مردمی در حکومت، انتخابات را برای گزینش نمایندگان پارلمان پذیرفت، ولی استقرار حقوقی و سیاسی انتخابات در شکل نهایی آن در قرن‌های هفدهم و هجدهم میلادی با پذیرش نظریه نماینده‌سالاری و ایجاد رژیم‌های نماینده‌ای و متعاقب آن ظهور نظریه حاکمیت ملی انجام پذیرفت. از آن پس تاکنون تقریبا در همه کشورها، انتخابات به‌عنوان بهترین راه برای مشارکت مردم در امور مختلف حکومتی - مانند انتخاب رئیس‌جمهور یا نماینده پارلمان - پذیرفته شده است؛ به‌طوری که امروزه برخی نخستین سنجه حکومت دمکراسی را وجود انتخابات آزاد و پیوسته و حق رأی برای شهروندان معرفی می‌کنند.»
کتاب حاضر که در کمال اختصار نگاشته شده است، اطلاعات خوبی درباره انتخابات مجلس، پیشینه آن، فرایند و مراحل آن و قوانین مربوط به آن در اختیار خواننده قرار می‌دهد.
نویسنده در فصل اول نگاهی تاریخی به مجلس نمایندگی در ایران دارد. در فصل دوم به کیفیت و فرایند برگزاری انتخابات در کشور اشاره کرده و مراحل قانونی آن را از قوانین مختلف انتخابات تا رسیدگی به صلاحیت‌ها، نظارت بر انتخابات و... بیان می‌کند. در فصل سوم شرایط قانونی برای کاندیدا‌شدن مطرح می‌شود و گزیده‌ای از فرمایش‌های حضرت امام(ره) را در مورد ویژگی‌های کاندیدای اصلح بیان می‌کند و نهایتا در فصل چهارم به بررسی شرایط رأی‌دهندگان می‌پردازد.
این کتاب در 96صفحه از سوی کانون اندیشه جوان وابسته به مؤسسه کانون اندیشه جوان تهران منتشر شده است.

«رجل سیاسی» مشتمل  بر گفتارهای رهبر انقلاب

کتاب «رجل سیاسی» مشتمل بر گفتارهایی از حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی) درباره‌ سیاستمدار تراز انقلاب اسلامی است.
این اثر شامل 7فصل است که به‌ترتیب عبارتند از: «باورها، شناخت‌های لازم، شاخص‌ها، اهداف، وظایف، الگوهای سیاستمدار تراز و جلوه‌هایی از سلوک سیاسی برخی شخصیت‌های تراز اسلام و انقلاب.»
در مقدمه این کتاب آمده است: «بدون تردید حکومت اسلامی برای دستیابی به آرمان‌های سعادت‌بخش انقلاب به کارگزارانی امین و آشنا با مبانی سیاسی اسلام نیاز دارد تا بتواند طعم شیرین زندگی در سایه‌ حکومت اسلامی را به همگان بچشاند و زمینه‌ فراگیری تمدن بزرگ اسلامی را فراهم
 کند.»
حضرت آیت‌الله العظمی امام خامنه‌ای (مدظله‌‌العالی) همانگونه که در سال‌های مبارزه علیه حکومت طاغوت با جهاد عملی و تبیینی خود سهم بسزایی در ایجاد و شکل‌گیری اندیشه‌ حکومت اسلامی داشتند، در سال‌های پس از انقلاب نیز همواره بر تربیت سیاستمداران آشنا با مبانی الهی اسلام کوشش کرده و تأکید ورزیده‌اند.
کتاب «رجل سیاسی» را حجت‌الاسلام علی محمدی گردآوری کرده است.
این کتاب از سوی انتشارات انقلاب اسلامی در 288صفحه در نوبت‌های مختلف چاپ شده و در چاپ آخر با قیمت 80هزار تومان عرضه می‌شود.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید