سهم زنان در تحولات پساز انقلاب
سوده نجفی؛ عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران
انقلاب اسلامی از همان روزهای نخستین تولد خود کانون توجهات بود و دشمنان آن بهویژه کشورهای غربی که با استقلال و آزادی جمهوری اسلامی دشمنی داشتند تلاش کردند این ایستادگی و حرکت ایران در برابر دخالت سایر کشورها را متوقف کنند و در این راه از هیچ تلاش و کوشش و توطئهای دست برنداشتند و از هر ابزاری برای رسیدن به اهداف شوم خود استفاده کردند.
انقلاب اسلامی ایران به پشتوانه حمایت مردم و تکیه بر توانمندیهای خود افتخارات و دستاوردهایی داشته است. در همین راستا لازم میدانم اشاره کوتاه و مختصری به دستاوردها در حوزه زنان داشته باشم.
سهم زنان در تحولات صورتگرفته بهعنوان نیمی از جامعه و مسئول تربیت نیم دیگری از جامعه بر هیچکس پوشیده نیست و با شکلگیری انقلاب و تغییراتی که در کشور صورت گرفت تحولی اساسی و شگرف در وضعیت زنان جامعه ایران پدید آورد. این موضوع حاصل نگاه انقلاب اسلامی به جایگاه و منزلت زنان بود که توانست دامنه مشارکت آنان را در جامعه گسترش دهد. امروز میزان باسوادی زنان در ۴۰سال اخیر با رشد بیش از ۴برابری همراه بوده است بهطوریکه میانگین نرخ باسوادی زنان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ۵۳درصد و اکنون این میزان به ۹۵درصد رسیده است. تنها 2 سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، فقط ۶درصد از فارغالتحصیلان دانشگاهی را زنان تشکیل میدادند که این آمار اکنون به بیش از ۵۰درصد رسیده است. همچنین تعداد پزشکان زن قبل از انقلاب اسلامی ۳هزار و ۵۰۰نفر بود که این عدد در سال ۱۳۹۵ به حدود ۶۰هزار نفر رسیده است.
در حوزه ورزش زنان نیز آمارها حکایت از افزایش حوزههای فعال در این زمینه و رشد حضور و مشارکت زنان در رشتههای مختلف ورزشی پس از پیروزی انقلاب اسلامی دارد. تعداد حضور زنان در ورزشهای قهرمانی از ۷۷هزار نفر در دهه اول انقلاب، به یک میلیون و ۴۰۰هزار نفر تا دهه چهارم انقلاب رسیده است. زنان ایرانی در ۹۷کرسی بینالمللی در فدراسیونهای ورزشی جهان فعالیت داشتهاند. در حوزه فرهنگ و هنر نیز بیش از ۹۰۰زن فیلمساز در عرصه سینما فعالیت دارند که ۱۱۴جایزه ملی و ۱۲۸جایزه بینالمللی توسط فیلمسازان زن در جشنوارههای مطرح کسب شده و زنان در ۴۵جشنواره مطرح بینالمللی بهعنوان رئیس هیأت داوران حضور داشتهاند.
در عرصه قدرت و تصمیمگیری نیز ۲۵درصد از مدیران دولتی کشور در همه سطوح عالی، میانی و پایه مدیریت اجرایی زنان هستند و در مجموع فعالیت حدود ۱۲۰۰زن قاضی در کشور، رشد ۲۲۷درصدی زنان داوطلب نمایندگی مجلس در دوره یازدهم، کسب ۱۱۱کرسی مجلس شورای اسلامی توسط زنان در ۱۱دوره، ارتقای میزان مشارکت زنان در مجلس به ۵۹درصد و حضور ۵برابری زنان نماینده در مجلس شورای اسلامی نسبت به دور اول از دستاوردهای زنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. این موارد تنها بخشی از این موفقیت به لحاظ آماری است و قطعا زنان شایستگی بیشتری دارند و باید ضمن توجه به انتقادات آنان نسبت به برخی از موانع و مشکلات، زمینه مشارکت آنها در همه عرصهها فراهم شود. یکی از موضوعات مهم این روزهای کشور مسئله انتخابات ۱۱ اسفند است.
همانطور که رهبر معظم انقلاب در دیداری که امسال و سال گذشته با بانوان به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س) داشتند، بهصراحت بر حضور بانوان در عرصههای اجتماعی و سیاسی اشاره و تأکید کردند که «در جایی مانند وزارت یا نمایندگی مجلس اگر بانوی مجرب و کارآمد بهتر و شایستهتری وجود دارد، از نظر اسلام هیچ محدودیتی برای تصدی او وجود ندارد» و انشاءالله ملت ایران در انتخابات ۱۱ اسفند نیز همچون گذشته مشارکت قابلقبولی داشته باشند و با انتخاب افراد اصلح زمینه تشکیل یک مجلس قوی و انقلابی را فراهم کنند.