وقتی جهان، بربری را شناخت
فاطمه عباسی
یکوقتهایی هست که ما ایرانیجماعت، نان و پنیر و خیار و گوجه را به هر نوع غذای دیگری ترجیح میدهیم، مخصوصا اگر نانش بربری باشد؛ آن هم از نوع کنجدی و داغ. یکوقتهایی هم که هوس غذای سنگین بکنیم، معمولا نان سنگکتازه و کباب و ریحان بیشتر از هر چیزی دلمان را میبرد. نه اینکه فکر کنید ما آدمهای شکمویی هستیم (که حالا شاید هم باشیم) اما قضیه برمیگردد به نانهای خوشمزهای که لنگهاش در هیچ جای دنیا پیدا نمیشود، اگر هم بشود این طعم و عطر و مزه را ندارد. این را فقط ما ایرانیها نمیگوییم، در ردهبندی بهترین نانهای تخت جهان که بهتازگی در سایت «اطلسمزه» منتشر شده، 4 نان ایرانی رتبه بالا گرفتهاند. بالاترین رتبه متعلق به نان بربری است که رتبه سوم را کسب کرده است. در این ردهبندی نان سنگک رتبه۲۱، نان شیرمال رتبه۲۲ و نان تافتون با نظر کارشناسان و مردم رتبه۴۹ را کسب کردهاند. در این فهرست، لواش، یکی از محبوبترین و معروفترین نانهای ایرانی، در رده نهم قرار دارد اما نه به نام ایران، که به نام ارمنستان ثبت شده است. ارمنیها عاشق این نان هستند و آن را نان ملی خود میدانند. این نان در غرب آسیا و بهخصوص در قفقاز بهصورت گسترده استفاده میشود.
این سایت در توضیح نام نان بربری علاوه بر اطلاعاتی که درباره پخت آن داده، نوشته: «نام نان بربری از نام قدیمی و توهینآمیزی که برای اشاره به گروه نژادی هزارهها استفاده میشده مشتق شده است. احتمالا این افراد نخستین کسانی بودهاند که در ابتدا سنت آمادهکردن نان بربری را به تهران و دیگر نقاط ایران آوردهاند.»
جالب است بدانید که سال گذشته هم این 4 نان ایرانی در لیست 100نان برتر بودند اما با رتبههایی متفاوت. سایت تخصصی «اطلسمزه» که در زمینه انواع غذا و خوردنی پژوهش میکند و شهرتی جهانی دارد، سال1401 هم لیست برترین نانهای جهان را منتشر کرد که در این لیست رتبه56 به نان سنگک و رتبه68 به نان بربری تعلق داشت که امسال با فاصله معناداری این نان به صدر لیست آمده و به عنوان یکی از نخستین نانهای برتر جهان شناخته شده است.